Mitä jokaisen olisi hyvä tietää yli 70-vuotiaiden uusista koronaohjeista – Katso tästä, mikä on kiellettyä, sallittua tai suositeltavaa

Höllennettyjen koronaohjeiden tarkoitus on suojata virukselta, mutta niin ettei suojaaminen käy virusta kalliimmaksi.

koronavirus
Ihmisiä kävelee Espoon rantaraitilla Haukilahdessa 18.5.2020.
Ulkoilla saa, kunhan pitää huolta turvaväleistä.Eleni Paspatis / Yle

Saako ikäihminen alkaa jo elää normaalia ja vapaata elämää, kun koronarajoituksia on alettu lieventää? Koronavirusta edeltävään aikaan ei ole vielä paluuta, mutta joitakin helpotuksia sentään on tullut.

Hallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat antaneet uudet, höllennetyt ohjeet (siirryt toiseen palveluun) koronasuojautumisesta ikääntyneille eli yli 70-vuotiaille.

Maaliskuussa hallitus laittoi ikääntyneet yhtenä joukkona karanteenia vastaaviin oloihin – tai ainakin sellaiseksi ne tulkittiin, koska hallitus velvoitti yli 70-vuotiaat pysymään erillään muista ihmisistä ja luonnehti ohjettaan karanteenia vastaaviksi olosuhteiksi. Monet ikäihmiset ovat tunteneet itsensä vangeiksi omassa kodissaan.

Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Anni Lausvaara sanoi tänään keskiviikkona Ylen erikoislähetyksessä, että tämä on aiheuttanut turhautumista ja kiukkua sekä hyväkuntoistenkin ikäihmisten kunnon rapistumista, masennusta ja jopa lähisuhdeväkivaltaa.

Uusissa ohjeissa karanteenia ei mainita. Nyt kerrotaan, kuinka koronavirustartuntaa voi välttää. Rajoitussuositusten määrääviä sananvalintoja on lievennetty.

THL:n tutkimuspäällikkö Minna-Liisa Luoma tähdentää, että kyse on ennen kaikkea suosituksista. Oma harkinta on olennaista.

Seuraavassa vastauksia askarruttaviin kysymyksiin THL:n uusien ohjeiden (siirryt toiseen palveluun) pohjalta.

Pitääkö pysyä edelleen kotona?

Ei. Karanteenista tai karanteenia vastaavista oloista ei mainita lainkaan. Sanotaan vain, että ikääntyneiden on hyvä noudattaa samoja yleisiä ohjeita kuin muidenkin. Näitä ovat lähikontaktien välttäminen ja etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin sekä hyvä käsihygienia.

Saako käydä ulkona?

Saa. Jo aiemmin annetuissa valtioneuvoston ja THL:n ohjeissa (siirryt toiseen palveluun) sanotaan, että ulkoilla saa, kunhan pitää vähintään 1–2 metriä etäisyyttä muihin ihmisiin.

Uusissa ohjeissa asiaa ei ihan näin suoraan todeta, mutta ohjeiden henki sallii aiempaa väljemmän fyysisen kanssakäymisen ihmisten kanssa. Puhutaan kaupassakäynnistä ja ulkoilusta.

Täytyykö pitää kasvomaskia?

Vahva suositus. Suositus koskee kuitenkin ikäihmisten luona vierailevia eikä ikäihmisiä itseään.

THL ohjeistaa näin: "Vierailijan on suojattava hengitystiensä kertakäyttöisellä liinalla, jos hengityssuojainta ei ole saatavilla. Käsihygienia ennen ja jälkeen vierailun on tärkeää."

Saako urheilla?

Saa. THL muotoilee vastauksensa näin: Ikääntyneen on hyvä liikkua päivittäin joko ulkoilemalla tai kotona vaikka jumppatuokiona. Ulkoillessa pitää muistaa pitää kahden metrin turvaväli muihin ihmisiin.

Saako käydä kaupassa?

Saa. Kaupassa, apteekissa tai terveyskeskuksessa on huolehdittava käsihygieniasta ja pidettävä vähintään 1–2 metrin turvaväli. Myös ruuhka-aikoja kannattaa välttää.

Voiko mennä mökille?

Saa, mutta ei suositella. Kun Uudenmaan eristys purettiin, mökkiliikenne koko maassa tuli mahdolliseksi. THL:n uusissa ohjeissa mökkeilystä ei mainita, mutta hallituksen suositus (siirryt toiseen palveluun) on edelleen välttää turhaa liikennettä, kuten vapaa-ajan matkustamista – myös kotimaassa.

Voiko kotiin kutsua vierailijoita?

Voi, jos on pakko. Uusissa ohjeissa ohjeistetaan vierailijoita. THL toteaa, että jos on välttämätöntä vierailla riskiryhmään kuuluvan luona, se pitää tehdä turvallisesti.

Kättelyä, halaamista ja muita ylimääräisiä lähikontakteja pitää välttää ja vierailijan olisi myös käytettävä maskia tai liinaa hengitysteidensä. Käsihygienia ennen ja jälkeen vierailun on tärkeää.

Todetaan myös, että vierailulle ei pidä mennä yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien luokse, jos on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.

Voiko tavata sukulaisia ja tuttuja?

Voi, kun pitää turvaväliä. Ohjeissa kehotetaan edelleen, että läheisiin ja ystäviin on tärkeää pitää yhteyttä poikkeusoloissa esimerkiksi puhelimella tai muilla etäyhteydenpitovälineillä.

Kuitenkin todetaan, että kasvotusten tapaamisissa on pidettävä huoli kahden metrin turvavälistä. Kasvotustenkin voi siis tavata.

Saako lapsenlapsia halata?

Ei suositella. Ohjeiden mukaan kättelyä, halaamista ja muita ylimääräisiä lähikontakteja pitää edelleen välttää.

Voiko hoitokodissa vierailla?

Ei. Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on kielletty, samoin kuin vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksikössä ja sairaaloissa (tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta), todetaan THL:n aiemmissa ohjeissa (siirryt toiseen palveluun). Tätä ei ole kumottu.

Sosiaali- ja terveysministeriön viime perjantaina (15.5.) päivitetyissä ohjeissa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että "tapauskohtaisesti harkiten oireettomien läheisten on kuitenkin voitava vierailla vakavasti sairaiden asiakkaiden, joiden tila on kriittinen, ja saattohoidossa olevien asiakkaiden luona turvallisella tavalla". Tätä varten suositellaan perustettavaksi suojattuja tapaamispaikkoja.

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan klo 23.

Juttua täsmennetty klo 16.42: rajoitukset muutettu ohjeiksi ja täydennetty hallituksen maaliskuista ohjetta.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Seitsemänkymppiset iloitsevat uusista ohjeista – Saa tavata jälkikasvua ulkona, liikkua muutenkin kuin sohvan ja vessan väliä

Yli 70-vuotiaat saavat vihdoin lisää vapautta: "Nyt kun on kesä, menkää ulos, mutta pitäkää turvavälejä"

5 kysymystä yli 70-vuotiaiden uusista ohjeista: ystävän tai lapsenlapsen voi pian tavata, mutta uimahalliin ei saa mennä

Analyysi: Vanhus viettää hoivakodissa noin kaksi vuotta – onko loppuelämän eristämisessä järkeä?

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus