Lahden LAD-museo avautuu vasta loppuvuonna 2021 – vuokrakulut Malskin tiloissa nousseet suunnitellusta

Uuden taide- ja muotoilukeskuksen rakentaminen on vielä kesken, mutta Mallasjuoman entisissä tehdastiloissa on muuten jo säpinää.

museot
Made in Malski -logo seinässä Malski-keskuksessa Lahdessa.
Malskin mainoslause kunnioittaa Mallasjuoman historiaa. Juha-Petri Koponen / Yle

Lahden kaupungille koituu vuokrakuluja uudesta taide- ja muotoilukeskuksesta suunniteltua enemmän. Kaupungin tilakeskuksen mukaan LAD-museon suunnittelun ja rakentamisen aikana on noussut esiin välttämättömiä töitä, jotka eivät sisälly sopimusvuokraan.

Lisätöitä tulee muun muassa näyttelytilojen sähkö- ja valaistusjärjestelmistä. Liikunta- ja kulttuurilautakunnalle esitetäänkin, että tilakeskus ja kaupunginmuseo voisivat neuvotella lisätöiden vaikutuksista vuokraan.

Kaupunki on sitoutunut maksamaan tiloista vuokraa 55 000 euroa kuukaudessa. Kuukausivuokrassa on 10 prosentin marginaali. Tilakeskus arvioi, ettei kaikkia tiedossa olevia lisätöitä ei pystytä tekemään tuon marginaalin rajoissa.

– Aina tulee muutoksia matkan varrella, kun peruskorjataan vanhaa ja samalla rakennetaan uutta. Nyt käydään neuvotteluja siitä, miten edetään ja mitä tulee tapahtumaan, selittää LAD-museon projektijohtaja Marita Kajander.

Liikunta- ja kulttuuurilautakunta käsitteli keskiviikkona taide- ja muotoilukeskuksen lisätöitä ja niiden vaikutuksia vuokraan. Lautakunta merkitsi asian kokouksessa tiedokseen.

LAD-museon julkisivu Malski-keskuksessa eli vanhassa mallasjuoman tehdaskiinteistössä Lahdessa:
Mallasjuoman pääpaikka oli Päijänteenkadulla vuodesta 1912 aina 1930-luvulle saakka.Juha-Petri Koponen / Yle

Malski on 9 000 neliön kiinteistö, josta puolet on varattu Lahden uudelle taide- juliste- ja muotoilukeskukselle. Näyttelyt avautuvat vasta loppuvuodesta 2021. Etukäteen on paljastettu vain se, että LAD isännöi kansainvälistä julistetriennaalia vuonna 2021.

– Tilojen rakentaminen käynnissä, mutta suunnittelutyö edistyy vauhdilla. Saamme tilan käyttöön vuoden loppuun mennessä ja noin vuoden verran menee yleensä siihen, että näyttely- ja sisältötoiminta pystytään aloittamaan, selittää Kajander.

LAD tulee keskittymään taiteeseen, muotoiluun ja julisteisiin. Museon sisältöä ja konseptia ei olla vielä valmiita kertomaan julkisuuteen.

– Kunpa voisinkin kertoa! Vielä en pysty erottelemaan tarkemmin, mutta valtavan hienoja sisältöjä on tulossa. Jotain, mitä kannattaa odottaa, lupaa Kajander.

"Jotain, mitä Suomessa ei ole ennen nähty"

LADia rakennetaan 2020-luvun digitaaliseksi museoksi.

– Digitaalisuus on nouseva asia, se näkyy LAD:issa. Tulossa on muuntautuva, matalan kynnyksen tila, olohuone, jonne voi tulla hengaamaan. Sisällöltään ja olomuodoltaan museotoiminta on nyt muuttumassa kovastikin, maalailee Kajander.

– Tavoitteena on tarjota sellaista, mitä ei ole Suomessa aiemmin nähty. Digitaalisuus voi olla pientä tai massiivisen suurta. Esimerkiksi koko näyttely voi olla digitaalinen tai se voi olla jotakin tapahtumiin ja asiakaspalveluun liittyvää.

Työntekijä kahvimyllyn vieressä Kahiwa-paahtimossa, Malskilla Lahdessa.
Mallasjuoman tiloissa valmistetaan jälleen juomia. Kahiwan paahtimo toimii jo ja Ant Brew -panimo aloittaa pian. Juha-Petri Koponen / Yle

Entisen Mallasjuoman alue Lahden kirkkopuiston takana sykkii uutta elämää. Museo on vasta rakentumassa, mutta rakennuksen toisella puolella toimii jo yrityksiä. Entisistä Mallasjuoman tehdastiloista kasvaa yhteisöllinen, luovan toiminnan talo. Malskilta löytyy pian myös panimo, paahtimo sekä ravintolapalveluja.

– Kahiwan paahdin on jo tuotu tänne kiinteistöön. Parin viikon päästä tulee panimon laitteisto. Ylhääällä tehdään luovaa työtä ja täällä alhaalla se konkretisoituu tuotteiksi asiakkaille, listaa tuottaja Tanja Keskitalo Kinos Property Investment oy:stä talon toimijoita.

Kesään mennessä myös Malskin julkisivu muuttuu, kun se saa jättimäisen muraalin eli seinämaalauksen.

LAD on iso satsaus kaupungille, mutta koko talo on myös tarkoitettu lahtelaisten käyttöön.

– Tämä alakerta tulee olemaan se uusi olohuone. Saadaan museokauppa, kahvilapalvelut ja ravintola . En usko, että tuo kirkon mäki tuossa olisi este. Siitä vaan rohkeasti yli, keskusta laajenee nyt tänne päin, Keskistalo muistuttaa.

Rakennustyömaalta pelastettu vanha Mallasjuoman panimon ikkuna seinäkoristeena Malski-keskuksessa.
Rakennustyömaalta pelastettu vanha panimon ikkuna koristaa nyt seinää.Juha-Petri Koponen / Yle