Hyppää sisältöön

Porin kaupunginjohtaja esittää kovia leikkauksia korona-ahdingossa ja lukioiden yhdistämistä: Tavoitteena kymmenien miljoonien säästöt

Porin kaupungin johto esittää poliitikoille isoja muutoksia talouden tasapainottamiseksi.

Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Raskasta alijäämää tekevässä Porin kaupungissa joudutaan rajulle säästökuurille. Esitys sisältää koulujen yhdistämisiä, joita on yritetty ajaa jo aiemmin mutta jotka on hylätty poliitikkojen käsittelyssä. Esillä on myös koulu- ja liikuntapaikkarakentamisen jäädyttämistä.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen säästölista päätyy kaupunginvaltuuston käsittelyyn pikavauhtia. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa jo tässä kuussa ja valtuusto kesäkuun kokouksessaan.

Uudelleenjärjestelyillä tavoitellaan noin 41 miljoonan euron investointisäästöä sekä noin 5,1 miljoonan euron säästöä vuosittain. Palveluverkon uudistustena lisäksi kaupunginorkesteri Pori Sinfoniettaa esitetään siirrettäväksi osaksi Porin Teatterisäätiötä eli Porin teatterin alaisuuteen.

Tavoitteena on kuroa umpeen jopa 50 miljoonaan euroon asti kohoavaa alijäämää. Koronavirus on iskenyt voimakkaasti Porin tulopohjaan ja lisännyt myös menoja. Lomautuksia ei esitetä. Kunnallisveron nostoa harkitaan vasta myöhemmin.

Esitys: Poriin suurlukio

Porin lukiot eli Porin suomalainen yhteislyseo ja Porin lyseo yhdistyvät esityksen mukaan hallinnollisesti elokuusta alkaen ja lukiokoulutus siirtyisi suurlukioksi yhteislyseon kortteliin. Vastaavasti PSYL:n yläkoululaiset siirtyvät Lyseokortteliin.

Muutokset tehdään 1.8.2023 mennessä, jos valtuusto hyväksyy esityksen. Aiemmin Porissa poliitikot ovat tyrmänneet sivistysjohtaja Esa Kohtamäen ajaman suurlukioajatuken, ja aiheesta syntyy todennäköisesti nytkin merkittävää keskustelua

Kouluinvestointeja jäihin

Esitysten mukaan Ahlaisten monitoimitaloa ei rakenneta. Ahlaisten koulun 3.–6.-luokkien oppilaat siirtyvät Noormarkun yhtenäiskouluun 1.8.2021 alkaen.

Nykyinen koulurakennus puretaan ja tilalle hankitaan tilaelementtiratkaisu, jossa toimivat luokkien 1.–2. opetus, varhaiskasvatus, perusturvan palvelut ja kirjasto.

Pohjois-Poriin ei yhtenäiskoulua

Sen sijaan Pohjois-Poriin aiotaan edelleen rakentaa monitoimitalo. Se ei kuitenkaan ole yhtenäiskoulu vaan alakoulu, johon yhdistetään Ruosniemen ja Toejoen koulut.

Koulussa olisi tilat 600 oppilaalle luokille 1.-6., kirjasto sekä tilat perusturvan ja nuorisotyön tarpeisiin. Koulu aiotaan mahdollisesti rakentaa samojen suunnitelmien mukaan kuin Länsi-Poriin rakennettava uusi koulurakennus.

Pohjoisväylä ja sen ympäristö suunnitellaan valmiiksi ja toteutetaan ympäristön rakentamisen paineen mukaan.

Kalaholmaa ei peruskorjata

Kalaholman koulua ei peruskorjata. Itä-Porin palvelualueen oppilasmäärän laskiessa Kalaholman oppilaat siirtyvät Itätuulen, Väinölän ja Uudenkoiviston kouluihin. Väinölän ja Piparmintun päiväkoteja ei peruskorjata ja niiden käytöstä luovutaan lapsimäärien vähentyessä alueella.

Uudet päiväkotitilat hankitaan palveluseteli-päiväkodilta, jolle osoitetaan paikka esimerkiksi Uudenkoiviston koulun tai entisen Herralahden koulun alueelta.

Noormarkun palvelualueella Söörmarkun koulun luokkien 1.–2. opetus säilyy ennallaan. Koulun peruskorjaustarve tarkistetaan vuoden 2024 lopussa. Luokkien 3.–4. opetus siirtyy Noormarkun yhtenäiskouluun 1.8.2021 alkaen.

Kankaan koulun opetus säilyy toistaiseksi ennallaan. Noormarkun alueen oppilasmäärien vähenemisen myötä osa Kankaan koulun opetuksesta siirretään jatkossa Noormarkun yhtenäiskouluun. Kankaan koulun peruskorjaustarve tarkistetaan 2024 lopussa.

Laviassa varhaiskasvatus jatkaa keskuskoulun tiloissa. Palvelujen keskittäminen Lavian yhtenäiskoulun tiloihin siirtyy.

Cygnaeuksen peruskorjaus siirtyy

Cygnaeuksen koulun peruskorjaus aloitetaan vasta vuonna 2029. Myötätuulen koululle eli yhdistetylle erityiskoululle hankitaan uusi tila vuodeksi 2022. Tavoitteena on remontoida koulullle tila Kallelan koulun aiemmin käyttämiin tiloihin.

Kiertokadun, Uudenkoiviston ja kuvataidepäiväkoti Viikarin tiloja ei peruskorjata. Vanhusten käytössä aiemmin ollut Viikkarin Valkama on tarkoitus muuttaa sekä päiväkodin että perusturvan käyttöön.

Länsi-Porin palvelualueella Vähärauman koulun rakentaminen on aloitettu, joten tätä rakentamista ei voida enää keskeyttää. Sen sijaan Käppärän, Vähärauman ja Tuorsniemen koulupiirit aiotaan yhdistää jo elokuussa. Oppilaita voidaan sijoittaa kouluihin tarpeen mukaan.

Reposaareen vain alimmat luokat

Enäjärven koulua ei peruskorjata. Meri-Porin palvelualueen oppilasmäärän laskiessa Enäjärven koulun oppilaat siirretään Meri-Porin ja Kyläsaaren kouluihin. Kyläsaaren koulun peruskorjausta siirretään.

Reposaaren luokat 3.-6. siirtyvät Meri-Porin yhtenäiskouluun syksyllä 2021. Eka- ja tokaluokkien järjestetään esityksen mukaan jatkossa Reposaaren päiväkodin yhteydessä. Kivikoulu suljetaan eikä puukorttelia korjata koulukäyttöön.

Urheilutalojen rakentaminen harkintaan

Lisäksi urheilutalon peruskorjaus sekä urheilukeskukseen suunnitellun palloiluhallin rakentaminen aiotaan ottaa uudelleentarkasteluun.

Mahdollista on siirtää hankkeita vuosilla eteenpäin tai toteutaa ne vain osittain.

– Palveluverkkoalueen muutokset ovat välttämättömiä talouden tasapainottamiseksi. Säästökohteita haetaan myös muilta toimialoilta, kaupunginjohtaja Luukkonen sanoo.

Kuntalaisia kuullaan vain verkossa

Aiemmin kouluverkkoesityksiä tehtäessä on järjestetty isoja kuulemiskierroksia. Kaupunkilaiset ovat päässeet kertomaan mielipiteensä esityksistä kasvokkain.

Nyt koronaviruksen takia ei aiota järjestää julkisia kuulemistilaisuuksia. Kannanottoja saa jättää netissä.

Lukiolaisien kuuleminen aiotaan hoitaa niin, että mielipiteitä kysytään oppilaskunnilta. Yksittäiset lukiolaiset voivat jättää ajatuksiaan netissä.

Pori Sinfoniettan yhdistämisestä teatteriin käydään yt-neuvottelut.

Kaupunginjohtaja korostaa, että nyt esillä on vasta sivistystoimialan säästöjä. Seuraavaksi odotetaan esityksiä Porin perusturvan säästöistä. Perusturva järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut Porin lisäksi Ulvilassa ja Merikarvialla.

Poliitikot informoitu

Porilaisille poliitikoille oli kerrottu esityksen sisällöstä jo etukäteen. Isoimmissa valtuustoryhmissä on jo varauduttu leikkauksiin.

SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen Esa J. Wahlman kuvasi maanantaina Porin valtuustossa kaupungin johdon leikkauslistaa "madonluvuiksi". Hän toivoi kaikkien Porin valtuustoryhmien osallistuvan säästöjen etsimiseen rakentavassa hengessä.

Porin kokoomus on vaatinut leikkauksia jo aiemmin. Puolueen piirissä katsotaan, että Porissa on viime vuosina rakennettu talousarvioita epärealistiselle pohjalle.

Valtiolta odotetaan tukea

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja Satakunnan maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä ovat vaatineet, että valtio tukee ahdinkoon joutuneita kuntia.

Luukkonen ja Aro-Heinilä korostavat, että vaikka Satakunta on välttynyt yhtä pahalta koronaepidemialta kuin Uusimaa, kuntien taloudelliset vaikeudet ovat yhtä pahoja niin Satakunnassa kuin Uudellamaalla.

Porissa kuitenkin arvioidaan, että valtiolta saatava mahdollinen tuki ei riitä kattamaan suureksi paisunutta alijäämää.

Luukkonen arvioi, että koronaviruksesta tulee vielä toinen epidemia-aalto. Tällä hetkellä epidemia on Satakunnassa sairaanhoitopiirin mukaan sammunut ainakin väliaikaisesti. Uusia tautitapauksia ei ole todettu toukokuussa.

Lue lisää: Analyysi: Aiemmin mahdottomina pidetyt koulupäätökset yritetään nuijia Porissa pöytään koronan avittamina