Robottiruohonleikkurit ilmestyivät Poriin – jatkuva leikkaus pitää nurmikon lyhyenä ja tiiviinä kaupungin ykköspuistoissa

Robotit leikkaavat nurmikoita Kirjurinluodossa, Raatihuoneenpuistossa ja Cygnaeuksenpuistossa.

Robottiruohonleikkuri
Robottiruohonleikkuri leikkaa nurmikkoa Porin Raatihuoneenpuistossa.
Robottiruohonleikkuri pitää muun muassa Raatihuoneenpuiston nurmikon lyhyenä. Jere Sanaksenaho / Yle

Porissa puistoissa kulkijat ovat saattaneet hämmästellä pieniä, oranssisia ruohonleikkureita, jotka pörräävät puistossa omia aikojaan. Kyse on kaupungin hankkimista robottiruohonleikkureista.

Yksi robottileikkuri oli koekäytössä viime vuonna Porin asuntomessualueella.

Nyt kaupungin puistojenhoitokalustoa vahvistaa kymmenen uutta akkukäyttöistä robottiruohonleikkuria, jotka ohjelmoivat itse itsensä kulkemaan niin, että nurmikko pysyy jatkuvasti lyhyenä.

Leikkurit maksoivat yhteensä noin 15 000 euroa.

Robotit pitävät nurmikon lyhyenä Kirjurinluodossa, Raatihuoneenpuistossa ja Cygnaeuksenpuistossa.

– Robotti sopii varmasti juuri näille alueille. Robotti tekee jatkuvasti töitä, jolloin juuristo jakautuu huomattavasti normaalia enemmän ja nurmikosta tulee tiheämpi ja vahvempi kuin viikkoleikkauksella, kuvailee Porin kaupungin piiripuutarhuri Esa Rouvali.

Robottiruohonleikkuu parantaa jatkossa myös etenkin Kirjurinluodon tapahtuma-alueiden nurmikon kestävyyttä ennen festivaaleja.

Robottiruohonleikkuri nurmikolla.
Itsekseen puistoissa pörräävät robottiruohonleikkurit ovat säästyneet ilkivallalta. Jere Sanaksenaho / Yle

Uteliaita seuraajia, ei ilkivaltaa

Porin robottiruohonleikkurit ovat herättäneet uteliaita seuraajia, mutta niihin ei ole kohdistunut juurikaan ilkivaltaa.

Robotit tekevät työtään aamuyhdeksästä noin iltakahdeksaan. Niillä on puistoissa maahan asennetut verkkovirran latausasemat.

Roboteilla hoidettavien nurmikoiden pinta-ala on vain pieni osa kaikista Porin puistoalueista eli noin 1,6 hehtaaria. Kaikkiaan kaupungilla on leikattavia nurmialueita noin 300 hehtaaria.