1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. osa-aikatyö

Työtön voi kohta tienata 500 euroa ilman vaikutusta tukeen – hallitus esittää suojaosan väliaikaista korotusta

Ideana on helpottaa työtöntä pääsemään alkuun, jos esimerkiksi koronan vuoksi kokoaikaista työtä ei vielä ole tarjolla.

Suojaosalla tarkoitetaan palkan määrää, jonka työtön työnhakija voi tienata ilman, että työttömyysturvan summasta leikataan. Se vaikuttaa esimerkiksi tilanteisiin, joissa keikkatyöläinen joutuu miettimään, onko kannattavaa ottaa tarjottua työvuoroa vastaan vai jääkö käteen itse asiassa vähemmän rahaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Hallitus esittää väliaikaista korotusta työttömyysetuuden suojaosaan eli summaan, jonka voi tienata ilman tuen määrästä nipistämistä.

Normaalisti työttömyysetuuden saaja voi tienata 300 euroa kuukaudessa ilman, että se vaikuttaa etuuden suuruuteen. Hallituksen esityksessä (siirryt toiseen palveluun) suojaosa nousisi väliaikaisesti kahdella sadalla eurolla, eli tienata saisi 500 euroa. Vasta sen jälkeen tienatut eurot vaikuttaisivat työttömyysetuuden määrään.

Hallituksen aikeena on siis väliaikainen poikkeus työttömyysturvalakiin koronaepidemian vuoksi. Muutos tulisi voimaan mahdollisimman pian ja kestäisi lokakuun loppuun.

Hallituksen näkemys on, että korotus auttaisi osa-aikatyössä olevien työttömien taloudellista turvaa ja auttaisi lyhytkestoisissa töissä, joissa täyttä työaikaa ei vielä olisi välttämättä tarjolla. Lisäksi tarkoituksena on tukea työttömiä kausitöihin maatalouteen.

Muutos koskisi myös yritystoiminnan ansion sovittelua ja jo nyt etuuden sovittelun piirissä olevia työttömyysturvan saajia.

Lue lisää:

Moni jää työttömyyskassan ulkopuolelle silkkaa tietämättömyyttään – Professori: "Typerin mahdollinen toimintatapa, jonka Suomessa voi valita"

Taloustutkijat: Suomalaiset menettävät palkkoja yhteensä 500 miljoonaa euroa kuussa lomautusten takia

Nuoret naiset hakevat nyt hurjaa tahtia Kelan työttömyysturvaa – Korona kolhii koviten myyjiä, kampaajia ja lähihoitajia, kertoo raportti