Kotkan lyseon lukio ja Karhulan lukio jatkamassa omina lukioinaan – opiskelija-aktiivi: "Tämä on ihan loistava uutinen"

Lukioiden on määrä tiivistää yhteistyötään esimerkiksi verkkokurssien kautta.

lukio
Kotkan lyseon Arcus-rakennus
Kotkan lyseon lukiossa (kuvassa) on noin 500 opiskelijaa, Karhulan lukiossa vähän alle 400.Pyry Sarkiola / Yle

Kotka aikoo luopua suunnitelmistaan yhdistää kaupungin lukiot.

Kaupungin hyvinvointilautakunta linjasi tiistaina, että Karhulan lukio ja Kotkan lyseon lukio jatkavat toimintaansaan erillisinä yksiköinä.

Aiemmin vaihtoehtoina ovat olleet lukioiden yhdistäminen tai niiden siirtäminen osaksi Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymää Ekamia.

"Kotkalle iso asia"

– Tämä on ihan loistava uutinen sekä Karhulan lukion että Karhulan elinvoimaisuuden kannalta. On myös koko Kotkalle iso asia, että saamme säilytettyä kaksi lukiota, kevään ylioppilas ja opiskelija-aktiivi Hanna Riihelä Karhulan lukiosta sanoo.

Hän on mukana Karhulan lukion opiskelijakunnan toiminnassa ja osallistui nuorisovaltuuston kautta myös hyvinvointilautakunnan kokoukseen.

Lukiolaiset pitävät tärkeänä, että sekä kotkalaisten että naapurikunnista kulkevien lukiolaisten on helppo tulla kouluun. Kotkan lukioissa opiskelee nuoria esimerkiksi Pyhtäältä ja Haminasta.

– Pienessä lukiossa on myös hyvä yhteishenki. Opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta pitävät yhtä, ja lukioon on kiva tulla, Riihelä sanoo.

Kuuntele Yle Areenassa: Yö koulussa oman lukion puolesta - Karhulan lukiolaisilta mielenilmaus keskittämissuunitelmia vastaan

Hanna Riihelä
Lukiolaisten kevät on ollut poikkeuksellinen: osa ylioppilaskirjoitusten kokeista aikaistui koronatilanteen takia, ja nuoremmat lukiolaiset ovat opiskelleet etänä. Hanna Riihelän kuulemien palautteiden mukaan etäopiskelu on sujunut pääosin hyvin, mutta esimerkiksi yksinolo on ollut monen mielestä raskasta.Hanna Riihelä

Työrauhaa suunnitteluun

Rehtoreiden mukaan hyvinvointilautakunnan linjaus antaa lukioille työrauhaa.

– Minusta tämä on iloinen uutinen paitsi Karhulan lukion myös koko kotkalaisen lukion kannalta. Tässä lähdetään lukioiden kehittämisestä ja vetovoimasta eikä pelkästään säästöistä, Karhulan lukion rehtori Kristiina Juvonen sanoo.

Hyvinvointilautakunta toteaa, että lukiot alkavat suunnitella lukiokoulutuksen tulevaisuutta yhteistyössä.

– Saimme selkeät suuntaviivat sille, että voimme kehittää päivälukioiden toimintaa yhteistyössä, lyseon lukion rehtori Mette Godenhjelm sanoo.

Tarkoituksena on tehdä yhteistyötä esimerkiksi lukujärjestyksen suunnittelussa. Kun lukujärjestykset sopivat yhteen, lukiolaiset voivat valita nykyistä helpommin valinnaiskursseja toisesta lukiosta.

Säästöjä yhteisten kurssien kautta

Kotkan lukioselvityksen taustalla olivat kaupungin säästötarpeet.

Nyt mahdolliset, lukiokoulutukseen kohdistuvat säästöt aiotaan toteuttaa muilla keinoin, esimerkiksi leikkaamalla lukioiden vuosittaista rahoitusta. Toimenpiteistä on määrä sopia yhteistyössä lukioiden kanssa.

– Lukiot ovat olleet varsin kustannustehokkaita jo vuosikausia. Perustyöstä ei varmasti kovin paljon leikattavaa löydy. Digitaalisuus kuitenkin mahdollistaa sen, että voimme tehdä toisenlaista yhteistyötä kuin aiemmin, Juvonen sanoo.

Yksi mahdollisuus on verkko-opiskelu. Siitä on saatu kokemusta tänä keväänä, kun lukioissa on siirrytty etäopetukseen koronavirustilanteen takia. Verkon kautta voisi tulevaisuudessa osallistua esimerkiksi opiskelijamääriltään pienille valinnaiskursseille.

Karhulan lukiolaisen Hanna Riihelän mukaan suunta on hyvä.

– Karhulassa ei ole esimerkiksi ranskan kieltä, ja sitä pitäisi mennä opiskelemaan Lyskaan. Varmasti helpottaa kielten opiskelua, kun ei tarvitse mennä paikan päälle, hän sanoo.

Kotka aikoo myös aloittaa neuvottelut siitä, miten Kotkan ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden kotikunnat voisivat osallistua lukiokoulutuksen lisärahoitukseen.

Lue myös:

Kotkassa on ynnätty lukioiden yhdistämisestä koituvia säästöjä: opetuskulut pienenisivät noin 260 000 euroa

Esitys: Kotkan lukiot yhdistetään ja siirretään Kotkansaarelle – osa lukiolaisista ammattiopiston tiloihin

STT:n lukiovertailu: Karhulan lukio on Kymenlaakson paras

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus