1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Amerikkalaiset B-1-yliäänipommittajat ovat harjoitelleet ensi kertaa Ruotsin ilmatilassa

Yhdysvaltain raskaat pommittajat olivat mukana myös Viron pääsotaharjoituksessa.

Ruotsi
B-1B Lancer -pommikone nousee RAF:n Fairfordin lentotukikohdassa.
B-1B Lancer -pommikone nousee RAF:n Fairfordin lentotukikohdassa.AOP

Kaksi raskasta amerikkalaista B-1-pommikonetta on harjoitellut keskiviikkona yhdessä Ruotsin ilmavoimien kanssa.

Dagens Nyheter-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun amerikkalaiset strategiset pitkän matkan yliäänipommittajat osallistuvat harjoitukseen Ruotsin ilmatilassa.

Ruotsin puolelta harjoituksiin osallistuu Gripen-hävittäjiä Göteborgin pohjoispuolella olevasta Såtenäsin tukikohdasta.

Harjoitukseen kuului myös Gripen-hävittäjien ilmatankkausta amerikkalaisesta KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneesta.

Ruotsin pääesikunnan mukaan harjoitus pohjautuu puolustusvoimien kansainväliseen yhteistyöhön ja sopimukseen puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltain kanssa.

– Tämä on tietysti turvallisuuspoliittinen signaali, joka edistää vakautta lähialueellamme, sanoi puolustusministeri Peter Hultqvist Dagens Nyheterille.

Harjoituksen tarkkaa paikkaa tai loppumisaikaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

B-1 myös Baltian taivaalla

Rockwell B-1B Lancer on yksi Yhdysvaltain kolmesta strategisesta pommikonetyypistä. Muut ovat B-2-häivepommittaja ja B-52-lentokoneveteraani. Yhdysvallat on käyttänyt B-1-pommittajia taistelutoimissa Lähi-idässä ja Afganistanissa.

Tämänpäiväisessä harjoituksessa lennettiin myös Norjan ilmatilassa (siirryt toiseen palveluun), ja siihen osallistuivat Norjan ilmavoimat F-35 -hävittäjillään.

Aiemmin tässä kuussa amerikkalaiset B-1-koneet lensivät useampia kertoja Baltian maiden taivaalla. Kaksi viikkoa sitten B-1-pommittajat osallistuivat Viron pääsotaharjoitukseen (siirryt toiseen palveluun) Kevätmyrskyyn. Viro kuuluu Natoon, kuten Norjakin.

Yhdysvallat on keväällä tuonut kaksi B-1-pommittajaa niiden kotitukikohdasta Etelä-Dakotasta Eurooppaan. Täällä koneet toimivat Britanniassa olevasta Fairfordin lentotukikohdasta käsin.

B-52 ei ollut tervetullut Lappiin

Yhdysvaltain ilmavoimien raskaat strategiset pommittajat ovat aiemminkin harjoitelleet Pohjoismaissa. Myös ruotsalaiset Gripen-hävittäjät ovat harjoitelleet B-52-pommittajien kanssa, mutta silloin Itämeren yllä.

Ruotsi ei kuulu puolustusliitto Natoon kuten ei Suomikaan, mutta molemmilla mailla on samansisältöiset sopimukset sotilaallisesta yhteistyöstä Yhdysvaltain kanssa.

Yhdysvallat osallistuu joka toinen vuosi pidettäviin Arctic Challenge -ilmasotaharjoituksiin, missä Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimat harjoittelevat yhdessä.

Kolme vuotta sitten, Suomen johtovuorolla, harjoituksiin oli tulossa mukaan B-52-pommittajia. Suomi ei kuitenkaan tiettävästi halunnut (siirryt toiseen palveluun) niitä ilmatilaansa, ja koneiden osallistuminen peruuntui.

Lue seuraavaksi