Toholammin paloasema väistötiloihin – päätöstä edelsi työsuojeluvaltuutetun varoitus työn keskeyttämisestä

Evakkopäätöstä on odotettu jo vuosikaudet.

Toholampi
Brandmän med utrustning
Terveysongelmien riski on merkittävä, jopa sietämätön, arvioi työterveyshuolto Toholammin paloaseman tilannetta..Yle/Fredrika Sundén

Toholammin paloasema muuttaa pikavauhtia väliaikaistiloihin. Työsuojeluvaltuutettu antoi viime viikolla vakavien sisäilmaongelmien takia ennakkovaroituksen työn keskeytyksestä. Työsuojeluvaltuutettu antoi aikaa kesäkuun loppuun saakka väistötilojen osoittamiseen, väliaikaistilat onkin jo löydetty kunnan omistamasta teollisuushallista.

Paloasema muuttaa Toholammin keskustan läheisyydessä olevalle teollisuusalueelle Höylääjäntielle.

– Väliaikaistilat ovat vähän kauempana keskustasta, mutta toisaalta suurin osa sopimuspalokuntalaisista asuu samalla suunnalla, joten he ennättävät asemalla nopeammin. Hälytysaikoihin tällä tuskin on kokonaisuudessaan merkittävää eroa, kertoo Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuspäällikkö Jouni Leppälä.

Asemalla vakituisesti työskentelevät kaksi henkeä evakuoitiin jo talvella kunnan omistamaan rivitaloon. Hälytysten yhteydessä vapaapalokuntalaiset ja kalustonhoitaja ovat kuitenkin edelleen joutuneet toimimaan rakennuksessa. Nyt vakituinen väki pääsee muuttamaan kaluston kanssa samoihin tiloihin.

Aluehallintovirasto on puuttunut paloaseman sisäilmaongelmiin jo vuonna 2012. Kunnassa uuden aseman rakentaminen oli esillä ensimmäisen kerran vuonna 2007.

Työsuojeluvaltuutetun raportin mukaan kiinteistössä on silmin havaittavia ja laajoja kosteusvaurioita muun muassa kellaritiloissa. Sisäilma on aistinvaraisestikin huono ja riittämätön. Työterveyshuollon selvityksessä vaadittiin vuonna 2016 ongelman nopeaa ratkaisemista.

Tämän vuoden maaliskuussa työterveyshuollon tekemässä selvityksessä todettiin, että paloasemalla työskentelystä saa todennäköisesti oireita ja seuraukset altistuksesta voivat olla haitallisia ja riski terveysongelmiin on merkittävä, jopa sietämätön.

Toholammin kunta selvittää vielä, rakennetaanko uusi paloasema vai korjataanko pelastajille tilat jostain muualta. Tarkoitus on osoittaa valittavaan ratkaisuun rahat ensi vuoden talousarvioon.

Vakituiset väistötiloihin Toholammin paloasemalta – päätös tehtävä peruskorjauksen ja uuden aseman välillä

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus