Hyppää sisältöön

Ammattiopisto aloittaa maatalousalan yhteistyön Afrikkaan – "Päästään laajentamaan uudelle mantereelle"

Keski-Pohjanmaalta lähdetään ensin Afrikkaan, myöhemmin tänne tulee niin opettajia kuin opiskelijoita.

Keskipohjalaisten maatilojen arkea tehdään aikanaan tutuksi afrikkalaisille opiskelijoile kuukauden työssäoppimisjaksolla. Kuva: Yle

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä tekee uuden aluevaltauksen ja aloittaa yhteistyön Afrikaan. Ammattiopiston maatalousala on päässyt ainoana pohjoismaisena tekijänä kansainväliseen hankkeeseen, jonka tavoitteena on parantaa ja nykyaikaistaa afrikkalaista ammatillista koulutusta.

Kannuksen toimipisteen kumppanuusmaat ovat Kamerun, Mali, Tunisia ja Tshad

Ensin eurooppalaiset lähtevät Afrikkaan tutustumaan siihen, miten asiat siellä hoituvat. Se helpottaa työharjoittelujaksojen rakentamista Suomen päässä.

Vierailut on kuitenkin jouduttu siirtämään ensi vuoteen koronatilanteen vuoksi.

Afrikasta Keski-Pohjanmaalle tulee ensin opettajia, jotka tutustuvat täkäläiseen koulutusjärjestelmään ja maatalouteen. Myöhemmin opiskelijat osallistuvat opetukseen kuukauden ajan ja lähtevät sitten toiseksi kuukaudeksi maatiloille työhönoppimisjaksoille.

Alan opetusta annetaan koko Suomessa samalla sapluunalla, mutta Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän tavoista toimia kansainvälisyyskoordinaattori Heidi Jokinen nostaa esiin kaksi: yksilölliset opinpolut ja tiiviin yhteistyön työelämän kanssa.

– Opinnot räätälöidään ja katsotaan aiempi osaaminen: maatalon poika opiskelee vain hänelle välttämättömät. Sillä tasolla ei olla edes kaikissa Euroopan maissa. Ja työelämäyhteistyö on tiivistä: työelämä tulee paikalle ja toisin päin, sanoo Jokinen.

Ovet auki yhä laajemmalle

Keskipohjalaisille yhteistyö avaa oven uuteen kulttuuriin ja opettaa ongelmanratkaisua ja kykyä sietää epävarmuutta. Kansainvälistä yhteistyötä on tehty paljon Euroopan tasolla, mutta nyt otetaan askel kauemmaksi.

– Kyllähän me saamme tästä aivan loistavia, uusia kansainvälisyyskokemuksia, päästään laajentamaan uudelle mantereelle. Uuden edessä opitaan uutta ja kasvatetaan tietämystä aivan toisenlaisesta kulttuurista.

Samalla kasvaa ymmärrys siitä, miten afrikkalainen ammatillinen koulutus toimii ja millaista maatalous siellä on. Jokinen uskoo, että yhteistyö myös valmistaa tulevaisuuteen, jossa afrikkalaisten työperäinen maahanmuutto saattaa lisääntyä.

Hän toivoo myös, että jatkossa koulutusyhtymästä voisi lähteä opiskelijoita yhä vain laajemmalle Euroopan ulkopuolelle.

.
.