Joensuun keskustan näytteenottopiste on niin ruuhkainen, että ilman ajanvarausta ei pian pääse laboratoriokokeisiin

Koronariskin pienentämiseksi laboratoriokeskus Islab siirtyy Kirkkokadun näytteenottopisteessä ajanvaraukseen.

Laboratoriotutkimukset
Itä-Suomen laboratoriokeskuksen näytteenottopiste Joensuun keskustassa Kirkkokadulla.
Itä-Suomen laboratoriokeskuksen näytteenottopiste Joensuun keskustassa Kirkkokadulla on asiakkaiden suosima. Turvavälien pitäminen korona-aikana on osoittautunut odotustiloissa vaikeaksi. Marja-Liisa Kämppi / Yle

Jonottaminen laboratoriokokeisiin ruuhkaisissa tiloissa Joensuun keskustassa loppuu.

Julkisen terveydenhuollon näytteenottopisteellä Joensuun Kirkkokadulla käy joka arkipäivä reilut sata asiakasta.

Osa on varannut ajan, mutta monet tulevat mieluummin suoraan paikalle ja jonottavat vuoronumerolla pääsyä näytteenottoon.

Koronariskin pienentämiseksi sisäänkäynnillä on jo ovivahti, mutta odotustiloissa on yhä ahdasta.

Nyt Itä-Suomen laboratoriokeskus Islab on päättänyt, että kesäkuun alusta lähtien Kirkkokadun näytteenottopiste palvelee vain ajan etukäteen varanneita asiakkaita.

Koska Pohjois-Karjalan koronatilanne on pysynyt hiljaisena, Islabissa on tyydytty seuraamaan Kirkkokadun tungosta.

– Keskustan alueella on paljon vanhusväestöä, jolle ajanvaraus tuntuu selvästi olevan ongelma. He ovat tottuneet menemään vuoronumerolla sinne jonottamaan, Pohjois-Karjalan aluelaboratorion johtaja, ylilääkäri Risto Laitinen kertoo.

Ratkaisu siirtyä toimimaan pelkästään ajanvarauksella syntyi palautteesta.

– Asiakkailta on tullut palautetta siihen suuntaan, että odotustilassa olisi vähemmän asiakkaita. Näin minimoidaan riski, että siellä olisi tartuntavaara, Laitinen perustelee.

Aika pitää tilata netissä tai puhelimitse. Aluelaboratorion johtaja myöntää, että muutos voi olla hankala varsinkin nykykäytäntöön tottuneille ikäihmisille.

– Kyllä heidän täytyy nyt tottua käyttämään ajanvarausta. Tässä ei ole optimaalista vaihtoehtoa. Valitaan mikä vaihtoehto tahansa, niin aina osa asiakkaista kokee, että se hankaloittaa tilannetta, Laitinen tuumaa.

Vaikka jatkossa iso osa varaisi ajan soittamalla eikä netissä, aluelaboratorion johtaja vakuuttaa, että puhelimeen riittää vastaajia.

– Ei pitäisi ruuhkautua, kyllä meillä pitäisi aika hyvin niitä resursseja Islabissa olla. Sitten tarvittaessa lisätään, jos alkaa tuntua siltä, että sinne alkaa jonoja muodostua, Laitinen lupaa.