Niemen kampuksella sisäilmaongelma? – osa ammattikorkeakoulun tiloista suljettuina tutkimusten ajan

Sisäilmaongelmaa alettiin tutkia henkilökunnan oireilun vuoksi.

sisäilmaongelmat
Lahden ammattikorkeakoulun kampus
Iskulta vuokratut tilat Mukkulassa remontoitiin opiskelijoille ja avattiin syksyllä 2018.Petri Niemi/Yle

Niemen kampuksella tutkitaan mahdollista sisäilmaongelmaa. LAB-ammattikorkeakoulun tiloissa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu kohonneita VOC-pitoisuuksia. Tarkempien tutkimusten ajaksi neljä koulun opiskelutilaa ja auditorio on suljettu.

LUT-yliopiston oppimis- ja tilapalveluiden johtaja Mika Sipi kertoo, että tutkimukset käynnistettiin, kun muutama henkilökunnan jäsen teki työsuojeluun ilmoituksen oireistaan. Joissakin tiloissa on myös havaittu hajuhaittoja.

Sipi ei kerro tarkemmin henkilöiden oireista, mutta toteaa, että yleensä VOC-pitoisuudet ovat aiheuttaneet altistuneissa päänsärkyä.

Sipin mukaan koululla ei ole varmaa tietoa siitä, että sisäilmaongelmat rajautuisivat suljettuihin tiloihin. Toisaalta ei ole myöskään syytä epäillä, että muissa tiloissa olisi ongelmia. Yhdessä suljetussa tilassa epäillään ongelmien johtuneen liian voimakkaasta ilmastoinnista.

Koronatilanteen vuoksi oppilaat ovat etäopetuksessa, joten tilojen sulkemisesta ei aiheudu suurta haittaa, eikä kovin moni altistu VOC-yhdisteille.

Rakennuksen omistaja Isku on toimittanut selvitykset rakennuksesta ja käytetyistä materiaaleista. Sisäilmaongelmien selvittämistä jatketaan, sillä syytä pitoisuuksille ei ole löydetty, vaikka joitakin vaihtoehtoja on jo poissuljettu.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus