Kevään sankarit näkyvät jo vaatekaupoissa, mutta juhlaväki puuttuu – ylioppilaslakkeja menee lähes tavalliseen tapaan

Moni hankkii asun kuvausta varten, vaikka varsinainen juhlinta olisikin siirtynyt loppukesään. Ainakin keskipohjalaisliikkeissä valkolakkeja myydään vanhaan malliin.

juhlavaatteet
Nuori mies ylioppilaslakki päässä.
Lakit käyvät kaupaksi vähintään ylioppilaskuvien ottamista varten.Derrick Frilund / Yle

Kevään juhlavaatesesonki venyy tänä vuonna loppukesään, koska valmistujaisjuhlia ei pidetä normaaliin tapaan. Osassa liikkeistä kauppa on silti käynyt tilanteeseen nähden odotettua paremmin.

Vaatteita ja esimerkiksi ylioppilaslakkeja ostavat nyt valmistuvat ja muut sankarit lähipiireineen, mutta muu juhlaväki puuttuu vielä kaupoista.

Ylioppilaslakkien menekki on ollut lähes tavanomaista esimerkiksi Muotitalo Lehtisellä Ylivieskassa.

– Ylioppilaat hakevat pukunsa ja lakkinsa ja käyvät kuvissa kuitenkin, mutta pitävät isommat juhlat sitten elokuussa, tiivistää yrittäjä Ari Sorvisto.

Halosella Kokkolassa, Keski-Pohjanmaalla, lakkeja on tilattu lisää säännöllisesti. Myös juhlavaatteiden myynti on yllättänyt myönteisesti.

Siihen vaikuttaa sekin, että osa alueen ruotsinkielisistä lukioista järjestää lakituksen koulussa jo toukokuun lopussa, kertoo myymälän johtaja Mia Lindqvist. Porrastettuja juhlia on suunnitteilla myös kesäkuun alun viikonloppuun.

Osa ylioppilaista saa lakkinsa koulussa toukokuun lopussa – valtaosalle todistus tulee kuitenkin postissa ja juhlat aikaisintaan elokuussa

Miesten suosikki on tänä keväänä sininen puku

Valtaosa juhlii kuitenkin elokuun lopussa. Yrittäjä Ari Sorvisto Ylivieskasta uskookin, että juhlavaatteet saadaan myytyä loppukesällä, mutta jonkin verran jäätäneen tavallisen vuoden myynnistä.

Kevään juhlavaatteet on tilattu jo viime vuonna.

Tänä keväänä nuorten miesten valinta on useimmiten sininen puku. Naisten puolella taas vaatetta ja väriä menee laidasta laitaan, summaa Ari Sorvisto.

Aukia avasi myymälänsä Kokkolassa viime lauantaina monen viikon kiinniolon jälkeen. Kevään juhlavaatesesongin merkitys on pienentynyt vuosi vuodelta.

– Siitä on tullut enemmän arkijuhlaa: ostetaan esimerkiksi yläosa uutta ja käytetään vanhaa alaosaa. Ylioppilaat ja ripille pääsijät taas tilaavat netistä, tiivistää myymäläpäälikkö Tiina Lahnalampi..

Lue seuraavaksi: Onnea kevään ylioppilaille! Katso Ylen ylioppilaskoneesta, kuka saa valkolakin