1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. toimeentulotuki

Toimeentulotukea saa Kainuussa ripeästi – muualla Suomessa ongelmia on ollut reilummin

Myös Kainuussa oli alkukankeutta, kun toimeentulotukijärjestelmä siirtyi kunnilta Kelalle.

toimeentulotuki
Kelan logo ikkunassa.
Kelan asiointi toimii myös netissä, mikä helpottaa hakuprosessia. Kuvituskuva. Tiina Jutila / Yle

Vuonna 2017 kunnilta Kelalle siirretty toimeentulotukijärjestelmä on aiheuttanut Suomessa paljon ongelmia, mutta Kainuussa on selvitty alkukankeuksien jälkeen hyvin.

– Aluksi oli epäselvyyttä, mikä asia kuuluu kenellekin, mutta olemme saaneet paikallisesti ja valtakunnallisesti setvittyä yhdessä Kelan kanssa pullonkaulat, sanoo Kainuun soten aikuissosiaalityön vastuualuepäällikkö Päivi Ahola-Anttonen.

Kajaanin työvoimayhdistyksen toimintakoordinaattori Tanja Golubin mukaan suurin ongelma oli siinä, etteivät asiakkaiden henkilötiedot siirtyneet kunnilta suoraan Kelalle. Tämä monimutkaisti prosessia.

– Asiakkaat joutuivat täyttämään kaikki paperit uudelleen. Kun ottaa huomioon, että asiakas on usein aika huonossa kunnossa esimerkiksi terveydentilan tai kriisin takia, ei ole ihme, että joku jätti tuen hakematta, Golub kertoo.

Nykyisin asiakkaat pitävät prosessia Kainuussa ripeänä ja toimivana.

– Asiakkaiden mielestä hakeminen on helpompaa Kelasta, koska asiointi on mahdollista myös netissä. Hakemusten käsittelyaikakin on suhteellisen lyhyt, Golub sanoo.

Myös Kainuun soten puolella ollaan tyytyväisiä uudistukseen. Ahola-Anttosen mukaan yleisesti ottaen tukea on helpompi hakea Kelalta kuin sosiaalitoimesta, koska se on tasapuolista.

– Käsittelijä on kaikkialla sama ja samat ohjeet pätevät kaikkialla Suomessa. Myös kynnys hakea etuutta on nyt matalampi, koska se on Kelan palvelun piirissä.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi