1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. punkit

Punkki voi sattua kohdalle liki missä vain – riskiä saada purema voidaan ennustaa jopa neliökilometrin tarkkuudella

Oulun yliopistossa kehitettiin malli, jolla punkkien todennäköisyys on ennustettavissa neliökilometrin tarkkuudella.

Punkki ei koollaan häikäise, mutta se voi sairastuttaa ihmisen puremallaan. Ne voivat levittää borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta eli TBEtä. Kuva: Yle

Kesän myötä punkit ja varsinkin puutiaiset vaivaavat ulkona liikkujia. Nyt voidaan ennustaa jopa kilometrin tarkkuudella, missä on suurin altistumisriski.

Oulun yliopiston maantieteen yksikön tutkimuksessa punkkien esiintymisen todennäköisyydestä laskettiin paikkatietopohjainen malli, jonka avulla saatiin koko Suomen kattava yleiskuva punkin levinneisyydestä.

Väitöstutkija Terhi Ala-Hulkon väitöstutkimuksessa selvitettiin, millainen todennäköisyys ihmisillä on kohdata punkki arkiympäristössään.

– Malli ennustaa punkkien määrän neliökilometrin tarkkuudella. Täytyy muistaa kuitenkin, että kyse on ennustamismallista, ja ihmisten määrä ja käyttäytyminen voivat vaikuttaa hyvin paljon altistumisriskiin, kertoo Ala-Hulkko.

Punkkien tiheä esintyvyys näkyy kartalla punaisina alueina. Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Punkkiherkät alueet eivät ole kaikkien tiedossa

Turun yliopiston puutiaistutkimuksessa on selvinnyt aiemmin, että punkkeja löytyy liki koko Suomesta ja ennen kaikkea lähempää kuin aiemmin on luultu. Oulun yliopiston ennustemalli kertoo tarkemmin, missä punkeille voi altistua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vuonna 2019 punkkitartuntoja raportoitiin eniten Kotkan saaristossa, Kemi-Simo-kuntarajan rannikkoalueella, Lappeenrannan Sammonlahdessa, Lohjanjärven lounaisosassa ja Ahvenanmaalla.

Vielä ei voi tietää kilometrin tarkkuudella, asuuko punkkiherkällä alueella. Oulun yliopiston kehittämä paikkatietomalli ei ole yleisessä käytössä.

– Yksi mahdollisuus olisi julkaista verkkokartta punkkien alueellisesta levinneisyydestä, jolloin tieto olisi kaikkien saatavilla, kertoo tutkimusjohtaja Ossi Kotavaara Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista.

Väitöstutkija Terhi Ala-Hulkon mukaan paikkatietopohjainen ennustemalli antaa vain osviittaa punkeille altistumiselle.

– Esimerkiksi kaupunkipuistoissa voi olla hyvinkin korkea riski saada punkki, vaikka esiintymistiheys ei välttämättä ole sitä luokkaa kuin esimerkiksi kosteikoissa ja rantaviivan tuntumassa. Puistossa liikkuu ihmisiä päivittäin paljon, joten tämä nostaa altistumisriskiä, kertoo Ala-Hulkko.

Ihmiselle vaarallista puutiaista tavataan eniten Suomen rannikkoalueilla ja saaristossa.

– Kun liikutaan alueella, jossa on paljon punkkeja, esimerkiksi mökillä, niiden puremilta kannattaa suojautua, muistuttaa THLn tutkija Sari Huusko.

Väitöskirjatutkija Terhi Ala-Hulkko työskentelee Oulun yliopiston maantieteen yksikössä. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Suojautua voi jo pukeutumisella. Pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet, sukat lahkeiden päällä ja hyönteiskarkote antavat suojaa luonnossa liikkujalle. Jokailtainen punkkisyyni ja puutiaisten poistaminen heti havaittaessa vähentävät riskiä sairastua erityisesti borrelioosiin. Puutiaisaivotulehdukselta voi suojautua TBE-rokotteella.

Punkkitutkimus jatkuu

Lisätietoa punkeista kaivataan edelleen. Punkkeja tutkitaan Suomessa useassa paikassa, kuten Turun yliopistossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Sari Huusko pitää Oulun yliopiston paikkatietopohjaista mallia tarpeellisena, vaikkei halua ottaa tarkemmin kantaa yksittäiseen tutkimukseen.

– On hyvä, että paikkatietopohjaista mallinnusta käytetään apuna puutiaisten ja niiden levittämien tautien esiintymisen tutkimisessa.

THL seuraa puutiaisvälitteisten tautien borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen esiintyvyyttä. Maaliskuussa 2020 THL julkaisi uuden karttasovelluksen (siirryt toiseen palveluun), jonka avulla puutiaisaivotulehdustapausten määriä, ilmaantuvuuslukuja ja TBE-rokotussuosituksia voidaan tarkastella tartuntapaikkakunnittain. Riskialueiden rokotussuositukset perustuvat ilmaantuvuuteen ja tapauskohtaiseen harkintaan.

Keskustelu on auki 25. toukokuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:Tarttuvatko punkit pyykkeihin ulkona? Miksei muurahaiskeon ympärillä ole punkkeja? 7 + 1 yleisökysymystä puutiaistutkijalle

38-vuotiaan opettajan loma päättyi hengityskoneeseen ja neliraajahalvaukseen – työkyvyn tuhosi punkki, jota hän ei koskaan nähnyt