1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Erämaajärvet

Kyläyhdistys alkaa seurata Kukuljärven vedenlaatua Loviisassa

Ensimmäiset näytteet otetaan ja analysoidaan tänä kesänä.

Erämaajärvet
Kukuljärvi Loviisassa
Kukuljärvi on 850 metriä pitkä ja enimmillään 8–9 metriä syvä. Arkistokuva on tammikuulta.Pyry Sarkiola / Yle

Loviisassa sijaitsevan Kukuljärven veden laatua aletaan tutkia säännöllisesti. Ensimmäiset näytteet otetaan tänä kesänä, ja seurantaa jatketaan vuosittain.

Tutkimukset alkavat Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson kylien kyläyhdistyksen toimeksiannosta. Näytteet ottaa ja analysoi Kymijoen vesi ja ympäristö ry. Loviisan kaupunki tukee tutkimuksia tänä vuonna 600 eurolla.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Mettinen kertoo, että tutkimusten taustalla on kyläläisten yleinen huoli erämaajärven veden laadusta. Esimerkiksi veden värissä on huomattu viimeisen vuosikymmenen aikana muutoksia, jotka voivat johtua monesta asiasta.

– Haluamme varmuuden veden laadusta, Mettinen kertoo.

Kukuljärvi oli alkuvuodesta otsikoissa kalastusrajoituksiin ja kalaistutuksiin liittyneen kiistan takia. Kyläyhdistyksen mukaan veden laadun tutkiminen ei kuitenkaan liity niihin tai muihin yksittäisiin syihin, vaan tarkoituksena on saada yleisesti tietoa veden laadusta.

Kukuljärven pinta-ala on 13 hehtaaria. Sillä on runsaat kaksi kilometriä rakentamatonta rantaviivaa, ja rannat ovat metsämaata. Järven syvyys on enimmillään 8–9 metriä.

Lue myös:

Yrittäjä toi järveen omat lohet, eivätkä kyläläiset enää saa kalastaa maksamatta siitä – erämaajärvestä syntyi erikoinen kiista

Erämaajärven kaloista kiistelleille kyläläisille takaisku – joutuvat maksamaan kalastuksesta ainakin seuraavat 4 vuotta

Lue seuraavaksi