1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajakauppa

Kaupankäynti hiljalleen elpymässä rajalla, kesäkuussa kaksi tärkeää merkkipaalua

Ravintoloiden avaaminen kesäkuun alussa ja rajamääräysten mahdollinen hölllentäminen kuun puolivälissä ovat tärkeitä rajakaupan kannalta.

rajakauppa
Ihmisiä istumassa ja kävelemässä Rajalla-kauppakeskuksessa.
Turhien kontaktien välttely näkyy siinä, että kaupoissa kiertelyn sijasta ihmiset tekevät pääasiassa täsmäostoksia. Kimmo Hiltula / Yle

Koronan myötä kaupoissa käynti ja shoppailu on vähentynyt. Torniossa oman lisänsä tähän on tuonut se, että valtakunnan rajan ylitse ei ole juuri kulkemista ollut ennen viime viikkoa.

Pientä helpotusta tilanteeseen tuli viime viikolla, kun rajan ylittämiseen alettiin suhtautua suopeammin.

– Väkeä oli selvästi enemmän liikkeellä, arvioi Aino Manninen, joka työskentelee myymälän vastaavana Rajalla-kauppakeskuksessa.

Ostosten keskihinta nousi hiljaisina aikoina

Tiukimpien koronarajoitusten aikaan eivät ihmiset viettäneet aikaansa kauppakeskuksessa.

– Niin sanottuja renkaan potkijoita ei silloin näkynyt, vaan ihmiset tulivat ja tekivät täsmäostoksia ja samalla ostosten keskihinta nousi, sanoo Manninen.

Vielä viime viikonloppuna kauppakeskuksessa oli rauhallista.

– Sen sijaan viikolla asiakkaita oli liikkeellä enemmän kuin hiljaisimpina viikkoina, kertoo yhteisömanageri Eija-Sinikka Juho Rajalla-kauppakeskuksesta.

Ruotsalaisasiakkaita odotetaan vielä

Kaupankäynnin vilkastumisessa on edessä kaksi rajapyykkiä, ravintoloiden avautuminen kesäkuun alussa ja rajaliikennettä koskevien säädösten mahdollinen lieventäminen kesäkuun puolivälissä.

– Täällä on paljon ruokaravintoloita ja niiden avautuminen saa väkeä liikkeelle. Ravintoloiden avaaminen on ihmisille myös merkki, että ollaan menossa kohti normaalimpaa aikaa, sanoo Aino Manninen.

Valtakunnan rajalla sijaitsevalle kauppakeskukselle rajaliikenteen helpottuminen olisi merkittävää, sillä asiakaskunnasta huomattava osa asuu Ruotsin puolella, erityisesti Haaparannalla.

– Ruotsalaiset asiakkaat ovat toistaiseksi olleet hyvin vähissä, sanoo Eija-Sinikka Juho.

Rajan ylittävän liikenteen putoaminen murto-osaan on näkynyt myös Ruotsin puolella, Haaparannalla suomalaisasiakkaita ovat loistaneet poissaolollaan.

Lue seuraavaksi