Koronarajoitusten kanssa tuskaileva Bangladesh evakuoi miljoonia "supersykloni" Amphanin tieltä

Keskiviikon aikana Bengalinlahdella rantautuva myrsky on mittaushistorian voimakkaimpia alueella.

trooppinen hirmumyrsky
Ihmisiä evakuoidaan sykloni Amphanin tieltä Bangladeshissa 19. toukokuuta.
Ihmisiä evakuoidaan sykloni Amphanin tieltä Bangladeshissa 19. toukokuuta.AFP

Bengalinlahden asukkaat ja viranomaiset valmistautuvat tämän vuosisadan toistaiseksi voimakkaimpaan trooppiseen hirmumyrskyyn alueella. Amphan-niminen myrsky on vasta mittaushistorian toinen "supersykloni" alueella.

Myrskyn tiellä on miljoonia ihmisiä Intian Länsi-Bengalin osavaltiossa sekä Bangladeshissa, ja maiden viranomaiset ovat työskennelleet evakuointien parissa.

Bangladeshissa myrskyn tieltä ollaan evakuoimassa 2,2 miljoonaa ihmistä ja Länsi-Bengalissa noin 300 000 ihmistä. Evakuointia ovat vaikeuttaneet koronaviruksen aiheuttamat tiukat rajoitukset.

Merellä liikkuvan Amphanin tuulennopeudeksi on mitattu enimmillään yli 66 metriä sekunnissa, eli se edustaa trooppisten hirmumyrskyjen toiseksi voimakkainta nelosluokkaa.

Ennusteiden mukaan myrsky menettää jonkin verran tehoaan ennen rantautumistaan puoliltapäivin Suomen aikaa keskiviikkona. Sen arvellaan silti johtavan mittaviin tuhoihin tiiviisti asutulla Bengalinlahdella.

Myrskyjen runtelemaa aluetta

Amphanin arvellaan tuovan mukanaan sekä rankkasateita että myrskyvuoksia, jotka voivat nostattaa metrien korkuisia, nopeasti liikkuvia vesimassoja useiden kilometrien matkalle sisämaahan.

Myrskyvuokset ovat vastuussa suuresta määrästä kuolonuhreja voimakkaissa trooppisissa sykloneissa. Vuonna 1999 Intian itäiseen osavaltioon Orissaan iski supersykloni, joka surmasi arviolta 10 000 ihmistä.

Kahdeksan vuotta aiemmin hirmumyrsky ja sitä seuranneet tulvat johtivat noin 139 000 ihmisen kuolemaan Bangladeshissa.

Alueen myrskyt ovat vuosien saatossa kehittyneet voimakkaammiksi ilmastonmuutoksen myötä, mutta kuolonuhrien määrä on laskenut tehokkaamman evakuoinnin ja suojautumisen ansiosta.

Trooppisia hirmumyrskyjä kutsutaan joko hurrikaaneiksi, taifuuneiksi tai trooppisiksi sykloneiksi riippuen siitä, missä ne muodostuvat. Kyse on kuitenkin samasta luonnonilmiöstä.

Lähteet: AFP