Uimarannoille on annettu koronavirusaikana ohjeistuksia – Vaasassa kaksi rantaa pohtii aukioloaan

Uimarannoilla suositellaan noudatettavan yleisiä hygieniasta ja turvallisuudesta annettuja suosituksia ja ohjeita tartuntariskin ehkäisemiseksi.

uimarannat
mies ottaa aurinkoa uimarannalla
Jarkko Heikkinen / Yle

Koronavirus aiheuttaa monia muutoksia tulevalle kesälle. Kesäkuun alussa sallitaan alle 50 ihmisen yksityiset kokoontumiset. Myös alle 500 hengen yleisötilaisuudet ovat mahdollisia.

Vielä ei ole tarkkaa tietoa, rajoittaako koronaviruksen torjunta rantojen käyttömahdollisuuksia, sillä tilanteet ja rajoitukset voivat muuttua nopeallakin tahdilla viruksen tartuntamäärien vuoksi.

Tämänhetkisten tietojen mukaan uimarannat ovat auki normaalisti. Huhtikuun alkupuolella Aluehallintovirasto kertoi (siirryt toiseen palveluun), että yleiset uimarannat ja talviuintipaikat ovat verrattavissa lenkkipolkuihin, joita hallituksen sulkemislinjaus ei koske.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) eri viranomaislähteisiin perustuen tällä viikolla koonnut ohjeistuksen. (siirryt toiseen palveluun) Esimerkiksi hygieniaan kiinnitetään rannoilla erityisen tarkkaan huomiota tulevana kesänä.

SUH arvioi, että tulevana kesänä uimarannoille suuntaa aurinkoisina päivinä tavanomaista enemmän väkeä, kun mm. ulkomaille suuntautunut vapaa-ajanmatkailu ei ole mahdollista.

Myös maauimalat ympäri Suomen pähkäilevät, kuinka selvitä kesästä koronaviruksen kanssa. Moni uimala aikoo avata porttinsa, mutta erityisjärjestelyin.

Kahden rannan kohtalo auki Vaasassa

Vaasan kaupungin ympäristötoimen terveysinsinööri Maarit Kantolan mukaan kesän suunnittelu uimarantojen osalta etenee normaalisti. Suurin osa Vaasan isoista ja pienistä uimarannoista on kaupungin omistuksessa, mutta kaksi poikkeusta löytyy. Hotellin ja leirintäalueen yhteydessä olevat rantojen ylläpitäjät pohtivat tällä hetkellä koronaviruksen vaikutuksia kesään.

– Hotelli pohtii nyt, että miten he avaavat. Sen vuoksi on vielä auki, miten käy uimarannan. Jos hotelli pysyy kiinni, niin sitten myös uimarantakin, Kantola kertoo.

– Jos uimaranta ei ole auki ja ylläpitäjä ei huolehdi, että wc:t, roskikset ja uimarannan siisteys on kunnossa, niin emme ota sitten vesinäytteitäkään. Me ilmoitamme, että ranta ei poikkeusolosuhteissa ole meidän säännöllisessä valvonnassa, Kantola lisää.

Mikäli rantojen kunnossapidosta ei huolehdita, ilmoitetaan tästä rannalla. Ensimmäiset näytteet vedenlaadusta otetaan Vaasassa 8.6.2020. Virallisesti uimakausi alkaa 15. kesäkuuta.

Jos ranta on sulusta huolimatta aktiivisessa käytössä, joutuu kaupunki pohtimaan rannan ylläpitäjän kanssa esimerkiksi alueen nauhoittamista.

Vaasalla on ollut epäonnea uimarantojen suhteen. Viime kesänä kerrostalokiinteistön jätevesivuoto saastutti kuumimpaan kesäaikaan uimavesiä ja asetti rantoja uimakieltoon.

Katso täältä Ylen tuoreimmat uutiset koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus