Ravintola-alan etujärjestö ei usko, että toimintaa saadaan kannattavaksi – "Tässä on kaksi kuukautta tehty tappiota ja näyttää siltä, että tappion tekeminen jatkuu"

Ravintola-ala on heikosti kannattava toimiala normaalioloissakin, sanoo alan etujärjestön toimitusjohtaja.

ravintolat
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pitää hyvänä, että ravintolat päästään aukaisemaan.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi ei usko, että ravintoloiden toimintaa on mahdollista saada kannattavaksi hallituksen sanelemilla ehdoilla.

– Tässä on kaksi kuukautta tehty tappiota ja näyttää siltä, että tappion tekeminen jatkuu kyllä valitettavasti kesäkuussakin, Lappi sanoi Ylen A-studiossa tänään tiistaina.

Hänen mukaansa on kuitenkin hyvä asia, että ravintolat päästään aukaisemaan. Ravintolat, kahvilat, pubit ja yökerhot joutuivat sulkemaan ovensa koronakriisin takia huhtikuun 4. päivänä. Ruokaa on saanut myydä vain mukaan otettavaksi.

Hallitus linjasi tänään, minkälaisilla ehdoilla ravintolat voivat laajentaa palvelujaan kesäkuun alussa. Ravintolat voivat muun muassa olla auki yhteentoista saakka, mutta anniskelu täytyy lopettaa jo kymmeneltä. Sisään saa ottaa vain puolet normaalista asiakasmäärästä.

– Meiltä ei löydy sellaista taskulaskinta, josta löydettäisiin sellaiset näppäimet, että saataisiin kannattavasti aukaistua kesäkuussa, Lappi totesi.

Hänen mukaansa ravintola-ala on heikosti kannattava toimiala normaalioloissakin. Nyt kun asiakaspakoista saa käyttää vain puolia, tulot laskevat pakostikin.

Lappi huomautti, että kesäkuun alussa ravintoloiden kulut alkavat pyöriä täysimääräisinä, mutta tuloista voi saada teoriassakin vain puolet.

"Faktat puhuvat pahaa kieltä"

A-studion keskusteluun osallistunut perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) muistutti, että tarkoitus on edelleen suojella ihmisiä saamasta tartuntoja.

– Faktat puhuvat pahaa kieltä sen puolesta, että hallitsematon ravintoloiden avaaminen saattaisi johtaa tautipiikkiin, Kiuru huomautti.

Kiurun mukaan kyseessä on "uusi normaali" eli välivaihe, jonka jälkeen on tarkoitus palata normaaliin.

Kiuru ei halunnut lähteä arvioimaan, voitaisiinko joitain ravintolapaketin yksityiskohtia voitaisiin vielä muuttaa.

– Tämä paketti on nyt kokonaisuus ja siinä on ikäviäkin osia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan hallitsematon ravintoloiden avaaminen saattaisi johtaa tautipiikkiin.Yle

Noutopöydässä oltava tarjoilija

Lapin mukaan säännös, jonka mukaan asiakas ei saa itse annostella ruokaa ja juomaa paitsi omassa pöydässään, on yksi hankalimmista. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi hotellien aamiaisbuffetissa ja lounasravintoloiden noutopöydässä pitäisi olla tarjoilija annostelemassa ruokaa.

– Kun toiminta tulee olemaan joka tapauksessa kannattamatonta, niin ei sinne pystytä ottamaan niin paljon henkilökuntaa, että tällaiseen annosteluun voitaisiin mennä, Lappi sanoi.

Hallitus aikoo arvioida ravintoloiden tilannetta määräajoin.

Lue myös:

Näin oluthanat, terassit ja ravintolat avataan kesäkuun alussa – katso hallituksen päätökset tiivistetysti tästä

Panimoliitto arvostelee valomerkin ajoitusta ja asiakasrajoitusta – S-ryhmä perää rajoitusten nopeampaa hölläystä

Helsingin keskustassa ravintoloiden avautumista odotetaan jo kuumeisesti: "Ne jotka haluavat elää ja nauttia elämästä, lähtevät liikenteeseen"

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus