Eduskunta nosti ravintoloiden koronahyvitykset 171 miljoonaan euroon – vertailukautena käytetään alkuvuotta tai viime kevättä

Tukien käsittely jatkuu eduskunnassa ensi viikolla.

Suljettu ravintola-alue Espoon Tapiolassa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Eduskunta on korjaillut tänään hallituksen esitystä ravintolayrittäjille maksettavista koronakorvauksista.

Asiasta päätettiin iltapäivällä talousvaliokunnan mietinnön mukaisesti. Esitys ravintolatuista oli eduskunnassa ensimmäisessä käsittelyssä, jossa päätetään sen sisälllöstä. Tukipaketin toinen käsittely on luvassa ensi viikolla.

Käytännössä ravintoloille maksettavien koronahyvitysten vertailuajanjaksoa laajennetaan. Hallituksen esityksessä mainitun tammi-helmikuun lisäksi vaihtoehtona olisi viime vuoden huhti-toukokuu. Toimivaltainen viranomainen valitsisi näistä vertailuajankohdista hyvityksen saamisen kannalta ravintolalle edullisemman vaihtoehdon.

Alunperin ehdotettu tammi-helmikuu olisi ollut ongelmallinen esimerkiksi kausiravintoloille.

Uudelleentyöllistämisen tukea myös vuokratyöntekijöiden perusteella

Ravintola-alan yrityksille maksettaisin tukea 15 prosenttia siitä, miten paljon myynti on laskenut vertailuajankohtaan verrattuna, jos myynti silloin oli alle miljoona euroa. Yli miljoonan ylittävältä osalta hyvitystä maksettaisiin 5 prosenttia. Tukea maksettaisiin huhti- ja toukokuulta.

Kustannuksia nostaa hallituksen esitykseen verrattuna vertailukauden laajentamisen lisäksi se, että mietinnössä uudelleentyöllistämisen tukea ehdotetaan maksettavaksi myös vuokratyöntekijöiden perusteella.

Tuhannen euron tukisumma maksettaisiin jokaisesta sellaisesta työntekijästä, joille yritys maksaa vähintään 2 500 euroa palkkaa kolmen kuukauden ajalta siitä lähtien, kun ravintoloita koskevat rajoitukset päättyvät.

Koronahyvitysten ja uudelleentyöllistämisen tuen kokonaissumma nousee hallituksen esityksen 123 miljoonasta eurosta 171 miljoonaan euroon.

Kokoomus ja perussuomalaiset vaativat suurempaa hyvitystä

Talousvaliokunnan mietinnön mukaan ravintoloiden hyvitystukea ei myöskään automaattisesti leikata ely-keskuksilta tai Business Finlandilta saatujen tukien vuoksi, sillä tukien kohde on erilainen. Tukien yhteensovitus tehtäisiin näitä tukia koskevien päätösten ja tukien maksatuksen yhteydessä.

Mietintö ei ollut yksimielinen. Oman vastalauseensa jättivät valiokunnan kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat.

Kokoomusedustajien mukaan hyvitys on riittämätön suhteessa toteutuneisiin kuluihin, sulkutoimiin sekä ravintola-alan tilanteeseen. Kokoomuksen mukaan kohtuullinen korvaustaso olisi ollut 25 prosentin luokkaa hallituksen esittämän 15 prosentin sijaan.

Myös perussuomalaiset vaativat suurempaa hyvitystä. Valiokunnan perussuomalaisedustajat pitävät 20 prosenttia perustellumpana korvausprosenttia.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta edellytti eilisessä lausunnossaan, että talousvaliokunta tekee hallituksen esitykseen merkittäviä korjauksia.

Juttua päivitetty klo 18.07.

Lisää aiheesta: