Oletko valmis jonottamaan altaalle? Moni maauimala avaa pian porttinsa, uimareita valvotaan tänä kesänä entistäkin tarkemmin

Maauimalat eivät ole saaneet erillistä ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

uimalat
Lahden maauimalan uima-allas
Lahden maauimala avautuu monien muiden tavoin 1. kesäkuuta.Meeri Niinistö / Yle

Maauimalat ympäri Suomen pähkäilevät, kuinka selvitä kesästä koronaviruksen kanssa. Moni uimala aikoo avata porttinsa, mutta erityisjärjestelyin.

Yli 60-vuotiaassa Riihimäen maauimalassa on jo mietitty tarkasti, kuinka kesä sujuisi jouhevasti, vaikka kaupunginhallitus keskustelee uimalan avaamisesta vasta maanantaina.

– Laskemme ihmismääriä, valvomme suojavälejä myös altaissa, saunat ja osa pukukopeista suljetaan ja tarjoamme käsidesiä ympäri uimalaa, luettelee Riihimäen liikuntapalvelupäällikkö Kati Hämäläinen-Myllymäki.

Maauimalat eivät ole saaneet erillistä koronaohjetta viranomaisilta, vaan uimalat soveltavat Aluehallintoviraston (avi) tiistaina antamaa ohjetta yleisötilaisuuksista.

Avin mukaan yli 50, mutta enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa on mahdollista järjestää erityisjärjestelyin. Myös Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto on laatinut ohjeet (siirryt toiseen palveluun) tartuntojen ehkäisemiseksi.

Mies hyppää hyppytornista altaaseen maauimalassa
Ahveniston maauimala Hämeenlinnassa aukeaa 1. kesäkuuta.Tiina Kokko / Yle

Riihimäellä pidettäisiin kesän ajan lukua, ettei 500 henkilön kävijämäärä ylity kerralla. Sisään- ja ulostuloportit on tarkoitus pitää erillään turhien fyysisten kontaktien välttämiseksi. Uimavalvojia aiotaan palkata tavallista kesää enemmän.

– Myös aikaraja alueella olemiseen on mahdollinen. Se olisi enintään kaksi tuntia kerralla, Hämäläinen-Myllymäki kertoo.

Hämeenlinnassa Ahveniston maauimala aikoo avata 1. kesäkuuta. Tarkat turvajärjestelyt ovat vielä työn alla, ja niistä tiedotetaan mahdollisimman pian. Ruuhka-aikoina uimala aikoo ottaa tavallista enemmän valvojia työvuoroon.

Klooria ei lisätä

Turussa Samppalinnan maauimala avataan kesäkuun alussa, Kupittaan maauimala kahta viikkoa myöhemmin kunnostustöiden vuoksi.

Myös Turussa seurataan kävijämääriä portilta, eikä saunatiloja oteta käyttöön.

– Saunoissa on lähes mahdotonta toteuttaa turvaetäisyyksiä. Temme myös rata- ja allaskohtaisia rajoitteita, Turun liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi toteaa.

Altaiden puhdistusjärjestelmät toimivat tavalliseen tapaan ja altaista otetaan näytteitä normaalisti. Esimerkiksi kloorin määrää ei ole syytä lisätä, Nummi sanoo.

Ulkouima-altaat Kupittaalla
Kupittaan maauimalassa saatta tänä kesänä joutua odottamaan altaaseen pääsyä.Yle / Pontus Nyqvist

Niin ikään Lahden maauimala aukeaa kesäkuun ensimmäinen päivä. Henkilökunta neuvoo kävijöitä heidän tullessaan paikalle sekä kuulutuksien avulla.

Lahden kaupungin liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki korostaa jokaisen vastuuta turvallisuudesta huolehtimiseeen.

– Olemme ennenkin tehneet kuulutuksia, mutta nyt informaation välitys korostuu. Neuvomme joko lisävoimin tai lisäämme olemassa olevan henkilöstön liikkumista alueella. Asiakkailla on oma vastuu, mutta ohjeistusta tullaan antamaan tiiviisti.

Turvallisuuden takaamiseksi Mäkikatsomon saunat, kuntosali ja liikuntatila eivät ole toistaiseksi käytössä. Myös yleisö- ja seurojen harjoitusvuoroja on aikataulutettu ruuhkien hillitsemiseksi.

Lanki ei usko, että 500 ihmisen raja on maauimalalle ongelma. Parhaimpina hellepäivinä maauimalan kävijämäärät ovat yltäneet noin kahteen tuhanteen.

Lue myös: Riihimäen maauimala pysyy kesän kiinni, uimahalliin pääsee kahdeksi tunniksi kerrallaan

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus