Hyppää sisältöön

Euroopan nopeimman supertietokoneen hukkalämpö lämmittää jatkossa kajaanilaisia koteja – osuus jopa 20 prosenttia kaukolämmöstä

Hukkalämpö pienentää koko kaupungin hiilijalanjälkeä.

Lumi-supertietokone rakennetaan Kajaanin Renforsin rannan yritysalueelle. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Kajaanin Renforsin rantaan rakennettavan Lumi-supertietokoneen hukkalämpö lämmittää jatkossa kajaanilaisia koteja, liiketiloja ja julkisia rakennuksia.

Loiste Lämpö ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ovat allekirjoittaneet sopimuksen kaukolämpöliittymän rakentamisesta ja hukkalämmön hyödyntämisestä. Ensi vuonna käynnistyvän supertietokoneen hukkalämmöllä tuotetaan jopa 20 prosenttia Kajaanin kaukolämmöstä.

Loiste Lämmön toimitusjohtaja Heikki Juntunen pitää kokonaisuutta merkittävänä: hukkalämpö korvaa osan polttoon perustuvasta lämmöntuotannosta ja pienentää koko kaupungin hiilijalanjälkeä.

– Hukkalämpökohde on ensimmäinen laatuaan Kajaanissa. Tähän suuntaan yhteiskunnan rakenteen pitäisi mennäkin, että toisen osapuolen jäte voi olla toisille osapuolille aarre. CSC:llä ei ole hukkalämmölle käyttöä, joten tässä tapauksessa se johdetaan kaukolämpöverkkoon, Juntunen sanoo.

Aiemmin datakeskusten lämpö onkin mennyt Suomessa suurimmaksi osaksi ilmaan. Finnish Data Center Forumin hallituksen puheenjohtaja Veijo Terhon mukaan Suomessa on vasta muutamia ratkaisuja, joissa konesalin lämpöä hyödynnetään kaukolämpöön.

Muun muassa Espoossa ja Mäntsälässä on syötetty konesalin hukkalämpöä kaukolämpöön. Supertietokoneen lämmön hyödyntäminen on Terhon mukaan uutta eurooppalaisittainkin.

– Tämä on juuri oikeanlaista tapaa, mitä meidän pitää tehdä. Usein lämpö pääsee ilmaan, nyt se kierrätetään hyödyksi. Me pystymme Suomessa hyödyntämään lämmön kaukolämpöverkossa, esimerkiksi Keski-Euroopassa ei näin ole, sanoo Terho.

Yritysalueen tilat lämpenevät kohta datakeskuslämmöllä

Suurin osa Loiste Lämmön toimittamasta kaukolämmöstä tuotetaan Kainuun Voiman yhteistuotantolaitoksessa. Juntusen mukaan leijonanosa lämmöstä tuotetaan puupohjaisilla polttoaineilla kuten sahojen sivuvirtana syntyvällä kuorella ja purulla sekä metsähakkeella. Turpeen osuus on tällä hetkellä reilut parikymmentä prosenttia, ja se haluttaisiin korvata ilmastoystävällisemmällä vaihtoehdolla. Lisäksi tuotannossa käytetään hyvin pieniä määriä kivihiiltä ja öljyä.

– CSC:n hukkalämpötuotannolla voimme korvata esimerkiksi kesän aikaista öljynkäyttöä ja vähentää talven aikana polttoon perustuvaa tuotantoa, Juntunen kertoo.

Loiste Lämpö kehittää parhaillaan täysin hiilineutraalia kaukolämpötuotetta. Kajaanilaisilla kuluttaja-asiakkailla, yrityksillä ja taloyhtiöillä on ensi vuonna mahdollisuus valita lämmitysmuodokseen puhdas kaukolämpö.

– Vihreän kaukolämpötuotteen hintalappua en osaa vielä sanoa, koska tuotekehitys on kesken. Tavoitteena on, että tämän vuoden aikana saamme sen tuotteistettua, joten se olisi ensi vuoden puolella asiakkaiden valittavissa, Juntunen kertoo.

Jatkossa Renforsin Rannan yritysalueen tilat lämpenevät lähes kokonaan datakeskuksen tuottamalla hukkalämmöllä. Tämä pienentää merkittävästi alueen ympäristövaikutuksia, sanoo Renforsin Rannan yritysalueesta vastaava Jaakko Kaijalainen UPM kiinteistöistä.

– Olemme hakeneet alueelle datakeskustoimijoita aktiivisesti toiminnan käynnistämisestä lähtien. Nyt onkin hienoa todistaa Lumi-datakeskuksen käynnistymistä ja nähdä kaikki sen positiiviset kerrannaisvaikutukset paikallisyhteisöön, Kaijalainen sanoo.

_Mitä muuta hukkalämpöä Suomessa voitaisiin hyödyntää ja miten? Voit keskustella aiheesta 21.5. klo 23:een saakka.

Korjattu 20.5.2020 klo 17:01: Hukkalämpöä on hyödynnetty kaukolämpöön Mäntsälässä, ei Jämsässä._

.
.