Saamelaisten totuus- ja sovintokomission jäseneksi 16 esitystä

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission jäseneksi eli komissaariksi tuli määräaikaan mennessä yhteensä 16 esitystä.

saamelaiset
saamenlippu ja suomenlippu
Komissaareista kaksi valitaan valtioneuvoston ehtotuksesta, kaksi Saamelaiskäräjien ja yksi Kolttien kyläkokouksen ehdotuksesta. Vesa Toppari / Yle

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission jäseneksi eli komissaariksi tuli määräaikaan mennessä yhteensä 16 esitystä, joista 14 Saamelaiskäräjille ja kaksi Kolttien kyläkokoukselle.

Esitettyjä henkilöitä on yhteensä 10. Saamelaiskäräjät ja Kolttien kyläkokous pyysivät esityksiä komission jäseniksi 17. toukokuuta mennessä. Aikaa jatkettiin poikkeustilanteen takia.

– Saamelaiskäräjillä jatkovalmistellaan prosessia ja komissaarivalintoja koronatilanne huomioon ottaen. Tällä hetkellä fyysisten kuulemistilaisuuksien ja täysistunnon järjestäminen koronalta suojautumisen kannalta turvallisesti aiheuttaa haasteita, joita ei ole vielä ratkaistu, kertoo puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso prosessin etenemisestä.

Saamelaisyhteisöä kuullaan ennen komissaarien valintaa

Saamelaiskäräjät aikoo järjestää ennen päätöksentekoa kuulemisia esitettyjen komissaarien valinnasta.

– On tärkeää, että saamen kansa pääsee ottamaan laajasti kantaa siihen, millaisia ominaisuuksia ja osaamista valittavilta komission jäseniltä odotetaan. Tarkoituksena on valita laajasti yhteisön luottamusta nauttivat henkilöt, jotka pystyvät toimimaan tässä erittäin merkittävässä tehtävässä, toteaa 1. varapuheenjohtaja Anni Koivisto.

Koivisto toivoo myös, että valtioneuvosto tiedottaa avoimesti valintaprosessistaan, sillä kaikilta valittavilla henkilöiltä odotetaan laajaa saamelaisen ja suomalaisen yhteiskunnan luottamusta.

Saamelaiskäräjien täyskokous tekee lopullisen valinnan kahdesta esitettävästä komissaarista. Kolttien kyläkokoukselle tehdyt esitykset komissaareiksi käsitellään Nellim-Keväjärven ja Näätämön alueiden yhteisessä kolttien kyläkokouksessa, jossa päätetään yhden komissaarin esittämisestä valtioneuvostolle.

Komissiossa tulee olla jäseniä, joilla on erityisosaamista saamelaisten oloista, kielestä ja kulttuurista. (siirryt toiseen palveluun) Komissiossa on viisi komissaaria, joista kaksi valitaan valtioneuvoston esityksestä, kaksi Saamelaiskäräjien esityksestä ja yksi Kolttien kyläkokouksen esityksestä.

Saamelaisten totuus- ja sovintoprosessin tarkoituksena on tunnistaa ja arvioida historiallista ja nykyistä syrjintää, mukaan lukien valtion sulauttamispolitiikkaa, sekä oikeuksien loukkauksia, selvittää miten nämä vaikuttavat saamelaisiin ja heidän yhteisöönsä nykyisessä tilanteessa ja ehdottaa, miten voitaisiin edistää yhteyttä saamelaisten ja Suomen valtion välillä sekä saamelaisten keskuudessa.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission jäseneksi Saamelaiskäräjille esitetyt henkilöt:

Esittävä taho

Ehdotus jäseneksi

Sámisoster ry

Heikki Hyvärinen

Kirsti Ranta ja Into Veskoniemi

Juha Joona

Aslak Pekkala

Juha Joona

Sámi Duodji ry

Marjaana Aikio

Sámi siida ry

Aslak A Pieski

Anarâšah ry

Juha Joona

Magreta Sara

Petteri Länsman

Pauliina Feodoroff, Vladimir Feodoroff

Irja Jefremoff

Saamelaisneuvosto, Suomen jaosto

Nils-Henrik Valkeapää

Kari Toivo Lukkari

Juha Joona

Martta Alajärvi

Miina Seurujärvi

Aanaar sämmiliih ry

Yrjö Musta

Kari Akujärvi

Juha Joona

Minority Rights Group Suomen jaosto

Irja Seurujärvi-Kari

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission jäseneksi Kolttien kyläkokoukselle esitetyt henkilöt:

Esittävä taho

Ehdotus jäseneksi

Pauliina Feodoroff, Vladimir Feodoroff

Irja Jefremoff

Tiina Sanila-Aikio, Anna Lumikivi ja 38 muuta allekirjoittajaa

Irja Jefremoff

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission mandaatti (siirryt toiseen palveluun).

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus