1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkohaudat

Vierumäen joukkohaudassa 50 vainajaa? – Kansallisarkiston tutkijat aikovat selvittää sisällissodan taistelussa kaatuneiden nimet

Vainajien siirtoa pois teollisuualueen keskeltä on valmisteltu Heinolassa kohta kaksi vuotta.

Sisällissodan aikainen joukkohauta on Vierumäellä keskellä Versowoodin tehdasaluetta. Alueella tehtiin koekaivauksia lokakuussa 2019. Kuva: Petri Niemi/Yle

Sisällissodan aikaisista Vierumäen taistelun uhreista on saattu uutta tietoa, kun Kansallisarkiston tutkijat ovat selvittäneet kaatuneiden määrää valtioneuvoston kanslian tilauksesta.

Tähän saakka arviot joukkohaudassa mahdollisesti lepäävistä punaisten vainajista ovat ollet hyvin summittaisia. Muistopaikan kivipaadessa mainitaan noin 300 vakaumuksensa puolesta kaatunutta tai teloitettua, mutta kansallisarkiston tutkija kyseenalaistaa lukeman.

– 300 kaatunutta julkaistiin lehdissä pian taistelun jälkeen ja se on jäänyt elämään ikään kuin virallisena totuutena. Tutkimalla punakaartin miehistöluetteloita ei päästä lähellekään niin suuria tappiolukemia, sanoo Kansallisarkiston tutkija Ilkka Jokipii.

– Arkistolähteiden perusteella punaisten tappiot ovat 40–50 kaatunutta tai hieman enemmän. Sitä suurempia tappiolukemia ei todennäköisesti löydetä, jatkaa Jokipii.

Kansallisarkiston selvitys on vielä osittain kesken, mutta sen on määrä valmistua kesäkuun alkupuolella. Vierumäellä kaatuneiden lukumäärän lisäksi tavoitteena on vainajien yksilöiminen eli nimien jäljittäminen.

– Näillä kaikilla kaatuneilla on henkilötiedot, vahvistaa tutkija.

Viime syksynä Heinolassa tehtyjen koekaivausten perusteella muistopaikalta löydetyssä joukkohaudassa lepäisi parikymmentä vainajaa, mutta alueella voi olla toinen toistaiseksi paikantamaton hautakuoppa.

Lue myös: Vierumäen vuoden 1918 hautapaikka on paikannettu – tutkijat löysivät merkkejä vainajasta

Vierumäen joukkohaudan muistokivessä mainitaan 300 vainajaa, mutta tutkijan mukaan sitä ei voida pitää virallisena totuutena. Kuva: Timo Vepsäläinen / Yle

Heinolan kaupunki ja Versowood-yhtiö saivat loppuvuodesta 2018 luvan joukkohaudassa lepäävien vainajien siirtämiseksi pois tehdasalueelta seurakunnan kirkkomaalle. Siirtosuunnitelma herätti paljon keskustelua ja asiaa käsiteltiin korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

Vainajien siirto vaatii paljon eri asiantuntijoiden apua. Siirto tapahtuu aikaisintaan tänä kesänä.