Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on huolissaan kasvavasta hoitovelasta

Kantahämäläiset ovat jättäneet menemättä vaivojensa vuoksi hoitoon. Keskussairaala on lisäksi peruuttanut potilaiden aikoja.

keskussairaalat
Sairaalan ovessa opastetaan eri poliklinikoille.
Perusterveydenhuollosta on mennyt lähetteitä keskussairaalaan normaalia vähemmän.Anne-Maria Niskanen / Yle

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että esimerkiksi viime kuussa keskussairaalassa on käynyt 5 800 potilasta vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Käynneistä noin 1 100 potilasta on peruuttanut vastaanottoaikansa koronaepidemian vaatimien toimien ja riskiarvioiden takia.

Kantahämäläiset ovat jättäneet menemättä vaivojensa vuoksi perusterveydenhuoltoon. Lähetteitä keskussairaalaan on viime aikoina tullut merkittävästi normaalia vähemmän perusterveydenhuollosta ja myös normaalit päivystyskäynnit olivat maalis- huhtikuussa vähentyneet.

Ilmiö saattaa näkyä kasvavina potilasmäärinä kesän ja loppuvuoden aikana.

– Jo nyt on muutamassa tapauksessa sydänoireinen ihminen on odotellut parikin päivää kotonaan ennen kuin on hakeutunut hoitoon. Juuri esimerkiksi sydänoireiden vakavuutta on potilaan itsensä vaikeaa kotonaan seurata, muistuttaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri SallyJärvelä.

Sairaala ponnistelee nyt Järvelän mukaan kaikin tavoin lyhentääkseen hoitovelkaa ja estääkseen uuden kehittymistä.

– Apua tarvitsevien kantahämäläisten kannattaa juuri nyt etsiä sairauksiinsa apua terveydenhuollosta. Keskussairaala tekee kaikkensa välttääkseen koronavirustartuntoja ja sairaalaan on turvallista mennä, sanoo Sally Järvelä.

Sairaalalla nyt käytössään pikalaite

Kanta-Hämeen keskussairaala on saanut käyttöönsä pikalaitteen koronavirustestauksiin. Nopea testi antaa vastauksen runsaassa tunnissa. Pikalaite on saatu käyttöön jo muutama päivä sitten.

Pikalaitteella testataan jatkossa esimerkiksi teho-osastolla olevia potilaita. Johtajaylilääkäri Sally Järvelä sanoo, että pikalaitteella on sairaalalle suuri merkitys, koska sen avulla saadaan esimerkiksi keuhkokuumepotilaan kohdalla varmuus siitä, onko potilaalla koronavirustartunta vai ei.

Potilaan sijoittaminen ja hänen hoitonsa helpottuvat. Laitteen näytemäärät ovat kuitenkin toistaiseksi rajoitettuja ja niillä otetaan näytteitä vain vaikeasti sairaista potilaista. Sen sijaan normaalia testausta, jossa vastaus tulee 24-48 tunnin kuluessa, ei tarvitse rajoittaa, ja lieväoireisia testataankin myös kuntien pandemiavastaanottojen kautta.

Teho-osastolla olevan potilaan hoitotoimet ovat henkilökunnalle raskaita, koska hoitajat ja lääkärit joutuvat pukeutumaan suojavarusteisiin. Pikalaitteella testattaessa virusnäyte otetaan pumpulipuikolla nenänielusta.

Taudin esiintyvyys pysynyt rauhallisena

Sairaanhoitopiirin alueella on sairaaloissa edelleen ollut vain vähän koronapotilaita. Toukokuun aikana on sairaalahoidossa ollut yksi ihminen, teho-osastolla ei ollut yhtäkään. Selvää on, että Kanta-Hämeessä todetut tartuntatautiketjut ovat edelleen pääosin kytkeytyneet Uuteenmaahan huhti- ja toukokuun aikana.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri varautuu edelleen uuteen korona-aaltoon. Tämän hetkinen ennuste on, että uusi aalto osuu maakuntaan elo- syyskuulla.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus