1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Suomen rajaviranomaiset ohjeistavat Tallinnan satamassa Helsinkiin haluavia – "99 prosenttia uskoo neuvojamme, mutta pieni osa lähtee kokeilemaan onneaan"

Matkustajille tehdään Tallinnan laivaterminaaleissa myös ilmaisia koronatestejä.

Reino Aatsinki (vas.) ja Jani Tiihonen neuvovat rajanylittäjiä Tallinnan satamassa. Kuva: Silja Massa

TALLINNA – Voinko matkustaa Suomeen poikaystäväni luo?

– Voinko mennä hakemaan autoni Helsingistä?

– Laskentaanko isovanhemmat perheenjäseniksi?

Muun muassa tällaisiin kysymyksiin Suomen Rajavartiolaitoksen rajavartijat Jani Tiihonen ja Reino Aatsinki vastailevat päivittäin Tallinnan satamassa.

Rajavartiolaitos lähetti heidät Tallinnaan viime viikolla, kun Suomen ja Viron välinen lauttaliikenne avattiin yli kuukauden tauon jälkeen työmatkailulle ja muulle välttämättömälle matkustamiselle.

– Päivystämme satamassa ennen jokaista Helsinkiin lähtevää lauttavuoroa ja neuvomme rajanylitykseen liittyvissä asioissa. Kerromme esimerkiksi, millaisia dokumentteja Suomen rajalla tarvitaan ja mitkä syyt katsotaan välttämättömäksi matkustamiseksi, Tiihonen kertoo.

Neuvonnalla on Tiihosen mukaan onnistuttu estämään kymmeniä turhia käännytyksiä Suomen rajalla.

Juuri tämä on toiminnan tavoite.

Viron poliisi- ja rajavartiovirasto on vastaavasti lähettänyt kaksi rajavartijaa Helsingin puolelle neuvomaan Suomesta Viroon lähtijöitä.

Kaikkia käännytyksiä ei pystytä estämään

Tiihonen ja Aatsinki eivät voi kieltää ketään poistumasta Virosta aivan kuten heidän virolaiskollegansa eivät voi kieltää matkustajia poistumasta Suomesta.

He voivat kuitenkin kehottaa henkilöä välttämään matkustamista, mikäli hänen matkustusasiakirjansa tai ja muut dokumentit eivät vastaa Suomen rajaviranomaisten vaatimuksia.

– 99 prosenttia ihmisistä uskoo neuvojamme, mutta aina löytyy yksittäistapauksia, jotka lähtevät kokeilemaan onneaan. He ovat niitä, jotka sitten käännytetään rajalta. Useimmat löytävät itsensä samasta laivasta, jolla juuri tulivat, Tiihonen kertoo.

Suomi on joutunut käännyttämään rajalta vain muutaman Virosta maahan pyrkineen. Viro sen sijaan on joutunut käännyttämään yli 50 Suomesta maahan pyrkinyttä.

Tiihonen epäilee syyksi Viron pään tehokasta tiedottamista matkustussääntöihin liittyen. Suomen ja Viron rajaviranomaiset, Suomen Tallinnan-suurlähetystö ja Viron media ovat hänen mukaansa todella panostaneet aiheesta tiedottamiseen ja uutisointiin Virossa.

Maarja Vaitmaa kyseli Tallinnan satamassa Jani Tiihoselta neuvoja Suomen ja Viron välillä matkustamiseen liittyen. Kuva: Silja Massa

Satamassa pääsee myös koronatestiin

Rajanylitykseen liittyvien neuvojen lisäksi Tallinnan satamassa saa nyt myös toisenlaista palvelua.

Viron hallituksen pyynnöstä yksityinen lääkärikeskus Medicum sekä Synlab-laboratorio tarjoavat Viroon saapuville Viron kansalaisille koronatestejä yhteensä neljässä testauspisteessä.

– Testi on ilmainen ja vapaaehtoinen, ja sen tulokset saa jo seuraavana päivänä. Jos testi osoittautuu positiiviseksi, testatulle henkilölle lähetetään tekstiviesti, jossa häntä pyydetään pysymään kaksi viikkoa karanteenissa, kertoo Synlabin Pohjois-Euroopan toiminnan johtaja Rainar Aamisepp.

Testaaminen alkoi pilottiprojektina viime viikolla ja jatkuu ainakin tämän viikon loppuun saakka. Aamiseppin mukaan testeihin osallistuminen on ollut hyvin suosittua.

"Ei kannata uskoa siihen, mitä keskustelupalstoilla lukee"

Myös Tiihonen ja Aatsinki jatkavat työtään Tallinnan satamassa ainakin tämän viikon loppuun saakka ennen kuin palaavat Suomeen.

Neuvonnan piti loppua jo aiemmin, mutta palvelu osoittautui niin tehokkaasti, että sitä päätettiin jatkaa.

Suomen ja Viron välillä pendelöivien ihmisten tilanteet ovat kirjavia. Siksi moni kokee henkilökohtaiset neuvot hyödyllisiksi.

– Jokaisen matkustajan tilanne on yksilöllinen. Ihmisillä on hyvin erilaisia taustoja, kansalaisuuksia, työsuhteita ja perhesuhteita, Tiihonen luettelee.

Rajavartijat painottavat kuitenkin, että viranomaisten nettisivuilta löytyy kaikki se tieto, jota he matkustajille jakavat.

– Ennen kuin matkustaa maasta toiseen, kannattaa käydä katsomassa Viron tai Suomen rajavartiolaitoksen sivuilta (siirryt toiseen palveluun) matkustamiseen liittyvät ohjeet. Kaikki muutokset päivitetään sinne reaaliajassa, Tiihonen sanoo.

– Ei siis kannata uskoa siihen, mitä kaverit kertovat tai mitä netin keskustelupalstoilla lukee vaan seurata viranomaisten ohjeita, Aatsinki vahvistaa.

Voit keskustella aiheesta jutun perässä keskiviikkoon klo 23 saakka.