Koronaepidemia vei monelta nuorelta ensimmäisen kesätyöpaikan

Kuntien lomautukset ja koronarajoitukset ovat nousseet Perhossa ja Kaustisella esteeksi kesätöille.

kesätyö
Nuori leikkaan nurmikkoa.
Esimerkiksi Kaustisella ulkoalueiden hoito aiotaan tehdä omana työnä tänä kesänä.Malin Valtonen / Yle

Koronaepidemian aiheuttamat lomautukset vievät parissa alueen kunnassa nuorilta kesätyöt. Myös koronarajoitukset vaikuttavat osaltaan siihen, ettei kesätyötä olekaan.

Esimerkiksi Kaustisella kunta on yleensä antanut noin kolmelle nuorelle töitä ulkoalueiden hoidossa ja yhdestä kolmeen nuorelle uimakoulu- ja kesäkerho-ohjauksessa.

Kunnan koko henkilöstöä koskevan lomautuksen vuoksi tänä vuonna kesätyöntekijöitä ei voida palkata lainkaan. Ulkoalueiden hoito tehdään omana työnä ja nuorten ja lasten ryhmien kokoontuminen riippuu koronavirustilanteen kehittymisestä.

Perho olisi työllistänyt parikymmentä nuorta, heistä noin puolet olisi työskennellyt kerhojen ja uimakoulujen vetäjinä.

– Kyllä tämä monelle nuorelle on aika suuri pettymys. Olisimme pystyneet mahdollistamaan kesätöillä monenlaisia toimintoja. Tässä tilanteessa näimme viisaaksi, että työpaikkoja ei valitettavasti nuorille tarjottaisi, ettei lähettäisi riskeeraamaan koronaepidemian kanssa, kertoo Perhon nuorisosihteeri Jaakko Kinnunen.

Lomautettavilta ymmärrystä nuorten kesätyötarpeelle

Lomautukset eivät välttämättä ole este nuorten kesätyöllistämiselle. Esimerkiksi Kannuksessa ja Vetelissä kesätyöntekijöitä palkataan liki alkuperäisen suunnitelman mukaan

– Tarjosimme nuorten kesäyötehtäviä lomautettaville, mutta he eivät niitä halunneet ottaa vastaan. Voimme nyt koko lailla alkuperäisen suunnitelman mukaisesti palkata yhdeksän nuorta pääosin puisto- ja puutarhatehtäviin. Kesätyöt ovat kahden viikon pituisia, kertoo Kannuksen henkilöstöpäällikkö Mirja Yli-Arvo.

Vetelin kunta palkkaa kymmenisen nuorta ja kuntayhtiö Vetelinraitti viisi. Myös Vetelissä kesätyötehtäviä tarjottiin ensiksi lomautettaville.

Monissa maalaiskunnissa 4H-yhdistykset ovat myös merkittäviä nuorten kesätyöllistäjiä, kunnat tarjoavat myös yrityksille tukea kesätyöntekijän palkkaamiseen.

Pietarsaaressa kaupungin lomautukset koskevat yli 200 henkilöä. Kaupunki työllistää silti aiemman suunnitelmansa mukaisesti 80 nuorta.

– Tämä asia oli esillä yt-neuvotteluissa. Pääluottamusmiehet olivat sitä mieltä, että nuoret voivat pitää kesätyönsä, vaikka kaupunki lomauttaakin osan työntekijöistään. Toisaalta kesäaikaan meillä on vain hyvin vähän työntekijöitä lomautettuna, kertoo henkilöstöjohtaja Eva-Maria Emet.

Myös Kokkolan kaupunki on lopulta palkkaamassa aiemmin suunnitellun määrän kesätyöntekijöitä eli 233 nuorta.