Hyppää sisältöön

Vartiolaiva Merikarhu halutaan opetuskäyttöön Kotkaan – korvaisi nykyisen koululaiva Katarinan

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto on anonut rajavartiolaitokselta vartiolaiva Merikarhun saamista koulutus- ja harjoituskäyttöön.

Rajavartiolaitos on yrittänyt myydä vartiolaiva Merikarhua. Arkistokuva. Kuva: Mika Hentunen / Yle

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto haluaa rajavartiolaitoksen entisen vartiolaivan Merikarhun opetuskäyttöön Kotkaan.

Ammattiopisto on anonut rajavartiolaitoksen esikunnalta, että se luovuttaisi vartiolaivan vastikkeettomasti koulutus- ja harjoituskäyttöön.

Rajavartiolaitos on luopunut Merikarhun käytöstä ja yrittänyt myydä sitä – toistaiseksi tuloksetta. Vartiolaiva on toiminut kansainvälisissä tehtävissä Välimerellä vuosina 2016 ja 2017.

Koululaiva Katarina on ollut opetuskäytössä Kotkassa vuodesta 1989 lähtien. Arkistokuva. Kuva: Mari Pekkanen / Yle

Vartiolaiva Merikarhu korvaisi Ekamin nykyisen koululaivan Katarinan, joka seisoo nykyisin Kotkassa lähellä ammattiopiston merenkulkualan toimipistettä Katariinan kampuksen laiturissa. M/S Katarina on valmistunut vuonna 1953 ja ollut koulutuskäytössä Kotkassa vuodesta 1989 lähtien.

– Laivalla alkaa olla jo ikää sen verran, että esimerkiksi varaosia on hankala saada, Ekamin rehtori Sami Tikkanen kertoo.

Lopullinen sijoituspaikka Kantasatamaan?

Sami Tikkasen mukaan vartiolaiva Merikarhun saaminen Kotkan seudulle olisi tärkeää, koska se voisi toimia koulutustehtävien lisäksi viranomaisten apuna esimerkiksi öljyntorjunta- ja hätähinaustehtävissä sekä laivapalojen sammutuksessa.

Alus olisi ammattiopiston lisäksi myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun käytössä.

– Jos pyyntöön suhtaudutaan positiivisesti, vartioalukseen pitäisi tehdä erilaisia muutostöitä, jotta se soveltuisi koulutuskäyttöön, Tikkanen sanoo.

Vartiolaivan tarkasta sijoituspaikasta ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa. Sijoituspaikkaan vaikuttaa esimerkiksi se, millaisen syvyyden laiva vaatii.

– Joka tapauksessa merenkulkualan koulutus on siirtymässä muutaman vuoden päästä Kantasataman kampukseen, joten silloin lähtökohtaisesti koululaivakin siirtyisi Kantasatamaan, Sami Tikkanen sanoo.