Trumpin "koronavirusta ennaltaehkäisevässä" lääkecocktailissa myös antibioottia – lääkärit: antibioottien käyttö kiihtymässä korona-aikana

Antibiootit eivät tehoa koronavirukseen, mutta niitä käytetään COVID-19-potilaiden oheissairauksien hoidossa.

koronavirus
Donald Trump pitämässä puhetta.
Presidentti Donald Trump kertoi käyttämistään lääkkeistä maanantaina Valkoisessa talossa.Doug Mills / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin nauttimat lääkkeet herättävät ihmetystä. Trump ilmoitti maanantaina ottaneensa jo parin viikon ajan malarialääke hydroksiklorokiinia ennaltaehkäisevästi koronavirukselta suojautuakseen.

Lääkkeen tehosta koronavirusta vastaan ei kuitenkaan ole lääketieteellisiä todisteita, ja asiantuntijat ovat toistuvasti varoittaneet sen käytön riskeistä.

Trump sanoi ottavansa hydroksiklorokiinin lisäksi päivittäin myös sinkkiä torjuakseen koronaviruksen. Lisäksi hän sanoi saaneensa atsitromysiiniä (siirryt toiseen palveluun) eli antibioottia, jota käytetään esimerkiksi hengitystieinfektioiden ja klamydian hoitamiseen.

Kuten jo nimikin kertoo, on koronavirus virus eikä bakteeri. Trump siis tekee sen mistä lääkärit ovat jo vuosia varoittaneet: käyttää antibioottia turhaan.

Trump sanoi maanantaina vaatineensa itse lääkkeitä. Valkoisen talon lääkäri ei siis ole niitä presidentille itsenäisesti määrännyt.

Antibioottien käyttö kasvanut pandemian aikana

Lääketieteen asiantuntijat ovat varoitelleet jo kauan siitä, että antibioottien liiallinen ja turha käyttö johtaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviämiseen (siirryt toiseen palveluun). Antibioottiresistenssin yleistymisestä on seurauksena se, että ihmiset voivat kuolla keuhkokuumeen kaltaisiin tavanomaisiin infektioihin.

Lääketieteen asiantuntijat ovat koronaviruspandemian jatkuessa toistaneet huolensa antibioottien käytöstä ja sen seurauksista esimerkiksi Science- (siirryt toiseen palveluun) ja BMJ (siirryt toiseen palveluun) (aiemmin British Medical Journal) -lehdissä.

Asiantuntijoiden mukaan antbioottien käyttö on pandemian aikana lisääntynyt. Vaikkeivät antibiootit tehoa koronavirukseen, käytetään niitä COVID-19-potilaiden hoitamisessa. Syynä on se, että näille kehittyy usein oheissairauksia, kuten bakteerin aiheuttama keuhkokuume.

Vaikkei COVID-19-potilaiden kohdalla olisikaan varmuutta keuhkokuumeen johtumisesta bakteerista, saatetaan näille silti antaa varmuuden vuoksi antibioottia, kerrotaan newyorkilaisesta sairaalasta Science-lehdelle.

Kiinasta on puolestaan raportoitu (siirryt toiseen palveluun), että suurimmalle osalle vakavasti sairastuneista COVID-19-potilaista on annettu antibiootteja.

BMJ-lehden artikkelissa kerrotaan enimmäkseen Aasiassa hoidettujen COVID-19-potilaiden tietoihin perustuen, että yli 70 prosenttia sai antibiootteja, vaikka alle kymmenellä prosentilla oli bakteerin tai sienen aiheuttama oheisinfektio

Lue myös:

Tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Trump uhkaa lopettaa Maailman terveysjärjestön rahoituksen pysyvästi: "USA harkitsee eroa, jos parannuksia ei tapahdu"

Yhdysvaltain lääkevirasto varoittaa Trumpin ylistämän malarialääkkeen vaaroista

Trumpin idea UV-valosta ja desinfiointiaineesta koronapotilaiden hoidossa hämmentää – Keuhkolääkäri: desinfiointiaineella tehdään itsemurhia

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus