1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seurakunnat

Kajaanin ortodoksinen seurakunta liittyy vastentahtoisesti Lapin ja Oulun seurakuntiin – kirkkoherra: "Meille on luvattu, etteivät palvelut huonone"

Yhdistyminen siirtyy koronakriisin takia vuoteen 2022, mutta päätös on nyt lopullinen.

seurakunnat
Kynttilä kirkossa
Kajaanin, Lapin ja Oulun seurakunnat yhdistyvät yhdeksi ortodoksiseksi suurseurakunnaksi. Kuvituskuva.Elisa Kinnunen / Yle

Kajaanin ortodoksinen seurakunta liitetään Oulun ja Lapin seurakuntien kanssa yhteiseen suurseurakuntaan näillä näkymin vuoden 2022 alusta. Alun perin liitoksen piti tapahtua jo ensi vuoden alusta, mutta koronakriisin takia toimeenpanoa tullaan todennäköisesti siirtämään vuodella eteenpäin.

Kirkkohallitus päätti suurseurakunnan perustamisesta marraskuussa, minkä jälkeen Kajaanin seurakunta valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen asti, mutta valitus hylättiin.

– Valitustiekin on nyt käyty loppuun. Päätös on lopullinen, toteaa Kajaanin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Reijo Marjomaa.

Luottamushenkilöt ja seurakuntalaiset lähes yksimielisesti vastustivat liitosta, sillä Kajaanissa nähtiin, että seurakunta olisi selvinnyt itsenäisesti.

– Meillä ei ollut mitään taloudellista pakkoa, vaan se tuli muualta, Marjomaa sanoo.

Seurakunnalle jää autonomiaa toiminnan osalta, mutta taloudellisesti ei. Seurakunta voi siis yhä päättää jumalanpalveluksista ja muista toimituksista, mutta taloudelliset päätökset tehdään suurseurakunnan kirkkoneuvostossa, jossa Kajaanin seurakunta on pienen edustajamäärän takia altavastaajana.

– Meille on luvattu, etteivät palvelut huonone. Tämä on kuultu moneen kertaan monesta suusta. Nyt sitten katsotaan, toteutuuko se.

Marjomaa ei näe, että seurakunnalla tai seurakuntalaisilla olisi enää muuta vaihtoehtoa kuin liittyä suurseurakuntaan. Hänen mukaansa ei ole myöskään todennäköistä, että seurakuntalaiset jättäisivät kirkon tämän ratkaisun edessä.

– Eivät ortodoksit sillä tavoin reagoi tai kapinoi. Mennään yhteiseen seurakuntaan nyt vikisten. Mennään kun on pakko, Reijo Marjomaa toteaa.

Marjomaa ei myöskään allekirjoita väitteitä siitä, että liittymispäätös olisi saanut ihmisiä jo eroamaan seurakunnasta.

– Tiedän, että sitä käytettiin lyömäaseena liittymistä vastustaessa, mutta ei se tainnut ihan totta olla.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi