Oulujokeen ja Oulun edustan merialueelle istutetaan miljoonia kalanpoikasia kalatalousvelvotteiden mukaisesti

Osa istutettavista lohen vaelluspoikasista kantaa sisällään mikrosirua, jolla seurataan lohien paluuta Oulujokeen.

kalatalous
Lohi nousee Oulujoessa Merikosken voimalaitoksen kalaportaita pitkin
Osa istutettavista kaloista kantaa sisällään mikrosirua, jolla seurataan lohien paluuta Oulujokeen. Arkistokuva.Mirko Siikaluoma / Yle

Fortumin kalatalousvelvoitteiden mukaiset merilohen ja -taimenen istutukset Oulujokeen ovat alkaneet Muhoksen Montan kalanviljelylaitokselta.

Oulujokeen ja Oulun edustan merialueelle istutetaan muun muassa 200 000 merilohen poikasta ja yli miljoona vaellussiian poikasta.

Oulujoella on viime vuosien aikana testattu ja kehitetty mikrosirutekniikkaan perustuvaa kalojen seurantajärjestelmää. Osa Oulujokeen istutettavista lohen vaelluspoikasista kantaa sisällään pientä yksilöllistä mikrosirua, jolla seurataan muun muassa eri kantaa olevien lohien menestymistä ja paluuta Oulujokeen.

Merkittyjä lohia seurataan Oulujokeen asennettujen lukuasemien avulla. Merialueen kalastajien kanssa etsitään myös ratkaisuja, joilla mikrosiruja saadaan luettua myös saaliiksi päätyneistä lohista.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)