"Taiwan käytännössä suvereeni" – Kiina tyrmää Taiwanin presidentin ehdotuksen rinnakkainelosta

Taiwan ja Kiina ovat eläneet erillään vuosikymmeniä, mutta Kiinan johto pitää yhä Taiwania osana Kiinaa.

Taiwan
Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen vannomassa virkavalaansa.
Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen vannoi virkavalan keskiviikkona. Hän aloitti toisen presidenttikautensa.Taiwan presidential office / EPA

Kiina on tyrmännyt Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin vaatimuksen, jonka mukaan Kiinan täytyy löytää tapa elää rauhanomaisesti rinnakkain demokraattisen Taiwanin kanssa.

Kiina pitää Taiwania maakuntanaan eikä ole hyväksynyt sen tunnustamista itsenäiseksi valtioksi.

Aloittaessaan toista virkakauttaan Tsai kuitenkin korosti, että hänen puolueensa pitää Taiwania tosiasiassa suvereenina eikä osana Kiinaa.

Tsai tyrmää Kiinan näkemyksen, jonka mukaan Taiwaniin voitaisiin soveltaa Hongkongin mallia. Se kuuluisi Kiinaan, mutta säilyttäisi joitakin vapauksia. Tsain mukaan hän on valmis vuoropuheluun Kiinan kanssa, mutta tämä ajatus ei kelpaa lähtökohdaksi.

Kiinan tasavallan johtajat pakenivat vuonna 1949 Taiwanin saarelle kommunistien otettua manner-Kiinassa vallan. Aiemmin Taiwaninkin johtajat pitivät itseään koko Kiinan todellisina johtajina, mutta 1990-luvun demokratisoitumisen myötä moni ei enää ole pyrkinyt minkäänlaiseen yhdistymiseen Kiinan kanssa.

Kiina sen sijaan on tyrmännyt Taiwanin itsenäisyyden ja varoittanut, että sillä on riittävä kyky puolustaa alueellista yhtenäisyyttä.

Kiinan Taiwanin-asioiden toimiston edustaja Ma Xiaoguang toisti näkemyksen Tsain virkaanastujaispuheen jälkeen.

Kiina myös tuohtui Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon Tsaille lähettämästä onnittelusähkeestä. Pompeo ylisti Tsaita rohkeudesta ja näkemyksellisyydestä demokraattisen Taiwanin johtajana.

Kiinan puolustusministeriön mielestä onnitteluviesti oli vaarallista sekaantumista Kiinan sisäisiin asioihin. Se myös horjuttaa rauhaa ja vakautta alueella, ministeriö katsoo.

Vain harva maa on tunnustanut Taiwanin ja Kiina vastustaa sen ottamista mukaan kansainvälisiin järjestöihin. Koronapandemian myötä vaatimukset Taiwanin ottamisesta mukaan Maailman terveysjärjestön WHO:n kokouksiin ovat lisääntyneet. Taiwan herättää kiinnostusta, sillä se on onnistunut hyvin koronaepidemian torjumisessa.

Aiheesta aiemmin:

Taiwanilaiset antoivat jatkokauden presidentilleen – Ylen toimittaja Taipeista: Taiwanin turvallisuus ratkaisi vaalit

Analyysi: Taiwanin salmi syvenee – vaalitulos vei saarivaltiota yhä kauemmas Kiinasta, kirjoittaa vaaleja Taipeissa seurannut Ylen toimittaja

"Taiwan on osa Kiinaa ja siksi halusimme tulla" – Lien Taolle matka Taiwanille on unelmien täyttymys, mutta saarelle pääsee yhä harvempi kiinalainen

Kiinan pelko ajaa taiwanilaisnuoret kotisaarelle äänestämään – Hongkongin mellakat nostivat presidentin suosion uuteen nousuun

Lähteet: AFP, AP, Reuters