Oulu on tyytyväinen Kelan tapaan hoitaa perustoimeentuloasioita - kuusikkokaupungeista ainoastaan Oulussa toimeentulotuki on osa sosiaalityötä

Sosiaalijohtaja Arja Heikkinen: Sosiaalityön resursseja on vahvennettu hyvinvointikeskuksissa sekä lastensuojelussa.

toimeentulotuki
Kukkaro jossa on kelakortti ja seteli
Oulussa oltaisiin valmiita siirtämään Kelalle lisääkin tehtäviä kunnalta.Tiina Jutila / Yle

Oulun kaupungin mukaan Kela hoitaa hyvin sille siirtyneitä perustoimeentulotukiasioita.

Kiireellinen toimeentulotuki ja asioiminen henkilökohtaisesti Kelassa ovat olleet Oulun sosiaalijohtaja Arja Heikkisen mukaan joidenkin asiakkaiden osalla aiempia kuntakäytäntöjä hankalampaa, mutta käytänteitä on kehitetty yhteistyössä Kelan kanssa.

Sosiaalityön resursseja on Heikkisen mukaan muutoksen myötä Oulussa vahvennettu sekä hyvinvointikeskuksissa että lastensuojelussa. Asiakkaiden kannalta asioiden hoito on selkeämpää, kun sosiaalipalvelut ovat saman työntekijän hoidossa.

– Kolme vuotta sitten tapahtunut perustoimeentulotuen maksatuksen siirto oli suuri muutos ja alussa toimivia käytäntöjä jouduttiin hakemaan.

Päätöksenteko ja työnjako ovat kuitenkin Heikkisen mukaan selkeytynyneet ja Kela tekee päätökset nopeasti.

– Kiireellinen toimeentulotuki ja asioiminen henkilökohtaisesti Kelassa ovat olleet joidenkin asiakkaiden osalla aiempia kuntakäytäntöjä hankalampaa, mutta käytänteitä on kehitetty yhteistyössä Kelan kanssa. Kelan työntekijöitä on jalkautunut esimerkiksi hyvinvointikeskuksiin, sanoo Heikkinen.

Kun perustoimeentulotuki siirrettiin Kelalle, Heikkisen mukaan tarkoitus oli se, että täydentävä ja ennaltaehkäisevä toimeentulotuki on yksi sosiaalihuollon palvelu. Samalla kartoitetaan myös asiakkaan kokonaistilanne.

– Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen päätökset tehdään nykyisin muun sosiaalipalvelun yhteydessä saman oman työntekijän toimesta hyvinvointikeskuksissa, lastensuojelussa ja palveluohjauksessa.

Kuudesta suurimmasta kaupungista ainoastaan Oulussa toimeentulotuki on osa sosiaalityötä, eikä vain laskennallinen etuus.

Ennalta ehkäisevässä ei kriisitilanteessa ei Oulussa Heikkisen mukaan välttämättä edellytetä toimeentulon laajaa selvitystä, mutta taloudellinen tilanne, elämäntilanne ja muun tuen tarve on joka tapauksessa selvitettävä.

Kelan harkintaa täydentävän toimeentulotuen myöntämisessä ja palvelua kiireellisissä tilanteissa voisi Heikkisen mielestä laajentaa. Näin asiakaspalvelu jouhevoituisi, eikä asiakkaan tarvitsisi niin usein kääntyä kunnan puoleen täydentävän toimeentulotuen osalta.

– Kunnan ja Kelan yhteistyö tilanteissa, joissa tarvitaan sosiaali- ja terveyspalveluita ja näkemystä, on erilaisten kehittämishankkeiden myötä lisääntynyt ja parantunut, ja tätä on hyvä edelleen kehittää, sanoo Heikkinen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus