1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin yritetään pelastaa äärettömän uhanalainen kalalaji Suomen järvessä – katso video uudenlaisesta tavasta pelastaa kalanpoikaset vihollisten hampaista

Kalastusta ja petokaloja kestävä saimaannieriäkanta alkaa kasvaa Kuolimojärvessä Saimaan kupeessa..

Saimaannieriä
Uhanalaiset saimaannieriät pääsivät kotiin
Uhanalaiset saimaannieriät pääsivät kotiin

Saimaannieriä on Suomen uhanalaisin kalalaji. Sen viimeinen luonnonvarainen kanta elää Kuolimojärvessä Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan rajamailla Savitaipaleella ja Suomenniemellä.

Kuolimollakin saimaannieriä on henkitoreissaan, vaikka kantaa on yritetty elvyttää jo pitkään esimerkiksi laajojen kalastusrajoitusalueiden avulla. Luultavasti niiden ansiosta saimaannieriä ei ole vielä kokonaan hävinnyt järvestä, mutta myöskään suurta kannan kasvua ei ole tapahtunut.

Saimaannieriä on kokonaan rauhoitettu Kuolimojärvessä sekä Saimaassa Puumalansalmen ja Vuoksenniskan välisellä alueella.

Tavoitteena kalastettava saimaannieriäkanta

Nyt saimaannieriää yritetään elvyttää Kuolimolla kalanistutuksilla.

– Perimmäinen tarkoitus tässä on, että saimaannieriän kanta saadaan niin vahvaksi, että sitä voitaisiin jälleen kalastaa Kuolimolla, Pro Kuolimo -yhdistyksen saimaannieriän elvyttämishanketta vetävä Jukka Kummunsalo kertoo.

Tavoitteeksi on asetettu, että järvellä olisi jo 2030-luvulla elinvoimainen saimaannieriäkanta.

Jukka Kummunsalo istuttamassa saimaannieriän poikasia.
Jukka Kummunsalo laskee saimaannieriänpoikasia Kuoimojärveen tällä viikolla. Perää pitää Kari Kotirinta. Kalle Purhonen / Yle

Emokalat antoivat mahdollisuuden

Saimaannieriän Istutuksia ei voitu tehdä pitkään aikaan Kuolimolla, koska järvestä ei uskallettu pyydystää edes emokaloja mädin saamiseksi kalanviljelyyn.

– Kanta näytti vuosien 1994 ja 2013 välillä niin huonolta , että emokaloja ei pyydystetty ollenkaan, luonnonvarakeskuksen tutkija Irma Kolari kertoi tammikuussa Ylen haastattelussa.

Saimaannieriän istutuksiin Kuolimolla on nyt mahdollisuus pitkästä aikaan, koska järvestä saatiin pyydystettyä vuosina 2013–2015 saimaannieriän emokaloja.

Niiden jälkeläisistä on tänä keväänä varttunut jälkikasvua Luonnonvarakeskuksen Enonkosken kalanviljelylaitoksella.

Kuolimoon halutaan istuttaa ainoastaan järven omien saimaannieriöiden jälkeläisiä, koska järvessä elää lajin viimeinen luonnonvarainen kanta. Kuolimon saimaannieriäkanta säilyy näin geneettisesti puhtaana.

Emokaloista lypsetään mäti ja kala palautetaan luontoon.
Kuolimon Saimaannieriästä voitiin lypsää ensimmäistä kertaa pitkään aikaan mätiä kalanviljelyä varten vuonna 2013.Esa Hirvonen Luonnonvarakeskus

Uusi tapa istuttaa

Luonnonvarakeskus istutti toukokuun alussa yli 50 000 Enonkoskella varttunutta saimaannieriän poikasta Kuolimoon.

Pro Kuolimo -yhdistyksen Jukka Kummunsalon mielestä kalanpoikaset menivät järveen kuitenkin liian nuorina.

– Ne eivät olleet vielä oppineet itse etsimään ravintoa. Ne ovat nyt siellä erilaisten petojen helppona saaliina, Kummunsalo sanoo.

Hän on itse vastuussa toisesta noin 10 000 poikaserästä, joista ensimmäinen osa istutettiin tällä viikolla Kuolimoon.

Saimaannieriän poikasia.
Saimaannieriänpoikaset totuttelevat ensin järviolosuhteisiin luonnonravintoaltaissa. Kalle Purhonen / Yle

Nyt poikasia totutettiin ensin noin viikon ajan järviolosuhteisiin pitämällä niitä luonnonravintoaltaissa Savitaipaleen lähellä Luumäellä. Altaisiin valuu nieriän tarvitsemaa kylmää pohjavettä ylempänä olevista luonnonravintolammista. Veden mukana tulee niille myös ravintoa.

– Poikaset oppivat näin syömään eläinplanktonia näissä altaissa. Silloin ne osaavat syödä luonnonravintoa, kun ne istutetaan järveen, Kummunsalo kertoo.

Kummunsalon mukaan samalla järjestelmällä on saavutettu hyviä tuloksia poikasistutuksissa muilla kalalajeilla.

Jukka Kummunsalo tarkistamassa pyydyksiä.
Saimaannieriän istutuspaikalta on hoitokalastettu niiden vihollisia pieniä kaloja.Kalle Purhonen / Yle

Hoitokalastusta istutuspaikalla

Toinen tapa parantaa poikasten eloonjääntimahdollisuuksia järvessä on poistaa nieriänpoikasten luonnollisia vihollisia pikkukaloja istutuspaikalta Kuolimon Pylkönselältä.

Paikalla on ollut pyydyksiä jo pidemmän aikaa.

– Sieltä on poistettu kohta kuukauden ajan ahvenia, simppuja ja särkiä. Me uskomme, että se parantaa poikasten mahdollisuuksia jäädä eloon, Jukka Kummunsalo selittää.

Viimeisen erän nieriänpoikasia Kummunsalo aikoo istuttaa vasta syksyllä.

– Osa näistä pistetään luonnonravintolammikoihin ja kasvatetaan kesän ajan vanhaksi. Uskon, että niillä on kaikkein parhaat mahdollisuudet selvitä järvessä, sanoo Pro Kuolimo -yhdistyksen saimaannieriän elvyttämishanketta vetävä Jukka Kummunsalo.

Lampi josta Jukka Kummunsalo juoksuttaa ravinteita kalan poikasille.
Osa kalanpoikasista viettää kesän luonnonravintolammessa.Kalle Purhonen / Yle

Korjaus: 22.5. kello 9.25 täsmennetty Kuolimojärven paikkatietoja. Järvi sijaitsee osaksi Etelä-Savon ja Mikkelin alueella entisessä Suomenniemen kunnassa.

Lue seuraavaksi