Poliisi: Päivi Nergiä ja valtiovarainministeriön virkamiehiä ei epäillä rikoksesta tiedonsaantijupakassa

Ylen tietojen mukaan poliisin esiselvitys koski valtiosihteeri Päivi Nergin ja kolmen muun virkamiehen toimia.

poliisitutkinta
Suomen sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg 27.10.2016
Katriina Laine \ Yle

Poliisi on saanut valmiiksi huhtikuussa aloitetun esiselvityksen valtiovarainministeriön virkamiehiä koskien. Keskiviikkona julkaistun tiedotteen mukaan virkamiehiä ei epäillä rikoksista.

Ylen tietojen mukaan esiselvitys koski myös alivaltiosihteeri Päivi Nergin toimia. Häntäkään ei siis epäillä.

Huhtikuun lopulla Päivi Nergin nimitystä kansliapäällikön virkaan lykättiin. Syynä oli osin eduskunnan perustuslakivaliokunnan selvitys eduskunnan tiedonsaannista ja valtiovarainministeriön virkamiesten antamien tietojen oikeellisuudesta. Lisäksi poliisi sai samaan aikaan tutkintapyynnön virkamiesten toimista.

Selvitys koski virkamiehiä, jotka liittyivät valtiovarainministeriössä alkuvuodesta 2019 tehtyyn sote-lain valmisteluun.

Poliisi kertoo tiedotteessa saaneensa huhtikuun lopussa tutkintapyynnön, joka pohjautui lehtitietoihin.

Poliisi aloitti tutkintapyynnön perusteella asiasta esitutkintalain mukaisen esiselvityksen. Selvittelyssä oli kaikkiaan neljän virkamiehen toimet.

Tutkinta tehtiin pelkkien asiakirjojen perusteella. Poliisi hankki asiakirja-aineiston oikeuskanslerinvirastosta ja valtiovarainministeriöstä. Ketään ei kuultu henkilökohtaisesti.

– Esiselvitys on nyt saatu päätökseen. Asiassa ei ole syytä epäillä virka- tai muutakaan rikosta valtiovarainministeriön virkamiesten osalta, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Teemu Jokinen Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Valtiovarainministeriön virkamiehet eivät poiisin mukaan rikkoneet viranhoidossaan säännöksiin tai määräyksiin perustuvaa virkavelvollisuuttaan, kertoo poliisi.

– Näin ollen tässä asiassa ei ole syytä epäillä valtiovarainministeriön virkamiehiä virkarikoksesta.

Eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutuminen ei kuulu poliisin tutkittavaksi.

– Eduskunnan täyden tiedonsaantioikeuden toteutumisen arviointi ei kuulu poliisin tehtäviin, sanoo rikoskomisario Teemu Jokinen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta tekee parhaillaan omaaselvitystään éduskunnan tiedonsaannin ongelmista.

Valtioneuvoston ja eduskunnan välillä on ollut tiedonkulkuongelmia useasti viime aikoina, ja eduskunta on huomauttanut asiasta.

Korjattu 20.5. klo 19.08 Päivi Nergin titteli valtiosihteeristä alivaltiosihteeriksi.

Lue lisää:

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni siirsi kansliapäällikkönimitystä – Päivi Nergin toimia sote-jupakassa selvittää myös poliisi

Perustuslakivaliokunta aloittaa selvityksen ongelmista eduskunnan tiedonsaantioikeudessa

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus