Mikkeliläinen ravintolayrittäjä luottaa asiakkaiden käyttäymiseen uudessa tilanteessa– "Hoidetaan tää homma himaan"

Vaikka hintapaineita on, kilpailun uskotaan pitävän hinnat lopulta kurissa.

ravintolat
Haarukat veitset ja lasi ravintolan pöydällä.
Ravintoloissa sisällä syöminen on mahdollista jälleen kesäkuun alusta. Kuvituskuva.Simo Pitkänen / Yle

Ravintolat avaavat asteittain toimintaansa hallituksen päätöksellä kesäkuun alusta alkaen. Ravintolat, kahvilat, pubit ja yökerhot ovat olleet suljettuina 4:nnestä huhtikuuta alkaen. Suuri osa ravintoloista on saanut myydä vain noutoruokaa.

Yrittäjät pohtivat nyt avaamiseen liittyvien koronarajoitteiden käytännön toteutuksia. Ravintolat voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmäärästä, mutta asiakaspaikkarajoite ei koske terasseja.

Kulunut pari kuukautta on mikkeliläisen ravintola Domin yrittäjälle Juha Parkkiselle ollut vuoristorataa.

– Jostakin se rajoitteiden purkamisen on lähdettävä, hyvä että päästään tähän vaiheeseen, pohtii Juha Parkkinen.

Hän laskeskelee nyt tarkasti taloudellisia realiteetejä oman yrityksensä toimintaan. Kulut alkaa juoksemaan kesäkuun alusta 80 prosenttisesti, arvion mukaan myyntiä tulee olemaan reilu kolmannes normaalitilanteen myynnistä. Yrittäjä toivoo joustoja eri osapuolilta, että ravintolat selviävät tilanteesta eteenpäin. Kilpailun uskotaan kuitenkin pitävän ravintoloiden hinnat kurissa, mutta paineita hetkellisille hinnankorotuksille on.

– Ei tarvitse olla talousnero että voi sanoa, että kusessa ollaan, sanoo Juha Parkkinen.

Kesäkuun alun jälkeen ravintolat saavat olla auki kello 23:een. Se tarkoittaa sitä, että alkoholijuomien anniskelu loppuu kello 22.

Parkkinen on pysytellyt viime aikoina poissa sosiaalisesta mediasta koska pelkää, että ala leimataan nyt viruslingoksi. Kommentit ovat hänen mielestään olleet välillä "tasoa Ö". Loputtomiin ei erityksissäkään kuitenkaan voida olla.

– Nämähän on omavalintakysymyksiä, jos tämä tilanne kauheasti pelottaa niin jatketaan eristyksissä oloa ja pysytään siellä sisällä. On myös meitä ihmisiä, joihin itsekkin kuulun, että tässä pitäisi myös samalla elää, toteaa Juha Parkkinen.

Yrittäjä arvelee ruokaravintoloiden toipuvan tilanteesta nopeimmin. Jos noutoruoan ja puolitettujen asiakaspaikkojen yhtälön saa ratkaistua, on yrityksellä selviämisen mahdollisuudet.

– Me jotka juoman kanssa leikimme olemme eniten hätähuudon äärellä, mutta kyllä tästäkin toivutaan. Uskon, että asiakkaat on fiksuja ja me hoidetaan tää homma himaan, toteaa Juha Parkkinen.

Lue myös: Ravintolayhtiön toimitusjohtaja Savonlinnasta: "Hyvä päätös, ettei terassien anniskelupaikkoihin puututtu"

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus