1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tietosuoja

Kymmeniä hätäkeskuspäivystäjiä epäillään rikoksesta – päivystäjien mukaan he ovat käyttäneet jokapäiväistä työkaluaan

Yle uutisoi eilen suurtutkinnasta, jossa 58 hätäkeskuspäivystäjää on epäiltynä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

tietosuoja
Poliisioperaatio Porvoossa sunnuntaina 25. elokuuta.
Rikosepäilyt liittyvät suurelta osin Porvoon poliisiampumisesta aiheutuneen operaation aikaisiin ja sen jälkeisiin rekisterihakuihin. Roni rekomaa / Lehtikuva

Kymmeniä hätäkeskuspäivystäjiä epäillään perusteettomista rekisterihauista, jotka liittyvät hätäkeskusten käytössä olevaan operatiiviseen tietojärjestelmään Ericaan.

Yle uutisoi tiistaina 19. toukokuuta tutkinnasta, jossa 58 hätäkeskuspäivystäjää on epäiltynä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rikosepäily liittyy viime kesän tapahtumiin, joissa kahta poliisia ammuttiin Porvoossa.

Tutkinnanjohtaja Pasi Nieminen vahvisti tutkinnan Ylelle mutta ei kommentoinut mitenkään sitä, mihin rekistereihin epäillyt rikokset liittyvät.

Hätäkeskuspäivystäjiä edustavan Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne kertoo, että liitto on saanut yhteydenottoja hätäkeskuspäivystäjiltä. Niiden mukaan rikosepäilyt liittyvät useissa tapauksissa uuteen Erica-järjestelmään. Se on hätäkeskuspäivystäjien käytössä oleva hätäpuhelun käsittelyä koskeva tietojärjestelmä.

– Saamieni tietojen mukaan useissa tapauksissa kyse on ollut siitä, että Ericasta on haettu muun muassa Porvoon poliisiampumista koskevan tehtävän tietoja, Rinne sanoo.

Aiemmin Suomessa on tuomittu kymmeniä poliiseja virkavelvollisuuden rikkomisesta perusteettomien rekisterihakujen takia. Tunnetuimmat esimerkit ovat murhasta epäillyn ja sittemmin syyttömäksi todetun Anneli Auerin ja kotoaan kuolleena löydetyn ex-hiihtäjä Mika Myllylän tapaukset. Niiden yhteydessä kymmenet poliisit hakivat ilman virkatehtävään liittyvää perustetta muun muassa tietoja tapausten tutkintailmoituksista.

Rinteen mukaan useissa hätäkeskuspäivystäjien tapauksissa on kyse nimen omaan päivystäjien operatiivisen järjestelmän käyttämisestä.

– Kyse ei ole siitä, että he olisivat aktiivisesti lähteneet hakemaan joidenkin henkilöiden yksilöintitietoja järjestelmistä, Rinne sanoo.

Asian esitutkinta on alkuvaiheessa. Tutkinnajohtaja kertoi tiistaina Ylelle, että poliisi arvioi parhaillaan saamaansa aineistoa ja kuulustelee epäiltyjä.

Lue lisää:

58 hätäkeskuspäivystäjää epäiltynä rikoksesta: poliisi selvittää, katsoivatko perusteetta rekistereitä Porvoon poliisiampumisesta

Uusi hätäkeskusjärjestelmä Erica on lisännyt selvästi poliisin ja ensihoidon kiireellisiä tehtäviä

Lue seuraavaksi