1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Suurtulvien riski pienentyi Lapissa – isot tulvat yhä mahdollisia

Suurtulvat ovat kuitenkin edelleen mahdollisia, jos lämpötilat nousevat ennustettua nopeammin.

tulvat
Talvitulvaa Vassorissa
Lumet ovat sulaneet vauhdilla etenkin Etelä-Lapissa.Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Suurtulvien riski on hieman pienentynyt Lapissa, kertoo Lapin ely-keskus. Tämä johtuu siitä, että viileän sään ansiosta lumien sulaminen näyttää kestävän melko pitkään.

Viileä sää näyttää jatkuvan Lapissa vielä muutaman päivän. Loppuviikosta lämpötilat kuitenkin kohoavat nollan yläpuolelle myös yöllä suurimmassa osassa Lappia, ja lumen sulamiseen tulee lisää vauhtia. Viime aikoina lumi on sulanut merkittävästi etenkin Etelä-Lapissa.

Ely-keskuksesta muistutetaan, että suurtulvat ovat kuitenkin edelleen mahdollisia, jos lämpötilat nousevat ennustettua nopeammin. Jos lämpenemisen aikaan sataa runsaasti vettä, tilanteesta voi tulla vakava kaikilla riskialueilla.

Tällä hetkellä tulvatilanne on vielä rauhallinen. Jokien virtaamat alkavat kuitenkin vähitellen kasvaa, kun säät lämpenevät. Simojoella virtaamat ovat ennusteiden mukaan korkeimmillaan toukokuun viimeisellä viikolla, mutta muualla Lapissa tulvahuippuja odotetaan kesäkuussa.

Tulva voi tehdä vahinkoja

Jokien virtaamat näyttäisivät olevan suurimmillaan melko samaan aikaan sekä Ivalossa, Rovaniemellä että Kittilässä. Näissä paikoissa tulvahuippu ajoittuu todennäköisesti kesäkuun ensimmäiselle tai toiselle viikolle.

Tornionjoen tulvahuippu tulee muutaman päivän edellisten jälkeen. Tenojoella virtaamat näyttäisivät olevan suurimmillaan samaan aikaan Tornionjoen tulvien kanssa eli kesäkuun toisella tai kolmannella viikolla.

Sekä Rovaniemellä että Kittilässä tulva voi nousta vahinkorajan tuntumaan tai hieman sen yli. Mikäli sää lämpenee nopeasti, Kittilässä tulva voi olla yhtä suuri kuin vuonna 2005.

Tornionjoella suurin riski tulvavahingoille on Pellossa, jossa tulvan arvioidaan nousevan vahinkorajan tuntumaan. Ivalossa on mahdollisuudet kaikkien aikojen suurimpaan tulvaan, mutta tulvapenkereet suojaavat suurimmilta vahingoilta.

Lapin ely-keskuksen mukaan tulvien ajankohdat ja suuruus tarkentuvat lähiviikkojen aikana.

Lue seuraavaksi