Lue tästä Lapin korona-päivitykset 23.4. – 19.5.

Lue tästä Lapin korona-päivitykset 23.4. – 19.5.

Yleistä

19.5. kello 16.56 Yrittäjä moittii ravintoloiden aukiolorajoituksia: "Yökerhot eivät käytännössä aukea lainkaan, pitäisikö vaihtaa alaa vai mitä"

Rovaniemeläinen ravintolayrittäjä Matti Henttunen arvostelee hallituksen ravintoloille asettamia rajoituksia. Henttusen mukaan yökerhoja ei voida avata käytännössä lainkaan.

– Ainakaan yökerhot eivät käytännöllisesti katsoen aukea ollenkaan. Normaalisti ne ovat auenneet kello 22 ja olleet neljään asti auki, joten ne jäävät tämän homman ulkopuolelle kokonaan. En tiedä mitä tässä tekisikö, pitäisikö alaa vaihtaa vai mitä, Henttunen puuskahtaa.

Hallitus on kertonut tiistaina ravintoloita koskevien rajoitusten purkamisesta. Ravintolat voivat olla auki kesäkuusta lähtien kello 23:een asti, mutta anniskelu loppuu kello 22. Sisätiloissa saa täyttää vain puolet asiakaspaikoista.

Henttusen perheen omistamalla yrityksellä on Rovaniemellä yökerho Roy Club ja pubi Oluthuone. Yrittäjä kertoo, että toinen heidän ravintoloistaan voidaan kuitenkin avata.

Lisää aiheesta voit lukea täältä.

19.5. kello 12.44 Lapin kunnat: Valtion koronapaketti on liian pieni

Lapin kunnat pitävät valtion kunnille osoittamaa tukipakettia liian pienenä. Lapin kunnat ovat arvioineet koronakriisin aiheuttavan kuntatalouteen yli 60 miljoonan euron aukon, josta valtion tukipaketti korvaisi alle puolet. Luku ei sisällä sairaanhoitopiirien menoja.

Korona pienentää kuntien verotulojen ja kasvattaa kulujen kasvua esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa ja sivistystoimessa. Vaikutukset kuntien verotuloihin ovat erityisen suuret Lapissa, missä lomautukset ja työttömyys ovat iskeneet laajasti, kun matkailu loppui kuin seinään pandemian seurauksena.

19.5. kello 11.15 Koronatartuntoja ei kolmeen päivään Lapissa

Lapissa ei löydetty uusia koronavirustartuntoja. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelta tartuntoja ei ole todettu kolmeen päivään. Edellisen kerran sellaisia löytyi viime lauantaina. Länsi-Pohjassa tartuntoja on paljastunut tähän mennessä 143.

Lapin sairaanhoitopiirissä tartunta todettiin viimeksi viikko sitten tiistaina. Lapin sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja on nyt 94.

Lapissa on todettu tähän mennessä kaikkiaan 237 koronavirustartuntaa.

19.5. kello 10.40 Miksi rajanylitys kiellettiin länsirajalla? Apulaisoikeusasiamies pyytää selvitystä Rajavartiolaitokselta

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen pyytää Rajavartiolaitokselta selvitystä (siirryt toiseen palveluun) siitä, kielsikö se joitain suomalaisia ylittämästä rajaa ja mihin mahdollinen kielto perustui.

Toukokuun alkupuolella julkisuuteen nousi tieto, jonka mukaan suomalaiset saavat sittenkin ylittää rajan, koska oikeus on kirjattu Suomen perustuslakiin. Sitä ennen vallalla oli uskomus, että valtion rajat ovat koronapandemian vuoksi kiinni kaikilta muilta paitsi töihin kulkevilta ihmisiltä.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty useita kanteluita Rajavartiolaitoksen toiminnasta Suomen ja Ruotsin rajalla. Kanteluita on tehty myös oikeuskanslerille.

18.5. kello 12.44 Hyviä uutisia koronasta: Ei uusia tartuntoja kahteen päivään Lapissa

Lapissa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Uusia tapauksia ei ole tullut kahteen päivään, kerrotaan Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiireistä. Koko Lapissa on todettu tähän mennessä yhteensä 237 tartuntaa.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että vaara ei ole kuitenkaan vielä ohi.

– Koronavirusta on yhä meillä ja maailmalla, eikä se ole hävinnyt minnekään. Virus voi lähteä vielä leviämään.

18.5. kello 12.22 Meri-Lapissa ei uusia tartuntoja kahteen päivään

Länsi-Pohjassa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja kahteen päivään. Viimeksi uusia tartuntoja on tullut tietoon lauantaina, jolloin sairaanhoitopiirin alueella todettiin kolme uutta tartuntaa.

Kaikkiaan tartuntoja on tullut ilmi 143.

18.5. kello 11.35 Nyt tuli karu luku koronakriisistä: Tuhansista tuli työttömiä Rovaniemellä

Työttömien määrä on miltei kaksinkertaistunut Rovaniemellä lyhyessä ajassa. Rovaniemen kaupungin mukaan työttömiä oli toukokuun alkupuolella vajaat 2700 enemmän kuin helmikuun lopussa. Tämä tarkoittaisi sitä, että Rovaniemellä olisi jo lähes 6000 työtöntä. Kaksi kolmasosaa Rovaniemen uusista työttömistä on lomautettuja.

Rovaniemellä moni työpaikka on matkailussa ja muilla palvelualoilla, joista asiakkaat ovat kadonneet koronakriisin myötä.

Aiheesta voit lukea lisää täältä.

17.5. kello 17:34 Rovaniemeläismies sai koronatartunnasta vakavat oireet, mutta sairaalaan pääsy oli vaikeaa

Rovaniemeläinen Tero Sormunen epäilee saaneensa koronaviruksen maaliskuisella kelkkailureissulla Kittilän Leviltä. Oireet olivat vakavat ja Sormunen pelkäsi jopa kuolevansa, mutta aluksi häntä ei silti huolittu sairaalahoitoon.

– Minulla oli hengitysvaikeuksia ja kyllä siinä tuli suoranaista kuolemanpelkoa, kun esimerkiksi nukkumisesta ei tullut mitään. Siitä sitten lähdettiin ambulanssilla sairaalaan.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että hoitoarvion tekee aina päivystyspoliklinikka.

– Tällä hetkellä hengitystieinfektiopotilaan tulee hakeutua matalalla kynnyksellä tutkimuksiin, että nähdään onko koronaa vai ei. Se on ensisijaisen tärkeää. Mutta myös koronapotilaiden kohdalla sen päätöksen, otetaanko potilas sairaalahoitoon vai ei tekee aina päivystävä lääkäri, Broas sanoo.

Länsi-Pohjan keskussairaalan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo, että potilaan vointi arvioidaan ensin puhelimessa.

Tero Sormusen tarinan pääset lukemaan tästä linkistä.

17.5. kello 17:23 Meri-Lappi vetoaa Suomen hallitukseen lentoliikenteen säilyttämiseksi alueella – Kulmuni: "Finnairin on palveltava koko Suomea"

Finnair ei lennä Kemi–Tornion kentälle koko kesänä ja jatko on vielä mietinnässä. Kemin kaupunginjohtaja toivoo valtion asettavan yhtiön rahoitukselle ehtoja lentojen jatkamiseksi.

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo ymmärtävänsä Finnairin tukalan tilanteen, mutta pitää yhtiön maakuntakentille kohdistuvia leikkaussuunnitelmia käsittämättöminä.

Nissinen vetoaa Suomen hallitukseen, että se huomioi maakuntakenttien olemassaolon Finnairia pääomittaessaan.

– Finnairin pääomittamista ei missään nimessä tule toteuttaa sillä tavalla, että yhtiölle jää mahdollisuus tehdä tällaisia osaoptimointeja. Nämä asiat vain täytyy ehdottomasti linkata yhteen ja tehdä sitten jonkinnäköinen sopimus valtion ja Finnairin välillä, että miten näitä pääomia saa oikein käyttää.

Torniolainen valtiovarainministeri, keskustan Katri Kulmuni sanoo, että kotimaan lentoyhteyksiä on syytä palauttaa mahdollisimman pian koronaepidemian helpotettua.

– Eduskunta käsittelee parhaillaan suurta, 700 miljoonan euron tukea Finnairille. Se maksetaan kaikkien suomalaisten verorahoista. Odotamme, että Finnair palvelee hyvien kotimaan yhteyksien kautta myös suomalaisia. Finnairin on palveltava koko Suomea, Kulmuni kirjoittaa.

17.5. kello 9:23 Finnair saattaa lopettaa lennot Meri-Lappiin ainakin vuodeksi

Ylen tietojen mukaan maaliskuussa alkanut lentotauko saattaa jatkua näillä kentillä ainakin vuoden ajan. Mahdollista on, etteivät lennot ala lainkaan. Syynä on koronapandemian takia rajusti vähentynyt lentomatkustus.

Lakkautusuhan alla olevat reitit ovat Finnairille heikoimmin tuottavia. Finavia on arvioinut, että keskimäärin 300 000 matkustajaa vuodessa tekee yksittäisestä asemasta kannattavan suomalaisessa verkostomallissa. Matkustajamäärien perusteella viime vuonna vain Helsinki-Vantaa, Oulu, Rovaniemi, Turku, Kittilä ja Vaasa olivat kannattavia.

Kemi-Torniossa tappioita on yritetty aiemmin karsia lopettamalla myös kallis yöpyvä vuoro. Tosin sen seurauksena lentoyhteydet ovat heikentyneet niin, että osa matkustajista on siirtynyt käyttämään Oulun lentoja.

Finnairin odotetaan julkistavan maaliskuuhun 2021 asti voimassa olevat uudet aikataulut maanantaina.

16.5. kello 16.45 Länsirajalla autojonoa, mutta ei ruuhkaa

Tuhannet autoilijat suuntaavat matkansa naapurimaan puolelle, kun se nyt on aiempaa helpompaa.

Rajanylitysten määrä kasvoi viime torstaina yli nelinkertaiseksi viime viikkoihin verrattuna ja sama suunta jatkui perjantaina. Silloin rajan ylitti Torniossa 9000 ihmistä, mikä on hieman vähemmän kuin torstaina.

Kapteeniluutnantti Tommy Håkans Länsi-Suomen Merivartiostosta kertoo, että perjantaina liikenne kulki suhteellisen tasaisesti molempiin suuntiin, mutta lauantaina Ruotsista Suomeen tulijoita oli selkeästi enemmän. Liikenne vilkastui tuntuvasti puoliltapäivin.

Håkansin mukaan rajalla on autojonoa, mutta ei varsinaista ruuhkaa.

Rajan pääsee ylittämään kahta reittiä. Toinen kulkee nelostien ja toinen Krannikadun kautta. Rekkaliikenteelle on sallittu ainoastaan nelostien ylitys- ja rajatarkastuspaikka.

16.5. kello 11.05 Länsi-Pohjassa uusia tartuntoja

Länsi-Pohjassa on todettu kolme uutta koronavirustartuntaa. Ne ovat varmistuneet perjantain ja lauantain välisenä aikana.

Sairaanhoitopiirin mukaan tartunnat ovat tunnetuista ketjuista. Yhteensä Länsi-Pohjassa on nyt todettu 143 varmistettua tartuntaa.

Kuluneella viikolla edelliset tartuntatapaukset todettiin alueella viime tiistaina.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella uusia tartuntoja ei ole todettu viime päivinä. Varmistettujen tartuntojen määrä on edelleen 94.

15.5. kello 15:45 Autojono venyi Torniossa yli kilometrin pituiseksi, kun rajaliikenne nelinkertaistui – terveystietoja tai työtodistusta ei vaadita, ajokortti yleensä riittää

Rajanylitysten määrä kasvoi Torniossa torstaina yli nelinkertaiseksi verrattuna viime viikon torstaihin. Rajan ylityksiä oli yhteensä runsaat 9800, kun vielä viikkoa aiemmin luku oli alle 2400. Nousua on yli 300 prosenttia. Lukuun on laskettu yhteensä sekä Suomesta lähtevien että Suomeen palaavien henkilöiden lukumäärä.

Iltapäivän ruuhkan aikaan autojen jono valtakunnan rajalta kiemurteli jopa noin kilometrin pituiseksi.

– Jono oli pitkä ja se ylettyi uudelle sillalle asti. Kaikki eivät kuitenkaan olleet jonottamassa rajatarkastuspisteelle, vaan seassa oli myös kaupungin keskustaan menijöitä. Rajan luona oleva liikenneympyrä oli myös täynnä ja sekin tukki liikennettä, kapteeniluutnantti Tommy Håkans Länsi-Suomen Merivartiostosta sanoo.

Håkansin mukaan ruuhka kesti vain vähän aikaa ja se helpotti, kun rajavartijat avasivat toisen linjan rajanylityspaikalle. Hän kertoo, että perjantaina liikenne jatkui suunnilleen yhtä vilkkaana ja paikoin rajanylityspaikalle syntyi ruuhkia.

Aiheesta voit lukea lisää täältä.

15.5. kello 14.03 Lapin sairaanhoitopiirissä kaksi uutta tartuntaa viikossa

Lapin sairaanhoitopiirissä on tullut ilmi kaksi uutta koronavirustartuntaa viimeisen viikon sisällä, yksi viikonloppuna ja toinen alkuviikosta. Jälkimmäisessä tapauksessa on kuitenkin kyse muualla Suomessa asuvasta henkilöstä.

Tiistain jälkeen Manner-Lapissa ei ole käynyt ilmi yhtään uutta koronatartuntaa. Sairaanhoitopiiri tosin tutkii parhaillaan yhtä henkilöä, joka on saanut yhden osittain positiivisen sekä sen jälkeen kolme negatiivista testitulosta.

15.5. kello 13.04 Länsi-Pohjassa ei uusia koronatartuntoja kolmeen päivään

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei ole todettu uusia koronatartuntoja perjantaina. Uusia tartuntoja ei ole nyt ilmennyt kolmeen päivään.

Viimeksi uusia tartuntoja on todettu tiistaina.

Kaikkiaan alueella on todettu 140 tartuntaa.

15.5. kello 7.55 Pohjois-Suomessa koronavirustestejä voidaan tehdä kohta yli tuhat päivässä

Pohjois-Suomen koronaviruksen testauskapasiteettia ollaan nostamassa noin 250:llä testillä vuorokaudessa toukokuun loppuun mennessä.

Jatkossa Nordlabin testausvalmius viiden sairaanhoitopiriin alueella on yli 1100 testiä päivässä.

Nordlab nostaa kapasiteettia eniten Oulussa, noin 100 testiä lisää päivittäin. Rovaniemellä koronan testausvalmius nousee 60:llä testillä. Kemissä ja Kokkolassa kapasiteettia nostetaan kummassakin 40:llä testillä.

Tällä hetkellä suurin osa Nordlabin koronavirustesteistä analysoidaan Oulussa.

15.5. kello 7.03 Poikkeustilanteen arvellaan aiheuttavan kysyntäpiikin Rovaniemen hammashoitoon

Koronavirustilanne heikentää todennäköisesti Rovaniemen ennestäänkin huonoa hammashoidon tilannetta. Kaupungilta kerrotaan, että poikkeusaikana ei ole annettu kiireettömiä aikoja, ja sen arvellaan aiheuttavan kysyntäpiikin sitten, kun hoitoa voidaan taas antaa normaalisti.

Rovaniemen hammashoidossa kärsittiin pitkistä jonoista jo ennen koronatilannetta. Kaupungin perusturvalautakunta antoi huhtikuussa Lapin aluehallintovirastolle selvityksen potilaiden hammashoidon pitkittymisestä (siirryt toiseen palveluun).

Kaupungissa mietitäänkin nyt, joudutaanko henkilöstöä lisäämään tai palvelua ostamaan ulkopuolelta.

14.5. kello 17.04 Meri-Lapissa ennakoitua useampi koululainen ei mennyt kouluun torstaina

Ennakoitua useampi koululainen on jäänyt kotiin Meri-Lapissa torstaina. Torniossa kotiin on jäänyt yli 500 ja Kemissä yli 400 koululaista, mikä on yhteensä pari sataa ennakoitua enemmän.

Oppilaiden kokonaismäärään suhteutettuna vielä enemmän poissaoloja on Ylitorniolla, jossa noin joka kolmas koululainen on jäänyt kotiin.

Rovaniemeen verrattuna Meri-Lapissa koulaisten poissoloja on 2–3 n kertaa enemmän, kun luvut suhteutetaan koululaisten kokonaismäärään.

Meri-Lapissa kotiin jäämiseen on voinut vaikuttaa se, että väkilukuun suhteutettuna Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on löydetty koronavirusta toiseksi eniten Uudenmaan jälkeen.

14.5. kello 15.50 Tornionlaakson neuvosto vetoaa vapaan liikkumisen puolesta

Tornionlaakson neuvosto vetoaa vapaan liikkumisen puolesta Suomen ja Ruotsin sekä Norjan välillä. Vaatimusta perustellaan sillä, että rajavalvonta sisämaarajoilla katkaisee perheyhteyksiä ja aiheuttaa psyykkisten sairauksien lisääntymistä.

– Ihmiset ovat kautta aikojen eläneet yhdessä yli valtakunnanrajojen ja kuuluneet yhteen historiallisella alueellamme, joka sijaitsee kolmessa eri maassa. Tästä johtuen valtakunnanrajat ylittävät sukulaissuhteet ovat erittäin laajat ja ihmisten arkipäiväiset kohtaamiset tiiviitä ja läheisiä, kirjoitetaan neuvoston kannanotossa.

Tornionlaakson neuvosto kiinnittää myös huomiota siihen, että niin elinkeinoelämä, kauppa kuin yhteiskuntapalvelutkin ovat rakentuneet sen varaan, että asiakkaat liikkuvat rajojen yli..

– Elinkeinoelämä lamaantuu, kun toisesta maasta tuleva asiakaskanta yhtäkkiä katoaa, yritykset heikkenevät ja romahtavat, millä on tuhoiset seuraukset alueelle, jolla jo ennestään on heikko työllisyysaste, kannanotossa kirjoitetaan.

14.5. kello 15.13 "Ilman rajaa Tornionlaakson kulttuuri ei olisi sellainen kuin se on"

Rajaliikenteen rajoittaminen Suomen ja Ruotsin välillä on suututtanut ja hämmentänyt monia Tornionlaaksolaisia. Tiukat rajoitukset aiheuttivat isoja vaikeuksia monen arkeen. Kysyimme neljältä Tornionjokilaakson kulttuuria hyvin tuntevalta ihmiseltä miksi rajan avoimuus on niin tärkeää.

Torniolainen valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä muistuttaa, että rajan merkitys on meillä erilainen kuin se on muualla.

– Toisin kuin monissa muissa paikoissa, raja ei Tornionjokilaaksossa erota vaan se yhdistää. Raja on oikeastaan tehnyt koko tämän alueen kulttuurin, ilman sitä se ei olisi tällainen kuin se nyt on.

Lue Heikkilän, kirjailija Rosa Liksomin, muusikko Adam Huuvan ja etnologi Helena Ruotsalan ajatuksista tarkemmin tästä jutusta.

14.5 kello 10.45 Länsi-Pohjassa ei uusia koronatartuntoja

Länsi-Pohjassa ei ole tullut tietoon uusia koronatartuntoja tiistain jälkeen. Kaikkiaan sairaanhoitopiirissä on todettu 140 tartuntaa.

14.5. kello 8.22 Koulukyydit alkoivat – suojaetäisyys ei tuota ongelmia

Suurin osa koulukyytejä ajavista taksiyrittäjistä on erittäin tyytyväisiä koulujen avaamisesta. Määräykset turvaetäisyyksistä eivät taksiyrittäjien mukaan tuota isompia ongelmia.

Henkilöautotaksissa takapenkille otetaan vain kaksi oppilasta ja isommissa autoissa kuljetettavat istuvat vain joka toisessa penkissä. Käytännössä se merkitsee paria ylimääräistä ajokeikkaa päivässsä.

Varsinkin sivukylien yrittäjille koulukyydit ovat niin iso työllistäjä, että tulot ovat pudonneet jopa 70-80 prosenttia koulujen ollessa suljettuna.

14.5. kello 8.12 Liikenne Lapin itärajalla hiljeni koronan takia

Liikenne Lapin itärajalla on tippunut rajusti koronavirustilanteesta johtuen.

Lapin rajavartiostosta kerrotaan, että Lapin rajanylityspaikoilla Sallassa ja Raja-Joosepissa rajan ylittää vain joitakin puuhakerekkoja päivässä. Huhtikuussa rajan ylitti 288 henkilöä kun vuosi sitten vastaavaan aikaan ylityksiä oli 14 765.

Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen sanoo, että ihmiset ovat ymmärtäneet rajoittaa liikkumista omatoimisesti eikä ketään ole tarvinnut käännyttää rajalla.

13.5. kello 16.59 Lohenkalastus rajajoilla onnistuu ja rajan saa ylittää veneellä

Sisärajavalvonnan jatkaminen kesäkuun puoliväliin asti ei haittaa lohenkalastusta Tornion-Muonionjoella tai Tenolla. Valtioneuvosto päätti samassa yhteydessä kun se lievensi ohjeita rajanylityksistä, että kalastuksen yhteydessä tapahtuvat rajanylitykset sallitaan.

Sisäministeriön mukaan rajan havaitseminen maastossa on vaikeaa ja venekalastuksessa käytetään koko joen leveyttä. Rajanylitysten valvomista ei pidetä tarkoituksenmukaisena, ja se sallitaan. Sen sijaan rantautuminen Ruotsiin tai Norjaan on kiellettyä.

Tällä hetkellä sisärajan valvonta ja tarkastukset on palautettu 14.6. asti. Lohenkalastus esimerkiksi Tornionjoella alkaa kesäkuun alussa, mutta varsinainen lohennousu alkaa yleensä vasta myöhemmin.

13.5. kello 14.40 Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä on kasvanut Länsi-Pohjassa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on tähän mennessä menehtynyt yhdeksän henkilöä koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19 -tautiin. Kaikki kuolleet ovat olleet iäkkäitä henkilöitä.

Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmä tiedottaa kuolleista kerran viikossa. Viikko sitten kuolleita oli seitsemän.

Länsi-Pohjassa ei ole tullut tietoon uusia koronatartuntoja tiistain jälkeen. Kaikkiaan alueella on todettu 140 tartuntaa.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan sairaanhoidon kuormitus on ollut aavistuksen verran laskussa.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä pitää vierailukieltojen jatkamista vanhusten hoivakoteihin perusteltuna, koska epidemia edelleen jyllää myös hoivakodeissa, vaikka yksi ketju on hiipumassa.

13.5. kello 12.06 Rajanylitysten määrän kasvu Torniossa on taittunut – tiistaina tuplamäärä ylityksiä viikon takaiseen verrattuna

Perustuslakiin vetoaminen on kaksinkertaistanut rajanylitykset Torniossa. Länsi-Suomen Merivartioston mukaan tiistaina ylityksiä oli noin 3 000, kun viikkoa aiemmin niitä oli noin 1 500.

Ylitysten määrä kasvoi viime viikon loppu puolella, kun selvisi, että rajan yli pääsee vetoamalla perustuslakiin.

Viime viikonloppuna ylitysten määrä kolminkertaistui, mutta se vaikuttaa jäävän ikään kuin alkuinnostuksesta johtuvaksi piikiksi.

13.5. kello 10.30 Koronatilanne on pahentunut erityisesti Kemi-Tornion alueella

Lapin kunnissa on tunnettuja koronavirustartuntoja ao. taulukon mukaisesti. Asukaslukuun suhteutettuna tilanne on pahin Ylitorniolla.

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet viikon aikana erityisesti Kemissä (+8) ja Torniossa (+9).

Kunta

Määrä

Per 100.000 as.

Kemi

58

280*

Keminmaa

7

96*

Kittilä

27

418*

Kolari

18

468

Rovaniemi

23

36

Tornio

45

208*

Ylitornio

28

715*

Koko maa

6003

109*

Lähde: THL (tiedot päivältä 11.5.) Taulukosta puuttuvat alle viiden tapauksen kunnat.

*) Lukumäärä on suurempi kuin 4.5.

Todennäköisesti tartuntoja on Lapissa enemmänkin, sillä kaikille sairastuneille ei ole tehty koronatestiä. Toisaalta suurin osa tartunnan saaneista on jo parantunut eikä kanna enää virusta.

13.5. kello 10.00 Norja höllentää rajasulkuaan

Norja alkaa päästää lisää ihmisiä rajojensa yli. Oikeusministeri Monica Mæland kertoo VG-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että rajan saavat ylittää nyt myös sellaiset ETA-alueen kansalaiset, joilla on side Norjaan.

Käytännössä rajan ylitykseen ovat oikeutettuja nyt ne, joilla on sukulainen tai kiinteistö Norjassa. Norja vaatii kuitenkin maahan saapujilta kymmenen päivän karanteenia.

Norja sulki Suomen vastaisen rajan maaliskuussa. Vain työmatka- ja tavaraliikenne on päässyt rajasta yli kumpaankin suuntaan.

Asiasta on kertonut Suomessa ainakin Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

13.5. kello 7.41 Matalan kynnyksen koronatestauksessa kävi yli 300 viikossa Rovaniemellä

Rovaniemellä on otettu ensimmäisen viikon aikana 330 matalan kynnyksen koronavirustestiä. Yksikään testi ei osoittautunut positiiviseksi.

Kaupunki aloitti matalan kynnyksen testaamisen Pulkamontien terveysasemalla viikko sitten maanantaina.

Kaupungin mukaan sekä aikoja että testejä on riittänyt kaikille halukkaille.

12.5. kello 14.50 Lapin koronatartuntojen määrä laski yhdellä

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 93 laboratoriossa varmistettua koronatartuntaa tällä hetkellä. Huhtikuun jälkeen sairaanhoitopiirin laskuissa on ollut erehdyksessä yksi tapaus Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin puolelta.

Aiemman 94:n sijaan Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatartuntoja on löytynyt siten 93, ja koko Lapissa luku on nyt 233.

12.5. kello 12.03 Luokanopettajakoulutuksen soveltuvuuskoe toteutetaan etänä

Korkeakoulujen pääsykokeet järjestetään tänä vuonna kokonaan sähköisesti ainakin muilla aloilla kuin taideaineissa.

Esimerkiksi luokanopettajakoulutuksen soveltuvuuskoekin tehdään etähaastatteluna, kun se yleensä on tehty lähikontaktissa.

80 prosenttia soveltuvuuskokeeseen pääsevistä karsitaan todistuksen perusteella ja loput 20 prosenttia niin sanotun VAKAVA-kokeen kautta.

Lapin yliopiston opettajankoulutuksessa on 90 aloituspaikkaa, hakijoita on tänä vuonna 800.

12.5. kello 8.45 Muonion yt-neuvotteluissa ei lomautuksia

Muonion yt-neuvotteluissa ei lomauteta ketään. Lomautuksia ei tarvita, sillä kunnasta on järjestynyt korvaavaa työtä.

Korvaava työ on ollut hoiva- ja hoitotyötä sekä muun muassa ikäihmisten ruokapalveluiden hoitamista.

Palkanmaksu on keskeytetty kunnassa vain kansalaisopiston opettajilta.

Muonion kunnanhallitus totesi maanantaisessa kokouksessaan yt-neuvottelut päättyneiksi.

11.5. klo 16.35 Rajaliikenne Torniossa yli kolminkertaistui – lääkäri: "Meillä on huoli siitä, että tautitapausten määrä lisääntyy"

Rajaliikenne Torniossa on yli kolminkertaistunut viime viikonloppuna verrattuna edelliseen viikonloppuun. Perjantaista sunnuntaihin länsirajan ylitti yhteensä 7260 ihmistä, kun viikko aiemmin heitä oli yhteensä 2100. Kasvua on siis peräti 245 prosenttia. Mukana ovat sekä Suomesta lähteneet että Suomeen tulleet henkilöt.

Länsirajan ylitysten määrä alkoi nousta viime viikon loppupuolella, kun ihmiset alkoivat vedota perustuslakiin kirjattuun oikeuteensa ylittää raja. Rajanylitysten määrä on vielä murto-osa siitä mitä se oli ennen kuin koronaepidemia toi sisärajatarkastukset Suomen ja Ruotsin rajalle.

Vilkastunut rajaliikenne herättää huolta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila vetoaakin ihmisiin, että he harkitsisivat tarkkaan ennen kuin menevät naapurimaahan.

– Ihmisten pitäisi itse arvioida, onko tarpeen kokeilla rajan ylittämistä perusoikeuksiin vetoamalla tai hakemalla rajan takaa erilaisia elintarvikkeita, Taskila sanoo.

Voit lukea aiheesta lisää täältä.

11.5. kello 16.34 Sisäministeri Ohisalo yllätysvierailulla Torniossa: "Ei ole hyvä, että rajan yli mennään edestakaisin"

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoo olevansa huolissaan siitä, että liikenne Suomen ja Ruotsin rajalla on vilkastunut viime päivinä.

Rajanylitysliikenne vilkastui sen jälkeen kun kävi ilmi, että rajavartijat eivät voi estää ihmisiä ylittämästä rajaa. Suomalaisilla on perustuslakiin kirjattu oikeus kulkea maan rajan yli myös nykyisissä poikkeusoloissa.

– Poliitikot ja viranomaiset toimivat aina lain antamissa reunaehdoissa. Täällä annetaan suosituksia siitä, että tällaisissa tautitilanteissa ei ole hyvä, että rajan yli mennään edestakaisin. Suosittelemme edelleen, että rajan yli mentäisiin vain välttämättömistä syistä kuten työn tai perhesyiden takia. Tauti on edelleen täällä, Ohisalo sanoo.

Lue koko juttu täältä.

10.5. klo 16.27 Kurja sää piti äitienpäivätapaamiset vähissä valtakunnan rajalla

Äitienpäivätapaamiset Tornion ja Haaparannan kohdalla valtakunnanrajalla ovat sunnuntaina olleet satunnaisia. Oletus oli, että rajalle tulisi toisiaan tapaamaan perheitä, joista osa asuu Suomen ja osa Ruotsin puolella.

– Jotain kohtaamisia on näkynyt, mutta vähemmän kuin ennalta arvioitiin, kertoo Tornion rajanylityspaikan tiedotuksesta vastaava yliluutnantti Jari Rantala.

Koronariskin ohella väen vähäistä liikkumista selittää kurja ja sateinen sää.

Rantala arvioi rajan ylittävän autoliikenteen pysyvän sunnuntaina parin edellisen päivän tasolla. Perjantaina ja lauantaina meno- ja paluuliikennettä oli vuorokaudessa yhteensä noin 3000 kulkuneuvon verran.

– Juuri nyt ei autoja ole jonossa, mutta välillä on vähän vilkkaampaa. Vuorokausiraportin saamme puolen yön jälkeen, Rantala sanoo.

Rajaliikenne on vilkastunut sen jälkeen, kun viikolla kerrottiin suomalaisilla olevan perustuslaillinen oikeus liikkua myös rajan ylitse. Esimerkiksi viikko sitten vuorokaudessa rajan ylittävää meno- ja paluuliikennettä oli 1000–1300 kulkuneuvon verran.

10.5. klo 13.08 Markus Lohi: Lähikontaktilajeja päästään harrastamaan kesäkuun alusta alkaen

Kansanedustaja Markus Lohen (kesk.) tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelta saaman tiedon mukaan lähikontaktilajit voidaan aloittaa kesäkuussa järjestäjien, harrastajien ja lasten vanhempien harkinnan mukaan. Esimerkiksi tanssiurheilua tai painia koskevia erityismääräyksiä tai -suosituksia ei ole luvassa.

10.5. klo 12.27 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei uusia tartuntoja

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella ei ole viimeisimmän vuorokauden aikana todettu yhtään uutta koronatapausta. Todettujen tapausten kokonaismäärä sairaanhoitopiirin alueella on 136.

Pohjois-Suomessa tautitilanne on rauhallinen. Pohjoisimmassa yliopistosairaalassa Oulussa hoidettavia on alle viisi. Pohjois-Pohjanmaan alueella on todettuja varmistettuja koronatapauksia 130.

9.5. klo 17.00 Länsirajalla käännytetty suomalaisia mahdollisesti vastoin lakia

Rajavartioviranomaisten epäillään rikkoneen Suomen perustuslakia, jos he ovat evänneet Suomen kansalaisilta rajanylityksen Suomen länsirajalla.

Ruotsin radion Sisuradion toimittajan haastattelussa rajavartioylitarkastaja Reijo Lahtinen sisäministeriön rajavartio-osastolta myönsi, että on rikottu lakia, mikäli rajaviranomainen on estänyt Suomen kansalaiselta rajanylityksen Suomen länsirajalla.

– Kyllä Suomen kansalaisen on saatava saapua, että kyllä siinä sellainen vakava epäily jo on.

On yleisesti tiedossa, että Suomen kansalaisia on käännytetty länsirajalla.

– Ne täytyy tapauskohtaisesti tutkia meillä, jos näin on tehty, sanoo rajavartioylitarkastaja Reijo Lahtinen.

9.5. klo 15.50 Ylä-Lapin yrittäjät toivovat Norjan aukaisevan rajan

Suomen pohjoisimman kylän yrittäjillä on liiketoiminta romahtanut lähes nollaan sen jälkeen kun Norja sulki Suomen vastaisen rajan maaliskuussa. Vain työmatka- ja tavaraliikenne on päässyt rajasta yli kumpaankin suuntaan.

Nuorgamissa toimiva Samimootor Oy on lähes täysin riippuvainen norjalaisista muiden rajakauppiaiden tapaan. Yrityksen myynnistä on pudonnut 95 prosenttia pois viimeisen kahden kuukauden aikana norjalaisten jäätyä rajan taakse.

– Kyllä toiminta on loppunut lähes kokonaan. Periaatteessa paikka on kiinni. Ihan muutama on käynyt vaihdattamassa kesärenkaat autoonsa. Yhdelle on jonkun verran hommaa, mutta varaosapuoli on aivan kuollutta, kuvailee Ari Naapanki tämän hetken tilannetta.

Naapanki on kauhulla seurannut Norjan aikeita jatkaa rajasulkua elokuun puoliväliin.

– Se tulee olemaan eloonjäämiskamppailua jos rajat pysyvät kiinni. Toivottavasti edes tukea tulee sen verran, että pärjäämme kesän yli. Olen itsekin hakeutunut työttömäksi työnhakijaksi. Jos saisin Kelalta edes sitä, niin saadaan leipää pöytään, kertoo Naapanki.

9.5. klo 15.35 Lapissa on todettu kaksi uutta koronaan sairastunutta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on launataina aamupäivään mennessä todettu yksi uusi koronatartuntatapaus. Sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että sairastuneen tartuntalähde on tiedossa.

Myös Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu yksi uusi koronatapaus lauantaina iltapäivään mennessä. Tapauksen alkulähde on myös tiedossa ja se liittyy LKS:n infektiolääkärin Markku Broaksen mukaan aiempiin Levin tapauksiin.

9.5. kello 7.57 EU-kansalaisten kulkua rajan yli ei voi estää

Länsirajaa koronaviruksen takia vartioiva rajavartiolaitos ei voi estää toisen maan EU-kansalaisen maahan saapumista tai maasta lähtemistä, arvioi ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin. Esimerkiksi ruotsalaisten maahantuloa ei siis voida estää.

– EU-oikeus sallii tietyn rajanylityspaikan sulkemisen ja rajavalvonnan palauttamisen EU:n sisärajoilla. Rajavalvonta kuitenkin tarkoittaa ihmisten henkilöllisyyden ja EU-kansalaisuuden tarkistamista, ei rajanylityksen epäämistä, Scheinin kertoo.

Oikeustieteen professori Jukka Snell Turun yliopistosta kertoo, että EU-oikeus sallii pandemian aikana toisen jäsenvaltion kansalaisten käännyttämisen tietyin edellytyksin, jos uhka kansanterveydelle on olemassa. Jos Suomi haluaa näin tehdä, sen tulee toimia omien lakiensa mukaisesti.

Martin Scheininin mukaan sellaista lakia ei Suomessa ole. Myös hänen mukaansa EU voisi sallia jäsenvaltioille vakavan sisäisen turvallisuuden uhan tilanteessa myös pitemmälle menevät tilapäiset rajoitukset, mutta se ei voi päättää niistä jäsenvaltion puolesta.

– Silloin jäsenvaltion pitää tehdä omat toimenpiteensä omien lakiensa nojalla, siis laillisesti. Suomelta puuttuu tällainen lainsäädäntö.

8.5. kello 16.25 Rajanylitysliikenne liki tuplaantui Torniossa – sadat ihmiset vetosivat rajalla perustuslakiin

Suomen ja Ruotsin rajan ylittävä liikenne Torniossa on vilkastunut tuntuvasti viime päivinä. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Suomesta Ruotsiin ja takaisin on kulkenut noin 2300 ihmistä. Ylitysten määrä on liki kaksinkertaistunut, sillä vielä muutama päivä sitten ylittäjiä oli noin 1200 vuorokaudessa.

– Torstaina noin 400 ihmistä vetosi rajavartijoille perusoikeuteensa kulkea rajan yli, sanoo Torniossa sisärajavalvonnasta vastaavan Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentajan sijainen Valtteri Viitala.

Kun rajanylittäjä on vedonnut perustuslakiin kirjattuun oikeuteensa, rajavartijat ovat päästäneet hänet naapurimaahan.

Taustalla on keskiviikkona julkisuuteen noussut tieto, jonka mukaan suomalaiset saavat sittenkin ylittää rajan, koska oikeus on kirjattu Suomen perustuslakiin. Sitä ennen vallalla oli uskomus, että valtion rajat ovat koronapandemian vuoksi kiinni kaikilta muilta paitsi töihin kulkevilta ihmisiltä.

Koko juttu on luettavissa täältä.

8.5. kello 16.20 Kittilässäkin pääsee koronatesteihin matalalla kynnyksellä

Koronatestejä otetaan nyt Kittilässäkin matalalla kynnyksellä. Mikäli sinulla on lievää kuumeilua, yskää, nuhaa, lihassärkyä, ripulia/vatsakipua tai maku- ja hajuaistin heikentymistä, ota yhteyttä puhelimitse Kittilän terveyskeskuksen päivystysnumeroon 0400 356 498.

Päivystysnumero vastaa puheluihin joka päivä kello 8–20. Koronanäytteitä otetaan myös jokaisena päivänä, eikä siitä peritä asiakasmaksua.

Aiemmin Lapin sairaanhoitopiirin kunnista myös Rovaniemi ja Sodankylä ovat kehottaneet tulemaan koronatesteihin matalalla kynnyksellä, mutta se on mahdollista koko Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

8.5. kello 12.47 Moni muu teollisuudenala lomauttaa, mutta kaivokset jopa rikkovat tuotantoennätyksiä – koronakriisi näkyy investointien viivästymisenä

Vaikka koronapandemia murjoo elinkeinoelämää eri puolilla maailmaa, Suomen kaivokset ovat päässeet kriisistä vähällä – ainakin vielä. Kun monella muualla teollisuuden alalla lomautetaan väkeä, kaivokset ovat toimineet normaalisti tai lähes normaalisti, kerrotaan alan edunvalvontajärjestöstä Kaivosteollisuus ry:stä.

Kittilän kaivos ja Terrafame Oy:n kaivos Sotkamon Talvivaarassa ovat jopa rikkoneet ennätyksiä malmintuotannossa tänä keväänä.

Täysin immuuneja poikkeusoloille Suomen kaivokset eivät kuitenkaan ole, sillä kriisi viivästyttää joidenkin kaivosten investointeja.

Aiheesta enemmän täällä.

8.5. kello 7.35 Puolet Lapin matkailuyrityksistä pelkää kaatuvansa ennen talvea

Koronakriisin vuoksi monet Lapin matkailuyritykset ovat jopa konkurssin edessä. Tuoreen kyselyn perusteella lähes puolet matkailuyrityksistä arvioi selviävänsä korkeintaan viisi kuukautta, jos tilanne ei parane. Lapin matkailuun iskevä konkurssiaalto tekisi merkittävän loven koko Suomen matkailutuloon. Alan ahdinko heijastuu laajalle, sillä isolla matkailuyrityksellä voi olla satoja alihankkijoita.

Lapin matkailuelinkeinon liitto LME:n ja Lapin kauppakamarin teettämään kyselytutkimuksen mukaan matkailutulot ovat romahtaneet kaikkialla. 48 prosenttia yrityksistä uskoo selviävänsä yli 5 kuukautta, 25 prosenttia arvioi selviävänsä 10 kuukautta ja vain 27 prosenttia laskee, että toiminta jatkuu vielä 10 kuukauden jälkeenkin.

– Tilanne oli kuin olisi ajettu satasta seinään. Takana oli hyvä sesonki, ja kaikki loppui parissa päivässä, sanoo rovaniemeläisen ohjelmapalveluyritys Arctic Circle Snowmobile Parkin operatiivinen johtaja Tiina Aokou.

7.5. kello 16.10 Lapin yliopisto jatkaa etäopetusta lukukauden loppuun

Lapin yliopisto jatkaa etätyöskentelyä kevätlukukauden loppuun saakka, vaikka koronamääräyksiä höllennetään ensi viikolla.

Yliopisto on päättänyt pitää tilat opiskelijoilta suljettuina vielä 14.5. jälkeen. Tästä voidaan kuitenkin tehdä tarvittaessa poikkeus, mikäli opiskelujen viimeistely tai opiskelijan valmistuminen niin ehdottomasti vaatii.

7.5. kello 14.45 Rajan ylittämiseen helpotuksia: Muukin kuin välttämätön työmatkaliikenne sallitaan

Työmatkaliikenne Suomen ja muiden Schengen-alueen maiden välillä helpottuu. Valtioneuvosto päätti torstaina, että 14. toukokuuta lähtien Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä ei tarvita enää perustelua työmatkan välttämättömyydestä.

Näiden rajojen yli pääsee työmatkaliikenteen lisäksi muu välttämätön liikenne. Sisäministeriön mukaan päätöksellä helpotetaan myös lähiomaisten tapaamisia. Suomen naapurimaista Schengen-maita ovat Ruotsi, Norja ja Viro.

Valtioneuvosto päätti torstaina myös jatkaa Suomen rajaliikennettä koskevia rajoituksia 14. kesäkuuta asti. Sisärajavalvontaa jatketaan maarajoilla, satamissa ja lentokentillä.

7.5. kello 13:37 Kaksi hotellia tarjoaa ilmaisia öitä koronakriisissä puurtaville hoitajille – sadat hoitajat halusivat minilomalle

Kaksi rovaniemeläistä hotellia, Arctic Light Hotel ja City Hotel tarjoavat ilmaisia hotelliyöpymisiä hoitajille kiitokseksi koronakriisissä tekemästään työstä. Idean sai hotelliyhtiössä liiketoiminnan kehitysjohtajana työskentelevä Isabella Gröhn.

Facebookissa julkaistu kampanja sai hotellin sähköpostit täyttymään hoitajilta tulleista viesteistä. Yhteensä hotellit antavat hoitajille ja heidän seuralaisilleen 60 maksutonta yötä. Huoneet on luvattu antaa nopeimmille. Miniloman saaville pyritään vastaamaan torstain aikana.

Tällä hetkellä Arctic Light Hotel ja City Hotel ravintoloineen ovat suljettuina koronatilanteen takia ainakin toukokuun loppuun saakka.

7.5. Kello 13:15 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kuusi uutta koronatartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu viimeiksi kuluneen vuorokauden aikana kuusi uutta koronavirustartuntaa. Sairaanhoitopiirin mukaan pääsääntöisesti kyse on edelleenkin tunnetuista tartuntaketjuista, mutta joidenkin tartuntojen osalta tätä vielä varmistetaan.

Sairaanhoitopiiri kannustaa alueen asukkaita pitämään huolta perussairauksien hoidosta korona-ajasta huolimatta. Lääkärin vastaanottoaikoja on esimerkiksi alueen terveyskeskuksissa hyvin tarjolla, kerrotaan sairaanhoitopiiristä.

Sairaanhoitopiirin ylilääjäri Jyri J. Taskila muistuttaa, että hoitojen lykkääminen voi tarkoittaa niiden vaikeutumista jatkossa.

7.5. kello 10:45 Metsähallituksen luontokohteiden koronarajoituksia poistetaan

Metsähallitus luopuu luontokohteidensa koronarajoituksista. Luontokeskukset, perinnetilat sekä varaus-, vuokra- ja autiotuvat avataan kesäkuun alussa.

Kohteiden turvallisuus varmistetaan rajaamalla asiakasmääriä ja huolehtimalla turvaetäisyyksistä ja hygieniaohjeistuksesta.

Metsähallituksesta kuitenkin tähdennetään, että vastuullisuus ja retkietiketti ovat nyt entistä tärkeämpiä ihmisten oman turvallisuuden vuoksi.

7.5. kello 9:05 Torniolainen ravintoloitsija pitää tukipäätöstä riittämättömänä

Hallitus tukee koronaepidemian vuoksi suljettuja ravintoloita vähän yli 120 miljoonan euron arvoisella tukipaketilla.

Ravintolatuki on kaksiosainen: ensimmäinen auttaa työllistämään ja toinen kohdistuu juokseviin kustannuksiin.

Esimerkiksi torniolainen ravintoloitsija ja hotellitoimintaa pyörittävä Reijo Angeria pitää eilistä tukipäätöstä riittämättömänä.

Hänen mukaansa tuessa on oikeita elementtejä, mutta tukisumma on liian pieni. Angeria arvioi, että kaikki ravintolat eivät tule tuesta huolimatta selviämään koronakriisistä.

7.5. kello 8.45 Koronatilanne on rauhoittunut Ylitorniolla

Ylitorniolla koronatilanne on rauhoittunut. Kunnan terveyskeskuksen vuodeosasto ja palvelutalo on avattu tällä viikolla.

Kummatkin yksiköt ovat olleet laajojen koronatartuntojen vuoksi suljettuna uusilta asiakkailta.

Ylitornion vastaavan lääkärin Kari Askosen mukaan tilanne on nyt normalisoitunut, koska viimeisimmästä henkilökunnan tai potilaan tartunnasta on kulunut 14 vuorokautta.

Tämän lisäksi Ylitornion kahdessa marketissa on aikaisemmin ollut useita tartuntoja, jonka vuoksi henkilökuntaa asetettiin karanteeniin.

Askosen mukaan kunnan koronatilanteen rauhoittuminen kertoo virusketjujen onnistuneesta jäljittämisestä.

Kunnassa on tähän mennessä ollut 26 tartuntaa.

7.5. kello 8.14 Viranomaiset huolissaan ihmisten jaksamisesta koronakriisin pitkittyessä

Lapin viranomaiset ovat huolissaan ihmisten psyykkisestä jaksamisesta koronakriisin pitkittyessä. Erityisen huolissaan viranomaiset ovat lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

Poliisin mukaan kotihälytykset, piilorikollisuus ja rattijuoppoudet ovat lisääntyneet. Eilen kokoontuneen Lapin alueellisen valmiustoimikunnan mukaan yhteyttä auttaviin tahoihin pitää ottaa ajoissa ja matalalla kynnyksellä.

Lapissa varaudutaan nyt koronarajoitusten purkamiseen. Valmiustoimikunnan mukaan Lapin koronavirustartuntatilanne on tällä hetkellä kohtuullisen rauhallinen.

6.5. kello 17.58 Korona toi vuokra-asuntomarkkinoille rutkasti tarjontaa

Koronatilanne näkyy myös vuokra-asuntomarkkinoilla. Huhtikuussa vuokra-asuntoja on tullut tarjolle selvästi enemmän kuin aiempina vuosina vastaavana aikana. Esimerkiksi Rovaniemellä tarjolla on nyt noin satakunta vuokra-asuntoa enemmän kuin normaalisti tähän aikaan.

Kiinteistömaailma Rovaniemen yrittäjä Mika Lehtiniemi näkee tilantelle ainakin kaksi tärkeää syytä.

– Yksi asia on tietenkin se, että opiskelijat jotka ovat muilta paikkakunnilta irtisanoivat vähän aikaisemmin asuntojaan kun lähtivät kotiseudulle koronakaranteenia pitämään. Toinen asia on lyhytaikaisvuokrauksen loppuminen, joka lisää myös vuokravälityksen tarvetta.

Koronan tuomat matkustusrajoitukset ovat käytännössä pysäyttäneet vertaisvuokrauksen, kuten Airbnb:n.

6.5. kello 17.50 Rajat eivät olekaan niin kiinni kuin on kerrottu – perustuslaillinen oikeus rajanylitykseen on voimassa

Rajavartiosto on käännyttänyt länsirajan yli pyrkiviä suomalaisia vastoin perustuslakia. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Rajalta myönnetään, että Suomen kansalaisilla on perustuslaillinen oikeus ylittää raja Ruotsiin, jos he niin haluavat. Viranomaiset eivät ole tätä kertoneet omaehtoisesti.

Perustuslaillinen oikeus tulla maahan ja lähteä maasta kerrottiin hallituksen toimesta ääneen vasta 5. toukokuuta.

– Juridisesti on niin, että Suomen kansalainen saa aina lähteä maasta ja saa aina tulla maahan takaisin, me emme tätä hallituksena tietenkään voi kieltää, sisäministeri Maria Ohisalo (virh.) sanoi.

Lue asiasta tarkemmin tästä artikkelista.

6.5. kello 16.55 Rovaniemen kaupungin matalan kynnyksen testeissä ei yhtään positiivista

Rovaniemen kaupunki aloitti maanantaina koronavirustestien tekemisen aiempaa matalammalla kynnyksellä. Testiin pääsee, jos ihmisellä on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartunnan oireita, kuten esimerkiksi kuume, yskä, hengenahdistus, nuha, pahoinvointi ja ripuli.

Kymmenet rovaniemeläiset ovat käyneet testissä päivittäin. Esimerkiksi keskiviikkona otettiin 64 näytettä.

Yhtään positiivista testiä ei ole toistaiseksi löytynyt.

Aiheesta voit lukea enemmän täältä.

6.5. kello 15.32 Länsi-Pohjassa yhteensä seitsemän koronaviruksen aiheuttamaan tautiin menehtynyttä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä COVID-19-tautiin menehtyneiden määrä on noussut seitsemään. Viikko sitten kuolleita oli kuusi. Kaikki menehtyneet ovat olleet iäkkäitä henkilöitä.

Keskiviikkona Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi uutta koronatartuntaa. Ne liittyvät aiemmin tiedettyihin altistuksiin. Edellisen kerran uusia tartuntoja tuli ilmi toissa päivänä.

Kaikkiaan sairaanhoitopiirissä on todettu 127 tartuntaa.

6.5 kello 10.15 Koronakriisi on kurittanut hoitoloita Meri-Lapissa

Merilappilaiset hoitolat ovat kärsineet asiakaspulasta koronakriisin aikana. Monet asiakkaat ovat pysytelleet poissa esimerkiksi kampaamoista, kauneus- ja jalkahoitoloista ja hieronnasta.

Esimerkiksi hieroja Helena Eronen on tehnyt täysiä työpäiviä jo parikymmentä vuotta kahdella paikkakunnalla, mutta nyt tilanne on huonompi kuin koskaan ennen. Hän joutuu koronakiirin vuoksi lopettamaan toisen hoitolansa Kemissä.

6.5. kello 10.00 Nuorisotyö siirtyi nettiin ja jalkautui kokoontumispaikoille

Nuorisotyö on siirtynyt pääosin nettiin koronatilanteen vuoksi. Rovaniemellä nuoria tavoitetaan erityisesti sosiaalisessa mediassa ja nettiin on perustettu oma nuorisotila.

Osa ohjaajista on kuitenkin jalkautunut nuorten suosimille kokoontumispaikoille, kuten kauppakeskuksiin, koulujen pihoille, harrastuspaikoille ja laavuille. Päivittäin tavoitetaan jopa satoja nuoria.

5.5. kello 17.42 Länsirajalla odotetaan liikkumisrajoitusten höllentämistä

Torniossa odotetaan jo kovasti rajan yli liikkumista koskevien rajoitusten lievennyksiä. Valtakunnan rajalla olevan rauta-aidan luona käydään säännöllisesti tapaamassa Ruotsin puolella asuvia sukulaisia ja tuttavia. Hoidettavia asioitakin olisi, mutta tuorein rajoitus kieltää esimerkiksi yksityishenkilöiden välisen tavaranvaihdon.

Opiskelija Juhani Mattson pitää hyvänä, että rajoituksia aletaan purkaa vähän kerrallaan. Hän toivoo, että näin vältytään siltä, että virus lähtisi uudestaan leviämään.

– Aika hyvin on pärjätty tähänkin asti, niin ei lyödä nyt läskiksi, Mattsson sanoo.

Hallitus linjasi maanantaina, että työsuhteeseen perustuva ja muu välttämätön liikenne sallitaan toukokuun 14. päivästä alkaen. Siihen asti Suomen ja Ruotsin välillä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne.

5.5. kello 15.13 Ravintolayrittäjät mittaavat turvavälejä

Ravintoloitsijat odottavat tarkempia tietoja siitä, millä ehdoin ravintolat voidaan avata kesäkuun alussa. Rovaniemeläinen Juha Eskelinen pohtii turvavälien pitämisen olevan sikäli haastavaa, että Eskelisen ravintolat ovat sisätiloiltaan melko pieniä. Kemiläinen Olli Ahonen laskeskelee, että hänen ravintolaansa mahtuisi puolentoista metrin turvavälillä 50 ihmistä. Jos turvaväli olisi 2 metriä, asiakasmäärä olisi paljon pienempi.

Eskelisen mukaan joillekin ravintoloille voi olla taloudellisempaa jatkaa pelkkää noutoruoan myyntiä, jos ehdot ovat hyvin tiukat. "Tuleeko tässä toinen sudenkuoppa, kun otetaan henkilökunta töihin ja kulut kasvavat, mutta kassaan ei kuitenkaan tule tuloja tarpeeksi" Eskelinen pohtii.

5.5. kello 14.15 Kittiläläiset pääsevät lainaamaan kirjoja ensimmäisenä

Kittilän kirjasto avataan keskiviikkona uloslainaukselle. Inarin pääkirjastossa ja Saamelaiskirjastossa pääsee lainaamaan torstaina. Ylitorniossa lainaus alkaa aikaisintaan keskiviikkona. Muualla Lapissa odotetaan vielä aluehallintoviraston ohjeita ja ennen kaikkea kaupunkien päätöksiä siitä, milloin lomautetut kirjastotyöntekijät voivat palata. Sekä Rovaniemellä, Kemissä että Torniossa työntekijöitä on lomautettuna eikä nykyisellä henkilökunnalla selvitä lainauksesta. Sallan vs. kirjasto- ja kulttuuripalveluiden johtaja Tiina Kallio odottaa avin ohjeita, mutta arvelee voivansa pyörittää yksin lainaustoimintaa, jos se aloitetaan.

Kirjastot on lupa avata kesäkuun 1. päivänä. Sitä ennen on mahdollista vain kirjojen lainaus kotiin.

5.5 kello 11.30 Rajaliikenne länsirajalla hieman helpottumassa

Länsirajalla on tulossa höllennyksiä työmatkaliikenteseen ja muuhun välttämättömään liikenteeseen.

Hallitus linjasi maanantaina, että työsuhteeseen perustuva liikenne sallitaan 14. toukokuuta alkaen.

Tällä hetkellä Suomen ja Ruotsin välillä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne.

Virpiniemen merivartioaseman päällikkö Janne Isometsä sanoo, että sisäministeriöltä odotetaan tarkempia ohjeistuksia lähipäivien aikana työmatkaliikenteen rajoitusten purkamisesta ja siitä, mitä muulla välttämättömällä liikenteellä tarkoitetaan.

5.5. kello 11.15 Sodankylässä lisätään kiireetöntä vastaanottoa

Sodankylän hyvinvointikeskus Sopukassa lisätään kiireetöntä vastaanottoa.

Kiireettömien aikojen purkaminen aloitetaan ensi maanantaista lähtien asteittain, sillä kunnan koronavirustilanne on rauhallinen.

Hyvinvointikeskuksen henkilökunta on yhteydessä asiakkaisiin vastaanottokäyntien sopimiseksi.

Kaikille keskuksessa asioiville annetaan tarvittavat suojaimet käynnin ajaksi.

5.5. kello 10.57 Länsi-Pohjassa tartuntaketjuja on sammunut eikä viime viikon jälkeen ole todettu vapaita tartuntoja

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä osa koronaviruksen tartuntaketjuista on sammunut. Vapaita tartuntoja alueella ei ole todettu viime viikon jälkeen.

Tiistain jälkeen ei ole todettu uusia tartuntoja. Edellinen nollatartuntapäivä oli vappuaatto.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan epidemian laantumista voidaan kuitenkin arvioida vasta puolentoista viikon kuluttua, kun saadaan tietoa viime viikolla todettujen tartuntojen mahdollisesti aiheuttamista uudista tartunnoista. Samalla saadaan tietoa vapaista tartunnoista.

Länsi-Pohjassa on siis epidemia edelleen päällä.

– Ei ole syytä ajatella muuta, Taskila sanoo.

5.5 kello 10.37 Meri-Lapissa kirjastot odottavat lisäohjeistuksia uloslainaamisen aloittamiseen

Meri-Lapissa kirjastojen uloslainaaminen ei pääse alkamaan välittömästi. Kirjastot odottavat aluehallintovirastolta tarkempia ohjeistuksia kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaamiseen.

Tämän lisäksi ainakin Kemissä ja Torniossa on kirjastojen henkilökuntaa lomautettu tai heidän palkanmaksunsa on keskeytetty, mikä tarkoittaa sitä, että kirjastoissa ei ole tarvittavaa henkilökuntaa paikalla uloslainaamisen aloittamiseksi.

Kirjastot odottavat kaupungin päätöksiä siitä, milloin ja kuinka moni saa palata töihin.

Hallituksen maanantaisen linjauksen mukaan kirjastojen uloslainaaminen voitaisiin aloittaa välittömästi, mutta itse kirjastotilat avataan vasta kesäkuun ensimmäinen päivä.

5.5. kello 7.55 Koronapandemia heikentää Rovaniemen taloutta arviolta 21 miljoonalla

Koronapandemia heikentää Rovaniemen taloutta arviolta 21 miljoonalla eurolla.

Kaupungin toimintakate kasvoi tammi-maaliskuussa 3,7 miljoonaa euroa kun talousarviossa asetetun tavoitteen mukainen kasvu olisi saanut olla korkeintaan 0,8 miljoonaa.

Kaupungin mukaan valtion tukitoimet voivat kattaa arvellusta 21 miljoonan tappiosta noin 12 miljoonaa euroa.

4.5. kello 15.38: Rovaniemellä pääsee koronatestiin nettivarauksella

Rovaniemen kaupunki aloitti maanantaina koronavirustestien tekemisen aiempaa matalammalla kynnyksellä. Testiin pääsee, jos ihmisellä on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartunnan oireita, kuten esimerkiksi kuume, yskä, hengenahdistus, nuha, pahoinvointi ja ripuli.

Testiin varataan aika kaupungin verkkosivujen kautta joko samalle tai seuraavalle päivälle. Kymmenet rovaniemeläiset varasivat testin maanantaina ensimmäisten tuntien aikana.

Rovaniemen lisäksi myös muualla Lapin sairaanhoitopiirin kuntien terveyskeskuksissa on tarkoitus maanantaista alkaen testata myös sellaiset henkilöt, joilla on lieviä hengitystietulehduksen oireita. Tämä tarkoittaa sitä, että testejä tehdään aiempaa enemmän.

Aiheesta voit lukea enemmän täältä.

4.5. kello 10.10 Kittilän ja Kolarin tilanne on pysynyt ennallaan

Lapin kunnissa on tunnettuja koronavirustartuntoja ao. taulukon mukaisesti. Asukaslukuun suhteutettuna tilanne on pahin Ylitorniolla, ja siellä määrä on kasvanut selvästi viime päivinä. Sen sijaan Kittilän ja Kolarin tapausten määrä on pysynyt samana usean päivän ajan.

Todennäköisesti tartuntoja on enemmän, sillä kaikille sairastuneille ei ole tehty koronatestiä. Toisaalta osa tartunnan saaneista on jo parantunut eikä kanna enää virusta.

Kunta

Määrä

Per 100.000 as.

Kemi

50*

241

Keminmaa

6*

82

Kittilä

26

403

Kolari

18

468

Rovaniemi

23*

36

Tornio

36*

167

Ylitornio

25*

638

Koko maa

5 254*

95

Lähde: THL (tiedot päivältä 2.5.) Taulukosta puuttuvat alle viiden tapauksen kunnat.

*) Lukumäärä on suurempi kuin 27.4.

3.5. kello 10.40 Länsi-Pohjassa 11 uutta tartuntaa vappuna

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella koronavirustartuntojen määrä nousi vappuviikonlopun aikana yhdellätoista. Uusia tartuntoja todettiin eniten lauantaina, jolloin kirjattiin kuusi uutta tartuntaa.

Yhteensä laboratoriovarmistettuja koronatartuntoja on sairaanhoitopiirin alueella todettu nyt 124 kappaletta. Johtavan lääkärin Jyri J. Taskilan mukaan kaikki nyt todetut uudet tartunnat ovat tiedossa olevista tartuntaketjuista.

Lapin sairaanhoitopiirissä uusin todettu koronavirustartunta on torstailta vapunaatolta. Yhteensä tartuntoja on Lapin sairaanhoitopiirin alueella nyt 90.

3.5. kello 9.10 Yksityishenkilöiden välinen tavaranvaihto rajalla kielletään

Valtioneuvosto tiukentaa linjaa yksityishenkilöiden välisessä tavaranvaihdossa Ruotsin rajalla Torniossa. Maanantaista lähtien rajan yli tapahtuva tavaranvaihto rajanylityspaikalla on kielletty.

Jos vaihdettavana olevia tavaroita on saatavilla myös rajaa ylittämättä, ei Rajavartiolaitos enää katso tavaranvaihtoa välttämättömäksi rajan ylittämiseksi. Määräysten tiukentamisen taustalla on terveysviranomaisten huoli asiattomien rajanylitysten lisääntymisestä.

1.5. kello 15.15 Asiaton liikenne aiheuttaa koronavaaraa länsirajalla

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ja rajavartijat huolissaan koronarajoitusten kiertämisestä tekosyillä Ruotsin matkailussa.

Sairaanhoitopiirin johtavan ylilääkärin Jyri J. Taskilan mukaan asiattomat rajanylitykset ovat alkaneet lisääntyä Tornion rajanylityspaikalla.

Rajan saisi voimassaolevien koronarajoitusten aikana ylittää vain välttämätön työssäkäynti- ja tavaraliikenne.

Viime aikoina on paljastunut rajanylityksiä, joissa on käyty Ruotsissa ruoka- ja nuuskakaupoissa.

– Ilman erityisiä perusteita mennään edestakaisin rajan ylitse. Sehän tarkoittaa, että silloin on epäily ettei henkilö ei noudata maahan palaamisen jälkeen karanteeninomaisia olosuhteita, sanoo johtava ylilääkäri Taskila.

Taskilan mukaan tapauksista joudutaan käynnistämään tartuntatautilain mukainen selvittely, onko henkilö tuomassa yleisvaarallista tartuntatautia rajojen ulkopuolelta maahan.

Selvittely syö terveydenhuollon resursseja, jotka pitää säästää epidemian ehkäisyyn ja hoitoon.

30.4. kello 15.15 Rovaniemi aloittaa matalan kynnyksen näytteenoton

Rovaniemen kaupunki ryhtyy testaamaan koronavirustartuntaa matalalla kynnyksellä maanantaista 4.5. alkaen. Ajan testiin voi varata kaupungin verkkosivujen kautta osoitteesta rovaniemi.fi/terveyspalvelut (siirryt toiseen palveluun). Linkki sähköiseen palveluun julkaistaan maanantaina 4.5.

Näytteet otetaan Pulkamontien terveysasemalla maanantaista torstaihin klo 8-16, perjantaisin klo 8-15 ja viikonloppuisin klo 10-14. Näytteenottoa laajennetaan viikolla 20 myös tiistai- ja torstai-iltoihin klo 18 asti.

Näytteenotosta ei peritä asiakasmaksua.

30.4. kello 15.06 Suojaintilanne on parantunut Länsi-Pohjassa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin suojaintilanne paranee. Sairaanhoitopiiri sai viikko sitten 100 000 kirurgista nenä-suu -suojaa ja VTT:ltä torstaina saatujen testitulosten perusteella erä voidaan ottaa käyttöön.

Hoivaan ollaan saamassa myös iso erä kertakäyttöisiä maskeja pestävien kangasmaskien rinnalle ja suojatakeistakin on tehty iso hankinta. Suojatakkien suhteen on jouduttu osittain turvautumaan korvaaviin tuotteisiin.

– Kokonaisuutena suojaintilanne on nyt kääntynyt oikea-aikaisesti sellaiseksi, että voidaan toimia epideemisen tilanteen mukaan, sanoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Pandemiatyöryhmässä on tarkennettu suojainten käytön ohjeistuksia keskiviikkona.

– Terveyskeskusten vuodeosastoilla käytetään kirurgista tyyppi II nenä-suusuojusta koko vuoron ajan. Hoivayksiköissä käytetään vastaavaa tyyppi I suojainta tai kangasmaskia, Taskila kertoo.

Taskilan mukaan valtaosassa alueen kuntia suojaintason nosto oli jo toteutettu, kun suojainten saanti on koko ajan parantunut.

30.4. kello 11.15 Rajavartiolaitos aloitti kiinteän sisärajavalvonnan Lapissa 20 vuoden tauon jälkeen

Länsirajalla kulkijoita ihmetyttävät Rajavartiolaitoksen uudet kameravalvonnasta kertovat kyltit.

Kyltit on laitettu, koska rajavartiolaitos on aloittanut jatkuvan kameravalvonnan rajanylitysten rajoitusten vuoksi.

Rajaliikennettä valvotaan toistaiseksi raja-asemilla sekä rajan läheisyydessä kameroiden lisäksi liikkuvien partioiden avulla.

30.4. kello 11.10 Lapin sairaanhoitopiiri alkaa testata lievästi infektio-oireisia henkilöitä

Lapin sairaanhoitopiiri alkaa testata myös lievästi infektio-oireisia henkilöitä.

Henkilöt, joilla on lievää kuumeilua, yskää, nuhaa, lihassärkyä, ripulia tai maku- ja hajuaistin heikentymistä, voivat ensi viikosta alkaen hakeutua testeihin oman kuntansa terveyskeskukseen.

Ennen saapumista tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai keskussairaalan päivystykseen näytteenotto-ohjeiden saamiseksi.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan matalan kynnyksen testeillä pyritään estämään koronataudin leviäminen.

Hän muistuttaa, että vaikka tilanne alueella on nyt rauhallinen, se voi muuttua nopeasti, sillä virusta on Lapissakin liikkeellä.

29.4. klo 15.20 Kuusi kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on tiedossa jo kuusi koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Alueellinen pandemiatyöryhmä kertoo tiedotteessaan, että kaikki koronaviruksen aiheuttamaan tautiin menehtyneet ovat iäkkäitä ihmisiä. Länsi-Pohjan alueella on keskiviikkoon mennessä tullut tietoon yhteensä 113 koronatartuntaa.

Pandemiatyöryhmä muistuttaa riskiryhmään kuuluvia, erityisesti ikäihmisiä noudattamaan suositeltuja varotoimia.

29.4. kello 9.49: Lapin matkailu ajoi maaliskuussa huippuvauhdista seinään

Lapin matkailun vauhdikkaasti alkanut vuosi pysähtyi maaliskuussa kuin seinään. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan rekisteröidyt yöpymiset Lapin majoitusliikkeissä pienenivät 40 prosenttia vuoden takaisesta.

Koko maassa yöpymiset laskivat maaliskuussa vielä rajummin, 47 prosenttia, eli miltei puoleen viime vuoden vastaavaan aikaan. Vielä tammi-helmikuussa yöpymiset olivat Lapissa 10 prosentin ja koko maassa vajaan kahdeksan prosentin kasvussa.

Matkailun ahdingon takana on koronaviruspandemia ja sen myötä asetetut matkustusrajoitukset. Koska maan rajat on laitettu kiinni, etenkin ulkomaalaisten yöpymiset ovat vähentyneet.

29.4. kello 9.30 Pahin tilanne on nyt Ylitorniolla

Lapin kunnissa on tunnettuja koronavirustartuntoja ao. taulukon mukaisesti. Asukaslukuun suhteutettuna tilanne on pahin Ylitorniolla, ja siellä määrä on kasvanut selvästi viime päivinä.

Todennäköisesti tartuntoja on enemmän, sillä kaikille sairastuneille ei ole tehty koronatestiä.

Osa tartunnan saaneista on jo parantunut eikä kanna enää virusta. Taulukosta puuttuvat alle viiden tapauksen kunnat.

Kunta

Määrä

Per 100.000 as.

Kemi

47*

227

Keminmaa

5

62

Kittilä

26*

403

Kolari

18

468

Rovaniemi

22

35

Tornio

33*

153

Ylitornio

23*

587

Lähde: THL (tiedot päivältä 27.4.)

*) Lukumäärä on suurempi kuin 24.4.

29.4. kello 8.01 Lapin keskussairaala siirtänyt satoja leikkauksia koronan takia

Lapissa on siirretty useita satoja leikkauksia koronatilanteen takia. Lapin sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että kaikista leikkauksista on poikkeusaikana hoidettu noin kolmannes.

Alkuvaiheessa siirrettiin lähes kaikki ei-kiireelliset leikkaukset. Viime viikolla niitäkin on alettu lisäämään.

Tällä hetkellä normaalista leikkaustoiminnasta tehdään lähes puolet. Esimerkiksi tekonivel-, sappi- ja tyräleikkauksia tehdään päivittäin.

Kaikki päivystysleikkaukset, syövät, leikkausta vaativat infektiot ja leikkausten jälkeiset komplikaatiot on hoidettu myös poikkeusaikana.

Potilas on operoitu myös jos sairauden eteneminen on uhannut aiheuttaa pysyvää haittaa tai odottaminen on heikentänyt potilaan ennustetta.

28.4. kello 20.32 Kaikki tartuntalähteet eivät ole enää tiedossa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu tiistaina useampia koronavirustartuntoja, joiden tartuntalähde ei ole tiedossa. Sairaanhoitopiirin mukaan on todennäköistä, että koronavirusta esiintyy aiempaa enemmän oireettomassa väestössä.

Sairaanhoitopiiri suosittelee tiedotteessaan, että ikäihmiset ja muut riskiryhmäläiset huomioivat koronaviruksen leviämisen ja noudattavat THL:n ohjeita karanteeninomaisista olosuhteista ja välttävät sosiaalista kanssakäymistä.

28.4. kello 16.40 Koronatartuntojen määrä jo 200, myös LSHP:ssä uusi tartunta

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu viime vuorokauden aikana yksi uusi koronavirustartunta. Edellisen kerran uusia tartuntoja todettiin viime viikon lauantaina.

Kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 89 tartuntaa. Länsi-Pohjassa uusia tartuntoja todettiin tiistaina kaksi, eli yhteensä tartuntoja on 111 kappaletta.

Koko maakunnan alueella on nyt todettu 200 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa.

28.4. kello 13.07 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on jouduttu turvautumaan henkilöstöreserviin

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on jouduttu turvautumaan henkilöstöreservin käyttöön. Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan laajat altistukset koronavirukselle ovat vaarantaneet henkilökunnan riittävyyttä.

Taskila korostaa suojautumisohjeiden noudattamisen merkitystä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää taukoihin ja niiden porrastamiseen, jotta oireeton henkilö ei altista muita.

Länsi-Pohjassa todettu kaksi koronatartuntaa maanantain jälkeen. Yhteensä alueella on todettu 111 tartuntaa. Kaikkien tartuntojen lähdettä ei ole pystytty määrittämään.

28.4. kello 12.10 Kittilässä laajennetaan lentoasemaa, vaikka korona kuihdutti lentomatkailun

Uudenmaan rajoitusten purku ei ole lisännyt lentomatkustusta, joka on hiipunut lähes olemattomiin. Finnairin matkustajamäärät ovat pudonneet 50 000:sta alle tuhanteen matkustajaan päivässä. Lapin kentistä avoinna on vain Rovaniemen kenttä, jonne laskeutuu yksi potkurikone päivässä.

Finavian Pohjois-Suomen aluepäällikkö Veli-Pekka Pitkänen sanoo, ettei yhtiö missään tapauksessa pidä Lapin kentille tehtyjä suursatsauksia turhina. Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentoasemia on laajennettu 55 miljoonalla eurolla.

Kittilän kentällä on tälläkin hetkellä menossa lisälaajennus, joka aiotaan viedä suunnitellusti loppuun. "Nyt on hyvä aika rakentaa, kun ei ole muuta liikennettä", Pitkänen sanoo.

28.4. kello 10.13 Pellon kunta aloittaa yt-neuvottelut

Pellon kunta aloittaa yt-neuvottelut. Kunnanjohtajan mukaan koronatilanne on ajanut kunnan tilanteeseen, jossa työn kysyntä ja tarjonta ovat hetkellisesti epätasapainossa.

Mikäli poikkeusolot jatkuvat ja koronakriisi Pellossa pahenee, tarvitaan terveydenhuoltoon lisää resursseja. Samaan aikaan tarve vähenee elinvoimapalveluissa.

Yt-neuvottelujen tarkoituksena turvata kriittiset palvelut ja päättää mahdollisista lomautuksista. Lomautusten piirissä on 5-9 työntekijää.

27.4. kello 14.51 Länsi-Pohjassa kaksi uutta koronatartuntaa – Lapin sairaanhoitopiirissä ei uusia tartuntoja yli viikkoon

Lapissa on todettu kaksi uutta koronatartuntaa sunnuntain jälkeen. Molemmat ovat peräisin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelta. Uudet tartunnat liittyvät jo tunnettuihin ketjuihin.

Kaikkiaan Länsi-Pohjassa on todettu 109 tartuntaa.

Sen sijaan Lapin sairaanhoitopiirissä ei ole tullut ilmi uusia koronavirustartuntoja yhdeksään päivään. Kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 88 tartuntaa.

Koko maakunnassa tartuntoja on todettu yhteensä 197.

27.4. kello 11.42 Lapin kuntajohtajat vaativat kuljetusyrittäjille pikatukea

Lapin kuntajohtajat vaativat kuljetusyrittäjile pikatukea koronakriisistä johtuvien talousvaikeuksien vuoksi.

Kuntajohtajat korostavat, että taksiyrittäjät ja linja-autoliikennöitsijät ovat tärkeitä toimijoita palvelujen kannalta. Näille yrittäjille vaaditaan suoraa tukea, koska hallituksen päätöksellä koulut on suljettu, mikä on johtanut koulukyytien loppumiseen.

Kuntajohtajien mukaan yrittäjien konkursseista voi aiheutua pitkäaikaista vahinkoa kuntien palveluille erityisesti Lapissa, jossa etäisyydet ovat pitkiä ja asukkaat ikääntyneitä.

27.4. klo 8.05 Kemissä soitetaan yli 80-vuotiaille ja omaishoitoperheille

Kemissä aletaan soittaa tällä viikolla kaikille yli 80-vuotiaille ja omaishoitoperheille koronakriisin aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi.

Tavoitteena on varmistaa, että niiden ikäihmisten arki sujuu, jotka eivät ole säännöllisten palveluiden piirissä tai pitkäaikaishoidossa. Tämän lisäksi ollaan yhteydessä myös omaishoitoperheisiin, jotka voivat poikkeusolojen aikana myös tarvita tukea jaksamiseensa.

Puhelut toteutetaan Kemin kaupungin ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteishankkeena. Hoitotyön opiskelijat harjoittelevat puheluiden aikana vuorovaikutustaitoja ja asiakkaan ohjausta etäyhteyden avulla.

26.4. klo 15.20 Kolmessa hoivakodissa koronavirustartuntoja, ei tietoja paikkakunnista tai virukseen menehtyneistä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella sijaitsevissa kolmessa vanhusten hoivakodissa on todettu koronavirustartuntoja, mutta paikkakuntia ei sairaanhoitopiiristä vahvisteta.

Ylitornio on ainoa, joka on kertonut koronavirustartunnoista terveyskeskuksessaan ja sen yhteydessä sijaitsevassa vanhusten palvelutalossa. Palvelutalossa on testattu henkilökunta. Yksityisen vanhusten hoivakoti Vesperin työntekijöitä tilanne sen sijaan huolestuttaa, sillä heitä ei ole työntekijän mukaan testattu vielä kertaakaan. Vesperkodissa ei ole toistaiseksi koronavirustartuntoja.

Länsi-Pohjan saairaanhoitopiiri vetoaa yksityisyyden suojaan ja ei kerro toistaiseksi koronavirukseen menehtyneistä. Sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että se noudattaa THL:n linjaa, jonka mukaan viiden tai sen alle menevästä menehtyneiden määrästä ei kerrota julkisuuteen.

26.4. klo 12.20 Lapin sairaanhoitopiirissä ei tartuntoja yli viikkoon

Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jukka Mattila kertoo, että sairaanhoitopiirin alueella ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu edellisen kerran koronatartunta 18. huhtikuuta. Mattilan mukaan tilanne parani, kun tartuntaketjut Kolarissa ja Kittilässä saatiin selvitettyä.

26.4. klo 11.58 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä uusia koronatartuntoja

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kahdeksan uutta koronavirukseen sairastunutta. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on yhteensä 107 positiivista koronatartuntaa. Kahdessa tapauksessa tartuntalähde on epäselvä ja asiaa selvitetään, kertoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä.

25.4. kello 14.15 Yksi uusi koronavirustartunta löytyi Länsi-Pohjassa, muualta Lapista ei uusia tartuntoja viikkoon

Lapissa on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Se löytyi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelta, jossa on vahvistettu nyt yhteensä 99 tartuntaa. Kun mukaan lasketaan Lapin sairaanhoitopiirin 88 tartuntaa, koko Lapissa tartuntoja on nyt yhteensä 187.

Koronavirusepidemia on julistettu alkaneeksi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella.

Lapin sairaanhoitopiirissä uusia tartuntoja ei ole löytynyt. Edellinen uusi tartunta löytyi viikko sitten lauantaina.

25.4. kello 9.49 Koronakriisistä lankeaa Lapin kunnille jopa yli 60 miljoonan euron lasku

Koronaviruspandemia aiheuttaa Lapin kunnille arviolta noin 63 miljoonan euron laskun, kertoo Lapin liitto. Se tarkoittaisi noin 360 euroa per asukas.

Koronakriisin vuoksi kuntien verotulot pienenevät ja kulut kasvavat. Lapin liiton mukaan edellä mainittu luku ei sisällä sairaanhoitopiirien menoja, joiden on myös arvioitu kasvavan.

Tiedot perustuvat Lapin liiton lappilaiskunnille tekemään kyselyyn. Aiheesta voit lukea enemmän täältä.

24.4. kello 18.45 Lapin Liha irtisanoo seitsemän ja lomauttaa jäljelle jäävän henkilöstön

Lapin Liha Oy irtisanoo seitsemän ja lomauttaa jäljelle jäävän henkilöstön enintään 90 päiväksi. Yt-neuvottelut päättyivät perjantaina.

– Koronatilanteen kehittyminen ratkaisee, kuinka pitkiä lomautuksista tulee. Mikäli tilanne paranee, eivät lomautukset toteudu maksimimittaisina, sanoo Lapin Lihan toimitusjohtaja Mari Onkamo.

Suurin syy kaikkia noin 50 työntekijää koskeneisiin yt-neuvotteluihin oli koronaviruksesta johtaneet rajoittamistoimet, erityisesti ravintoloiden sulkeminen. Oma vaikutuksensa neuvotteluihin oli tuotantomäärän ja työvoiman tarpeen vähenemisellä.

24.4 kello 15.08 Lapin sairaanhoitopiirissä korona ei ole ohi, vaikka uusia tapauksia ei ole tullut moneen päivään

Korona ei ole ohi Lapin sairaanhoitopiirissä, vaikka alueella ei ole todettu kuuteen päivään uusia tartuntoja. Infektioylilääkäri Markku Broaksen vielä ei voida huokaista helpotuksesta.

– Ihmiset liikkuu ja tapaa toisiaan, silloin voi syntyä uusia tartuntoja ja tartuntaketjuja, sanoo Broas.

Sairaanhoitopiirin alueella koronatestien tekemiskynnystä madalletaan ensi viikosta alkaen. Testejä aletaan ottaa kaikilta hengitystieoireisilta tai ripulioireisilta, joiden taudin alkuperä on epäselvä.

24.4. kello 12.26 Itärajan vartijat komennuksella länsi- ja pohjoisrajoilla

Normaalisti itärajalla työskenteleviä rajavartijoita Kaakkois-Suomesta, Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta on pitkillä komennuksilla länsi- ja pohjoisrajoilla. Esimerkiksi Nuijamaan rajanylityspaikan vuoropäällikkö Pasi Hämäläinen on ollut komennuksella tuhannen kilometrin päässä Kivilompolossa Norjan rajalla.

– Aluksi jouduimme olemaan täysin kenttäolosuhteissa. Istuimme partioautossa ja hoidimme asiat siellä olevilla atk-yhteyksillä. Pikkuhiljaa kahden viikon komennuksen aikana tilanne parani. Saimme esimerkiksi paikalle tarkastuskontin, Hämäläinen kertoo.

Lue aiheesta enemmän:

Näin korona muutti rajavartijan arjen – työ modernilla rajanylityspaikalla vaihtui partioautoon Ylä-Lapin jängällä 1000 kilometrin päässä

24.4. kello 12.05 Lapin TE-toimisto: työttömyyden kasvu jatkunut huhtikuussa

Lapin TE-toimiston mukaan työttömyyden kasvu on jatkunut myös huhtikuussa. Lapin ely-keskus tiedotti eilen, että työttömyys oli lisääntynyt koronaepidemian takia nopeasti maaliskuussa.

Lapin TE-toimisto kertoo pystyneensä reagoimaan lisääntyneeseen asiakasmäärään hyvin. Se on toteuttanut sisäisiä järjestelyitä, siirtänyt henkilöstöä eri tehtäviin ja rekrytoinnut palvelukykynsä turvaamiseksi.

Lapin TE-toimiston mukaan koronaepidemian alkuvaiheessa työnhaun aloitukset koskivat erityisesti matkailuun liittyvän kausityön päättymistä ja lomautuksia. Tällä hetkellä sen pitää panostaa erityisesti työnhakijaksi ilmoittautuneiden yrittäjien palveluun.

TE-toimistosta ennakoidaan, että lomautuksia tulee vielä lisää käynnissä olevien yt-neuvotteluiden kautta.

24.4. kello 11.55 Inariviikot 2020 peruttu – Inarietäviikot mahdollinen

Inarin kunnan kulttuuritoimi on päättänyt, että Inariviikkoja ei järjestetä tulevana kesänä normaaliin tapaan. Perusteena on se, että yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestämisen kielto jatkuu ainakin heinäkuun loppuun saakka koronariskin vuoksi.

Inariviikkoja on järjestetty 11 vuoden ajan heinäkuun lopussa. Kymmenen päivän aikana ympäri kuntaa pidetyissä tapahtumissa on ollut vuosittain yleisöä yli 10 000 kävijän verran.

– Inariviikkojen peruminen vaikuttaa paikkakunnan kesään monella tapaa. Yhteisöllisyyttä ja arjessa jaksamista lisäävät tapahtumat ovat tärkeitä kuntalaisille poikkeustilanteessakin. Olemme päättäneet kysyä Inariviikkojen kävijöiltä, olisivatko he kiinnostuneita osallistumaan etänä toteutettaviin Inariviikkojen tapahtumiin, Inarin kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen kertoo.

24.4. kello 11.49 Länsi-Pohjassa pyritään lisäämään kiireettömiä aikoja kesään mennessä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä pyritään lisäämään kiireettömiä aikoja kesään mennessä. Vastaanottoaikoja varataan muun muassa sydäntutkimuksiin, tähystyksiin sekä tuki- ja liikuntaelinperäisten sairauksien tutkimuksiin.

Potilaille ilmoitetaan aika pääsääntöisesti soittamalla muutamaa päivää aikaisemmin.

Kiireetöntä hoitoa on jouduttu vähentämään, koska koronapandemian vuoksi on lisätty päivystyksen ja tehohoidon resursseja.

– Tasapainottelemme sen kanssa, että potilaan sairaus ei saa jäädä hoitamatta tai pahentua koronaviruspandemiaan liittyvien riskien ja suojaustoimenpiteiden takia, sanoo Mehiläinen Länsi Pohjan lääketieteellinen johtaja Paavo Uusimaa.

24.4. kello 10.05 Pahin tilanne nyt Kolarissa ja Ylitorniolla

Lapin kunnissa on tunnettuja koronavirustartuntoja ao. taulukossa mukaisesti. Asukaslukuun suhteutettuna tilanne on pahin Kolarissa ja Ylitorniolla.

Taulukosta puuttuvat alle viiden tapauksen kunnat. Todennäköisesti tartuntoja on enemmän, sillä kaikille sairastuneille ei ole tehty koronatestiä.

Kunta

Määrä

Per 100.000 as.

Kemi

39

188

Keminmaa

5

62

Kittilä

25

387

Kolari

18

468

Rovaniemi

22

35

Tornio

31

144

Ylitornio

17

434

Lähde: THL (tiedot päivältä 22.4.)

24.4. kello 9.02: Koronaepidemia vaikuttaa myös hautajaisiin, Kemin kirkkoherra rohkaisee ihmisiä videoimaan tilaisuudet

Vaikka poikkeusajan kokoontumiset on rajattu kymmeneen henkeen, hautajaisiin pääsevät kuitenkin kaikki lähiomaiset, vaikka heitä olisi enemmän kuin kymmenen. Epidemian rajoittaminen otetaan evankelisluterilaisessa kirkossa vakavasti. Se näkyy esimerkiksi siinä, että haudalla tapahtuvaa siunausta suositaan.

Koska hautajaisväkeä voi joutua karsimaan, seurakunnista rohkaistaan kuvaamaan tilaisuus sellaisille, jotka eivät pääse tilaisuuteen.

Kemin seurakunnan kirkkoherra Tuomas Tölli kannustaa ihmisiä myös suoran videokuvan välittämiseen niin kastejuhlista kuin hautajaisistakin.

– Jos omaiset haluavat livekuvata esimerkiksi läheisen hautajaiset, se on mahdollista ja suotavaa. Se on kuitenkin ainutlaatuinen hetki elämässä. Elämänkaaren päätteeksi soisi, että kaikki mahdolliset pääsevät edes sen livekuvan välityksellä osallistumaan. Se on hyvä ajatus, jos sellaisen järjestää, kertoo Tölli.

Aiheesta voit lukea enemmän täältä.

23.4. kello 18.48 Yrityksille on jaettu poikkeusrahoitusta yli kolme miljoonaa euroa, eniten matkailun, erikoiskauppaan ja kuljetusalalle

Lapissa matkailu on saanut eniten poikkeusrahoitusta. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan sekä matkailupalveluiden lisäksi myönteisiä päätöksiä ovat saaneet erityisesi erikoiskaupan ja kuljetusalan yritykset eli ne alat, joihin rajoitustoimet ovat välittömästi vaikuttaneet.

Koronarahoitusta on Lapissa hakenut lähes 750 yritystä, joista reilu puolet on hakenut rahoitusta tilanneanalyysiin ja loput kehittämistoimenpiteisiin. Hakemusten kokonaissumma on lähes 20 miljoonaa euroa

Lappilaisille yrityksille on tähän mennessä tehty myönteisiä päätöksiä noin 270, joista tilanneanalyysejä noin 80 prosenttia. Rahaa on myönnetty runsaat kolmen miljoonaa euroa.

Tilanneanalyysiin voi hakea enintään 10 000 euroa ja kehittämistoimenpiteisiin enintään 100 000 euroa. Molemmissa rahoituksissa yrityksiltä vaaditaan 20 prosentin omarahoitusta.

Valtakunnallisesti ely-keskuksissa on jaettu koronarahoitusta yhteensä 42,4 miljoonaa euroa.

23.4. kello 15.54 Lapin kuntien kädenojennus yrityksille: Vuokriin lisää maksuaikaa, Inari antoi yhden kuukauden vuokrat anteeksi

Moni Lapin kunta antaa vaikeuksissa oleville yrityksille lisäaikaa vuokrien maksuun koronakriisin vuoksi. Lykkäystä maksuihin antavat Lapin kunnista ainakin Kemijärvi, Kittilä, Rovaniemi, Salla ja Tornio.

Inarin kunnan yhtiö on antanut jopa vuokria anteeksi. Kyse on alle kymmenestä yrityksestä, jotka ovat saaneet yhden kuukauden vuokrat anteeksi.

Lue aiheesta enemmän täältä.

23.4. kello 14.50 Pyhä Unplugged on peruttu

Pyhä Unplugged -musiikkifestivaali oli tarkoitus järjestää 30.7.–2.8. Festivaalin järjestäjien mukaan (siirryt toiseen palveluun) tässä tilanteessa festivaalin peruminen on kuitenkin ainoa oikea ratkaisu. Festivaalin nokkamies Mato Valtosen mukaan päätös jätti tyhjän olon.

– Kyllä tämä jättää tyhjän olon. Tämänvuotista tapahtumaa varten on ehditty jo neuvotella artisteista, kuljetuksista ja aikatauluista. Nyt täällä kuljetaan vaahtosammutin kädessä ja perutaan näitä järjestelyjä.

23.4. kello 14.15 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kaksi uutta tartuntatapausta, Lapin sairaanhoitopiirissä ei uusia tapauksia

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana. Molemmat tapaukset liittyvät aiemmin jo tunnettuihin ketjuihin. Yhteensä tartuntoja on todettu 93.

Lapin sairaanhoitopiirissä sen sijaan ei ole todettu uusia tartuntoja lauantain jälkeen. Yhteensä Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettuja tapauksia 88, joista ulkopaikkakuntalaisia tai ulkomaalaisia on 18.

infektioylilääkäri Markku Broas Lapin keskussairaalasta kertoo, että tällä hetkellä koko maakunnan alueella tehdään päivittäin keskimäärin 25 testiä.

23.4. kello 12.46 Työttömyyden aleneminen katkesi koronaan – Lapissa nyt yli kolmannes enemmän työttömiä

Lapin ely-keskuksen mukaan Lapissa oli 11 840 työtöntä työnhakijaa maaliskuun lopussa. Määrä on yli kolmanneksen suurempi kuin kuukautta aikaisemmin tai vuotta aikaisemmin. Ely-keskuksen mukaan Lapissa työttömyyden kasvu oli yhdelle kuukaudelle poikkeuksellinen ja se katkaisi vuosia jatkuneen työttömyyden alenemisen. Rajuinta työttömyyden kasvu oli Tunturi-Lapissa. Hitaimmin se lisääntyi Tornionlaakson ja Kemi-Tornion seutukunnissa.

23.4. kello 08.55 Kemin Sauvosaaren sairaala on nyt koko alueen kuntien infektiosairaala

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueellinen pandemiatyöryhmä kertoo, että koronavirusepidemian ajan Kemin kaupungin Sauvosaaren sairaala toimii sairaanhoitopiirin kaikkien kuntien sairaalana sellaisille infektiopotilaille, jotka eivät tarvitse erikoissairaanhoitoa.

Muuta kuin infektion aiheuttamaa vuodehoitoa tarvitsevat kemiläispotilaat hoidetaan puolestaan naapurikuntien vuodeosastoilla epidemian aikana.

23.4. kello 8.13 Lapin keskussairaala antaa potilaalle kirurgisen suu-nenäsuojaimen hoitokäynnille

Lapin keskussairaala antaa potilaalle kirurgisen suu-nenäsuojaimen hoitokäynnille. Kiireettömiin hoitoihin tai tutkimuksiin tulevalle potilaalle annetaan suojain keskussairaalan pääaulassa ilmoittautumispisteen yhteydessä.

Suojainta käytetään odotustilassa, hoitotoimenpiteen aikana ja sairaalasta poistuessaan. Näin halutaan ehkäistä odotustiloissa vuoroaan odottavien potilaiden keskinäiset hengitystieinfektiotartunnat ja leviäminen, kertoo infektioylilääkäri Markku Broas.

Hän muistuttaa, että sairaalakäynnillä on syytä myös desinfioida kädet huolellisesti odotustiloissa olevilla käsihuuhteilla.

23.4 klo 7.30 Satama Open Air perutaan koronaepidemian vuoksi

Kemissä heinä-elokuun vaihteessa järjestettävä Satama Open Air -festivaali on peruttu tulevalta kesältä koronavirusepidemian vuoksi.

Hallitus linjasi keskiviikkona, että yli 500 hengen tapahtumia ei Suomessa saa järjestää ainakaan ennen elokuuta.

Festivaalin järjestäjän Eventworksin tiedotteessa todetaan, että yli 12 000 asiakasta keräävää festivaalia ei voitaisi vallitsevissa olosuhteissa järjestää turvallisesti.

Sen sijaan Rovaniemellä elokuun puolivälissä järjestettävän Simerockin järjestelyt etenevät normaalisti. Järjestäjien oletus on, että festivaali toteutuu suunnitelmien mukaisesti.

23.4 klo 6.50 Mehiläinen Länsi-Pohja rajoittaa toimintaansa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä rajoitetaan toimintaa koronaepidemian vuoksi.

Mehiläinen Länsi-Pohja kertoo nettisivuillaan, että kiireettömiä toimenpiteitä, kontrolleja ja vastaanottoja perutaan sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa. Kiireettömiä leikkauksia on peruttu jo aikaisemmin.

Lue tästä aiemmat koronapäivitykset Lapista.