Ravintoloita avataan lyhyellä suunnitteluajalla – Oulun kauppakamarin varatoimitusjohtaja silti hyvillään: "Kohti normaalimpaa tilannetta"

Ovien avaaminen vilkastuttaa taas myyntiä, mutta aivan entisenlainen se ei vielä ole, sanoo yrittäjä.

ravintolat
Oulussa ravintola Puistolan remontti aloitettiin huhtikuussa, kun oli hiljaista. Sitä ei saada auki vielä kesäkuun alussa. Kuvituskuva.YLE

Ravintoloiden osittainen avaaminen kesäkuun alussa on tervetullut uutinen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yrittäjille, kerrotaan Oulun kauppakamarista.

Suomen hallitus päätti tiistaina ravintoloiden avaamisesta 1. kesäkuuta muun muassa niin, että alkoholia saa anniskella kello 22:een asti ja sisätiloissa asiakaspaikkoja on rajoitettava puoleen normaalista.

Ravintolat, kahvilat, pubit ja yökerhot suljettiin väliaikaisesti 4. huhtikuuta alkaen.

– Nyt päästään taas kohti normaalimpaa tilannetta, sanoo Oulun kauppakamarin varatoimitusjohtaja Esa Pellikainen. Pellikainen muistuttaa, että joidenkin yritysten liikevaihdosta on kadonnut jopa sata prosenttia liikkeiden ollessa kiinni koronarajoitusten vuoksi.

Mutta aivan aiempiin myyntimääriin ei vielä ole mahdollisuutta, sanoo oululaisen ravintola Pannun ja ravintola-kahvila Puistolan toimitusjohtaja Sari-Helena Forsman.

– Käytännössä sallittu aukioloaika kohtelee ruokaravintoloita hyvin. Meillä on normaalistikin arkisin anniskelu 22:een, tosin viikonlopuista nipsaistaan tunti. Tämä tarkoittaa sitä, että emme pääse siihen myyntiin ja liikevaihtoon, mikä olisi normaalitilanteessa.

Oulun kauppakamarista uskotaan, että asiakkaat ja yrittäjät tiedostavat vielä vallitsevan terveydellisen uhan ja toimivat ravintoloissa sen mukaisesti.

Oululainen yrittäjä uskoo myös tähän.

– Hallittu avaaminen tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa. Meillä on velvollisuus valvoa, ja me toivomme, että asiakkaat noudattavat yleisiä ohjeistuksia, sanoo Sari-Helena Forsman.

Forsmanin mukaan monet ravintoloitsijat joutuvat nyt suunnittelemaan avaamistoimenpiteet melko nopealla aikataululla.

– Olisimme toivoneet nopeampaa ripeyttä. Viime hetkillä saadaan tämä tieto, että pystymme alkamaan luomaan strategioita omissa ravintoloissamme: miten avaaminen on kannattavaa ja kuinka paljon voimme työllistää lomautetuistamme.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus