Ympäristöstä, taloudesta ja politiikasta kiinnostunut ysiluokkalainen voitti valtakunnallisen metsävisailun – voittaja Eelis Ojala harrastaa retkeilyä ja polkujuoksua

Eelis Ojala asuu Kirkkonummella lähellä Nuuksion kansallispuistoa, jossa hän ulkoilee ja retkeilee säännöllisesti.

harrastukset
Kirkkonummelainen Eelis Ojala nojaa männyn runkoon. Ojalalle metsä ja ympäristö ovat tärkeitä ja hän myöntää, että ammatti saattaa löytyä näiden teemojen alta, mutta myös muutkin alat kiinnostavat.
Kirkkonummelaiselle Eelis Ojalalle metsä ja ympäristö ovat tärkeitä. Hän myöntää, että ammatti saattaa löytyä näiden teemojen alta, mutta myös muutkin alat kiinnostavat.Martta Ojala

– Totta kai se on hieno asia, että voitto tuli. Tämä ei ollut ainoastaan yhden oppilaan voitto, vaan koko Veikkolan koulun saavutus, iloitsee kirkkonummelainen Eelis Ojala.

Ympäristöasioista, taloudesta ja politiikasta kiinnostunut Ojala voitti yläkoulujen valtakunnallisen Metsävisan (siirryt toiseen palveluun), jonka finaali järjestettiin keskiviikkona. Veikkolan koulu ei ole koskaan aiemmin saanut kyseistä voittoa.

Kilpailussa toiseksi sijoittui Noora Laakso Suonenjoen yhtenäiskoulusta ja kolmanneksi Aili Jauhiainen Kiuruveden yläkoulusta.

Voiton taustalla on muun muassa Ojalan kiinnostus luontoon. Hän asuu Kirkkonummella, lähellä Nuuksion kansallispuistoa.

– Liikun paljon metsässä, harrastan polkujuoksua ja pidän hyvin paljon retkeilystä. Luen myös paljon kirjallisuutta, mikä on kartuttanut yleistietoa.

Yhdeksäsluokkalainen Ojala kertoo seuraavansa myös valtakunnallista ympäristö- ja metsäasioista käytävää poliittista keskustelua. Hän myöntää, että kiinnostus ympäristöasioista voi vaikuttaa hänen jatko-opintoihinsa, mutta ihan selvillä tuleva ammatti ei vielä ole.

Kirkkonummelainen Eelis Ojala voi harrastaa retkeilyä ja polkujuoksua lähellä kotiaan, sillä perhe asuu Kirkkonummella lähellä Nuuksion kansallispuistoa.
Kirkkonummelainen Eelis Ojala voi harrastaa retkeilyä ja polkujuoksua lähellä kotiaan, sillä perhe asuu Kirkkonummella lähellä Nuuksion kansallispuistoa.Martta Ojala

Kilpailun lopullista pistemäärää Ojala ei omalta osaltaan tiedä, mutta hän kävi tutustumassa mallivastauksiin finaalin jälkeen, kun ne julkistettiin.

– Pohdiskelin, miten meni ja missä voin jatkossa kehittyä. Onnistuin kuitenkin ihan hyvin kaikissa kisan eri osa-alueissa.

Aktiivinen Ojala kertoo olevansa Kirkkonummen kunnan nuorisovaltuustossa ja edustavansa nuoria yhdyskuntatekniikan lautakunnassa. Puoluepoliittisesti sitoutumaton nuori oli nuorisovaltuuston ääniharava viime vaaleissa syksyllä 2019.

Yläkoululaiset ovat kisanneet metsätietämyksestä jo 39 kertaa

Tänä vuonna Metsävisan alkukilpailuun osallistui yli 21 000 yläkoululaista, heistä finaaliin pääsi 50 nuorta. Finalistit kilpailivat keskiviikkona verkkolähetyksessä kouluiltaan käsin.

Eelis Ojala kertoo, että finaalissa tehtävät olivat vaikeampia kuin aiemmin yläkouluissa järjestetty kisa.

Finalistit vastasivat 40 metsäaiheiseen kysymykseen mobiilisovelluksella. Kysymysten vastausaika oli rajattu.

– Aikaa oli keskimäärin puoli minuuttia kysymystä kohden. Vaikeimpiin kysymyksiin sai hieman enemmän aikaa, Ojala kuvailee.

Kysymykset vaihtelivat lajintunnistuksesta puun käyttöön ja metsän monimuotoisuudesta muinaisiin mytologioihin. Voit tutustua Metsävisan finaalitehtävien kysymyksiin ja mallivastauksiin täällä (siirryt toiseen palveluun).

Ojala toteaa itse onnistuneensa eri osa-alueissa varsin tasaisesti.

Eelis Ojala kotinsa lähellä metsässä.
Yhdeksäsluokkalainen Eelis Ojala myöntää, että Metsävisan finaalitehtävät olivat vaikeampia kuin aiemmin koululla olleet kilpailutehtävät.Martta Ojala

Eelis Ojala sai positiivista palautetta voiton ratkettua koulunsa opettajilta ja luokkakavereilta. Hän aikoo juhlistaa voittoaan pienimuotoisesti läheistensä kanssa.

Tavallisesti jokakeväisen metsätietokilpailun voitto ratkotaan maastossa, mutta koronatilanteen vuoksi tämän vuoden finaali järjestettiin etänä.

Metsävisaa on järjestetty vuodesta 1982 alkaen. Ensi vuonna Metsävisa täyttää pyöreitä, kun se järjestetään 40. kerran. Miljoonan osallistujan määrä ylittyi vuonna 2016.

Kilpailun pääjärjestäjiä ovat Suomen Metsäyhdistys ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry. Päärahoittajana on Suomen Metsäsäätiö. Mukana rahoittamassa ja järjestämässä on kuitenkin lähes koko metsäala.

Lue myös:

Sata lasta valtasi valtioneuvoston linnan ja toivoi päättäjiltä muutoksia: listalla pakollinen psykologi ja some-vapaat tunnit