Ravintolat valmistautuvat avaamaan ovensa Etelä-Karjalassa – osa lomautetuista kutsutaan töihin

Sisätiloissa saa täyttää vain puolet asiakaspaikoista, mutta terassit saa ottaa täyteen.

Ravintolaterassit
Tang Capital -ravintola Koronaviruksen takia lounasaikaan melkein tyhjillään.
Ravintola Tang Capital Lappeenrannassa on ollut korona-ajan suljettuna.Silva Nieminen / Yle

Hallitus on tänään tarkentanut ravintoloiden toimintaohjeita. Ravintolat voivat avata ovensa kesäkuun 1. päivänä.

Sisätiloissa saa täyttää vain puolet asiakaspaikoista, mutta terassit saa ottaa täyteen.

Ravintolat on suljettava illalla kello 23 ja alkoholitarjoilu on lopetettava tuntia aikaisemmin.

Hallituksen tiedottaminen aiheutti epävarmuutta

Kolme kiveä -ravintoloiden kehitysjohtaja Mikko Kinnari pohtii parhaillaan, paljonko henkilökuntaa on kutsuttava kesäkuussa töihin.

– Ehkä puolet lomautetuista noin aluksi, ja sitten seurataan, miten myynti lähtee kehittymään, sanoo Kinnari.

Kinnarin vastuulla on Lappeenrannassa kolme ruokaravintolaa, joista yhdessä on kesäterassi.

– En ymmärrä asiakasmäärän rajoittamista sisätiloissa. Ravintoloissa on erilaisia tiloja ja saleja, että siinä mielessä asiakasmäärän rajoittaminen on epäoikeudenmukaista, sanoo Kinnari.

Hallituksen tiedottamisessa olisi hänen mielestään parantamisen varaa.

– Ensin ilmoitetaan, että ravintolat saa avata 1. kesäkuuta, ja sitten odotetaan kaksi viikkoa sitä tietoa, että miten ne saa avata. Se luo epävarmuutta, sanoo Kinnari.

Hän muistuttaa, ettei ravintolaa noin vain avata päivässä.

"Jano on kova, ja tulossa ollaan"

Imatralaisen Bar&Cafe Kuohun ravintoloitsija Petri Rantanen on mielissään, kun pitkän tauon jälkeen päästään vähitellen normaaliin päiväjärjestykseen. Rantasen ravintolan anniskelualuetta laajennettiin viime kesänä

Alkoholiton mansikkamargarita-drinkki baaritiskillä
Alkoholiton mansikkamargarita sopii kesään. Arkistokuva.Jaani Lampinen / Yle

– Meillä on 90 paikkaa terassilla, joten saadaan asiakkaat sinne turvallisesti, sanoo Rantanen.

Rantasen mukaan sisätilojen käytön rajoittaminen ei haittaa, koska toiminta painottuu terassille. Kuohun sisätiloissa on 23 asiakaspaikkaa.

Joustava ja turvallinen liikkuminen sisätiloissa varmistetaan käyttämällä sekä etu- että takaovea.

Rantanen odottaa jännityksellä, miten epidemia-aika on vaikuttanut ihmisten intoon lähteä ravintolaan.

– Lenkillä olen tavannut ihmisiä, ja kaikki ovat sanoneet, että jano on kova ja tulossa ollaan, hän naurahtaa.