Hyppää sisältöön

Ilkivalta ja luvaton liikkuminen lisääntyneet rautateillä – hölmöilyllä voi olla vakavat seuraukset

Väyläviraston mukaan raiteilla luvattomasti liikkuvat henkilöt ovat yleensä lapsia tai nuoria.

Väyläviraston mukaan Ilkivalta on lisääntynyt raiteilla tänä keväänä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Ilkivalta rautateillä on lisääntynyt tänä keväänä eri puolilla Suomea, veturinkuljettajat raportoivat. Väyläviraston mukaan rautatiealueilla on liikuttu luvatta ja raiteille on tuotu kiviä ja tavaraa.

Väyläviraston liikenneturvallisuuden asiantuntijan Jarmo Koistisen mukaan tapauksia on ollut suurten kaupunkien alueilla etenkin Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla, mutta myös Pohjois-Savossa Kuopio–Siilinjärvi-välillä.

Koistisen mukaan raiteilla luvattomasti liikkuvat henkilöt ovat yleensä lapsia tai nuoria. Hän muistuttaa, että kyse on hengenvaarallisesta toiminnasta.

– Junan alle jäämisen lisäksi riskinä on sähköisku. Tavaroiden tuominen radalla voi vaarantaa myös junamatkustajien turvallisuuden ja vahingoittaa kalustoa, Koistinen sanoo.

Poliisi: Nyt järki käteen!

Luvattomasta radalla liikkumisesta rangaistaan sakolla. Jos tekijä on 15-vuotias tai sitä vanhempi, hänelle voidaan antaa sakot, jotka hän joutuu itse maksamaan.

– Käytännössä ne päätyvät kuitenkin usein vanhempien maksettavaksi, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio toteaa.

Alle 15-vuotiaat ovat kuitenkin vahingonkorvausvelvollisia. Kallion mukaan vanhemmatkin saattavat joskus poikkeuksellisesti joutua vastuuseen lastensa aiheuttamista vahingoista.

– Yleisesti mitä nuorempi lapsi on vahingon aiheuttajana, sitä helpommin vanhemmat saattavat tulla vahingonkorvausvelvollisiksi. Vanhemmilla katsotaan olevan valvontavelvollisuus, jonka rikkomisesta he voivat joutua vahingonkorvausvastuuseen.

Poliisi on joutunut viemään koteihin toisinaan suru-uutisia vakavista loukkaantumisista tai kuolemasta.

– Nuorena sitä saattaa helposti kuvitella olevansa kuolematon, koska elämä on vielä edessä. Valitettavasti näin ei asia ole. Nyt järki käteen! Kallio sanoo tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Väyläviraston vinkit keskusteluun

Väylävirasto on lähestynyt kuntia toiveenaan, että rautateiden vaarallisuudesta puhutaan kouluissa lasten ja nuorten kanssa.

Tiedotteessa myös vanhempia kehotetaan keskustelemaan asiasta kotona kuuden kohdan listan avulla:

  • Radan ylittäminen muusta kuin virallisesta radan ylityskohdasta on vaarallista ja sen takia kiellettyä.
  • Asiaton oleskelu rautatiealueella (esimerkiksi raiteilla ja ratapihalla) on vaarallista ja kiellettyä.
  • Ilkivalta (esimerkiksi kiven, polkupyörän tai muun esteen asettaminen raiteille) on kiellettyä ja vaarallista, myös tekijälle itselleen.
  • Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi ja niiden lähestymistä ei välttämättä huomaa ajoissa.
  • Junan pysähtymismatka on useita satoja metrejä, eikä se voi väistää.
  • Rataverkolla liikkuu paljon erityyppisiä junia, joiden aikataulut muuttuvat usein.

Uutista korjattu 22.5. kello 9:56: Jutusta poistettu lause: Alaikäisten lasten tapauksessa mahdolliset sakot päätyvät vanhempien maksettaviksi. Juttua täydennetty Heikki Kallion lisäkommenteilla.