Hyppää sisältöön

Pohjalaismaakunnista on löytynyt uusia pohjavesialueita

Lakimuutoksen takia koko maassa kartoitetaan, rajataan ja luokitellaan kaikki pohjavesialueet. Muutoksiakin on tullut.

Kurikan Kuusistonloukossa maakerrosten uumenissa lepää laajat pohjavesivarat. Kuva: Yle /Pasi Takkunen

Pohjalaismaakuntien alueelta on löytynyt uusia pohjavesialueita. ELY-keskus kartoittaa parhaillaan pohjavesialueita, rajaa ja luokittelee ne uudelleen nykylain mukaisiksi.

Uusia pohjavesialueita on tähän mennessä löytynyt kymmenkunta. Toisaalta myös viitisenkymmentä pienempää aluetta on poistunut luokituksesta.

ELY-keskuksen kartoitus on jatkunut jo kolme vuotta ja valmistuu ensi vuoden alussa.

– Työ on todella merkittävä. Ensimmäistä kertaa alueet luokitellaan lakiin perustuen, aiempi luokittelu on tehty hallinnollisten ohjeiden perusteella. Lisäksi nykyisen kaltaista kuulemismenettelyä ei ole aiemmin ollut, vaan nyt myös kansalaisilla on mahdollisuus saada tietoa ja osallistua, kertoo Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Tilda Rantataro.

Uudet käyttöön?

Tähän mennessä löytyneet uudet pohjavesialueet ovat Alajärvellä, Ilmajoella, Isojoella, Kauhajoella, Kaustisella, Kokkolassa, Lapualla ja Seinäjoella. Osa niistä on varsinaisia aluemaisia pohjavesialueita ja osa on luokiteltu pistemäisinä.

– Tyypillinen pistemäisenä luokiteltava kohde on paksujen savi- ja silttikerrosten alla oleva pohjavesimuodostuma, jollaiseen liittyvät esimerkiksi Katilan ja Niemistön uudet pistemäiset pohjavesialueet Seinäjoen keskustan pohjoispuolella, kertoo Rantataro.

Kaikki uudet alueet soveltuisivat periaatteessa vedenottoon, mutta esimerkiksi juuri Katilan ja Niemistön pohjavedessä on korkeat rauta- ja mangaanipitoisuudet, joten vesi vaatisi runsaasti käsittelyä.

Käyttökelpoista vettä jatkossakin

Uuden pohjavesialueen löytyminen ei siis tarkoita, että se otettaisiin saman tien käyttöön. Vesilaitokset tai osuuskunnat tekevät vedenottosuunnitelmansa usein vuosiksi eteenpäin.

Tärkeintä on nyt tietää alueet ja pyrkiä suojelemaan niitä.

– Luokittelulla suojellaan vedenhankintaa. Tiedetään, mistä vettä olisi saatavilla, ja suojellaan, että se tulevaisuudessakin olisi käyttökelpoista, toteaa Rantataro.

Alueiden rajaukset ovat myös jonkin verran muuttuneet. Kolmisen sataa pohjavesialuetta on tähän mennessä luokiteltu uudelleen ja noin sataan on tehty rajausmuutoksia. Osa alueista on suurentunut ja osa pienentynyt, suurin osa muutoksista on ollut pieniä.

Suupohjan vesiaitta

Pohjalaismaakunnissa on koko maahan verrattuna melko vähän pohjavesialueita. Se johtuu alueen geologiasta.

– Tällä alueella näkyvät harjut ovat aika vähissä. Monessa paikassa pohjavesi virtaa syvälle kallioperän ruhjevyöhykkeisiin kerrostuneissa katkeilevissa harjuissa, sanoo Rantataro.

Isoimmat pohjavesialueet sijaitsevat Etelä-Pohjanmaan Suupohjan seudulla: Kauhajoella, Kurikassa ja Isojoella, mistä moni pohjalainen juomavetensä saakin. Suuria pohjavesialueita on myös Alajärven ja Kuortaneen alueella sekä Kokkolassa.

Kahdeksan alueen kunnan pohjavesialueiden uudet luokitukset ja rajaukset ovat vielä kuulematta, joten uusia pohjavesialueita voi vielä löytyä lisääkin. Seuraavaksi alkaa kuuleminen Uudessakaarlepyyssä.