Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson länsirajan valvonnasta: kommunikointi ei ehkä ole kaikilta osin toiminut

– Ehkä on jäänyt vähemmälle huomiolle se, että Suomen kansalaisella on aina oikeus lähteä ja tulla takaisin Suomeen, Henriksson sanoo.

rajavalvonta
Kuvassa on Anna-Maja Henriksson.
Anna-Maja Henrikssonin mukaan rajavalvonnassa kommunikointi on toiminut huonosti.Silja Viitala / Yle

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson perää parempaa kommunikointia koronapäätöksistä.

Henriksson sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa keskiviikkona, että kommunikoinnissa olisi ollut parannettavaa myös länsirajan rajavalvonnassa.

Henriksson muistuttaa haastattelussa suomalaisten perustuslaillisista oikeuksista. Kysyttäessä, millainen virhe länsirajan rajavalvontatilanteessa on tapahtunut, hän tuo esiin ainoastaan puutteet kommunikoinnissa.

– Tämähän on ministeri Ohisalon tehtäväkenttää, mutta itse koen sen ehkä niin, että kommunikointi ei nyt ehkä kaikilta osin ole näissä rajakysymyksissä toiminut niin kuin olisi pitänyt.

– Ehkä on jäänyt vähemmälle huomiolle se, että Suomen kansalaisella on aina oikeus lähteä ja tulla takaisin Suomeen. Se on perusoikeus, jota ei hallitus eikä myöskään eduskunta pysty rajoittamaan tällaisessa tilanteessa, vaan se tulee suoraan meidän perustuslaista, Anna-Maja Henriksson toteaa.

Tiukka rajavalvonta länsirajalla on aiheuttanut ankaraa jälkipyykkiä. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen on pyytänyt rajavartiolaitokselta selvitystä siitä, onko laitos kieltänyt joitakin suomalaisia ylittämästä rajaa ja mihin mahdollinen kielto perustuu.

Lue myös:

Lännen Media: Satoja rajavartijoita komennettu uusiin tehtäviin ja kymmeniä hälytetty eläkkeeltä koronan takia

Miksi rajanylitys kiellettiin länsirajalla? Apulaisoikeusasiamies pyytää selvitystä Rajavartiolaitokselta

Politiikantutkija rajasotkusta: Hallitus sai ihmiset uskomaan, että raja on kiinni – media jopa lisäsi kierroksia käskyyn

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus