Koronapandemian kokemuksia Meri-Lapin kunnissa – etätekeminen lisää työn tuottavuutta

Kunnanjohtajien mielestä etätyö sopii myös johtamiseen, esimerkiksi monet kokoukset voidaan hoitaa etänä.

Meri-Lappi
etätyöt
Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissisen mukaan etätyöt sopivat osin joka työhön, myös johtamiseen.Karoliina Marttala / Yle

Koronapandemia on siirtänyt Meri-Lapin kuntajohtajat osittain etätöihin, lukuun ottamatta Keminmaata. Keminmaa on ainoa kunta, jossa kunnanjohtajalla ei ollut mahdollisuutta etätyöhön myöskään ennen koronan aiheuttamia poikkeusoloja.

Kunnanjohtajien mielestä etätyö sopii myös johtamiseen, esimerkiksi monet kokoukset ja itsensä kouluttamiset voidaan heidän mielestään hoitaa etänä.

– Etätyöt sopivat osin joka työhön, myös johtamiseen, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

– Etätyö nykyisillä teknisillä välineillä ja sähköisillä kokousmenetelmillä on täysin mahdollista, puolestaan toteaa Keminmaan kunnanjohtaja Mauri Posio.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen kertoo pitäneensä koronaepidemian aikana käytännössä yhden etätyöpäivän, mutta useampikin olisi onnistunut.

– Päivät täyttyvät etäkokouksista, kertoo Nousiainen.

Etätöissä kaipuu lähitöihin

Kuntajohtajat kuitenkin näkevät, että hyvä johtaminen vaatii myös läsnäoloa ja vuorovaikutusta eri sidosryhmien kanssa.

– Tärkeimmät johtamiseen liittyvät työt ja tulokset tehdään mielestäni kasvokkain vuorovaikutuksessa eri sidosryhmien kanssa, Nissinen sanoo.

Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila tunnustaa kaipaavansa työkavereitaan, kuntalaisia, kollegoita ja läsnäoloa.

– Välillä tuntuu, että etätöissä jää kaikki kivat jutut puuttumaan, eli tästä on tullut todella virallista kokoustamista. Enää ei oikein onnistu edes päälle puhuminen eikä supattelut, Marttila nauraa.

Etätyöstä tuottavuutta ja tehokkuutta

Etätyöstä on saatu koronakriisin aikana kunnissa niin paljon käytännön kokemusta, että kuntajohtajat uskovat etätyön lisääntyvän. Sen nähdään muun muassa lisäävän työn tehokkuutta ja tuottavuutta.

– Monia asioita, joita ei aiemmin 'rohjettu' tehdä etänä, on nyt hoidettu onnistuneesti kotoa käsin. Pienen gallupin perusteella etätyö lisää työn tehokkuutta ja tuottavuutta, muun muassa keskeytyksiä on vähemmän eikä aikaa kulu matkustamiseen, luonnehtii Tervolan kunnanjohtaja Mika Simoska.

Vivi Marttila myös näkee, että etätyö tulee lisääntymään, ja esimerkiksi etäkokoustamista pidetään jatkossa todellisena vaihtoehtona.

– Ennen koronaa etäkokouksia pidettiin enemmän sekakokouksina, ja aina koettiin tiettyä hankaluutta, kun joku oli etänä. Nyt tähän on totuttu, ja kun kaikki ovat valtaosin etänä, niin se helpottaa.

Ylitornion kunnanjohtaja Tapani Melaluoto on kollegoidensa kanssa samoilla linjoilla. Hän arvioi etätyön lisääntyvän kunnassaan.

– Totta kai siihen tarvitaan työnantajan ja työntekijän yhteinen näkemys ja suunnitelma, Melaluoto huomauttaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus