1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hyväntekeväisyysarpajaiset

Italialaisnainen voitti arpajaisissa ja sai miljoonan euron arvoisen Picasson maalauksen

Hyväntekeväisyysarpajaisilla kerättiin rahaa vesiprojekteihin Afrikassa.

Espanjalainen Pablo Picasso oli yksi 1900-luvun huomattavimmista taiteilijoista. Tämä Femmes a leur toilette -maalaus vuodelta 1937 on esillä Lontoon kuninkaallisessa taideakatemiassa. Kuva: Neil Hall / EPA

Italialainen Claudia Borgogno voitti keskiviikkona hyväntekeväisyysarpajaisista miljoonan euron arvoisen Pablo Picasson öljymaalauksen. Ranskalainen arpajaistapahtuma kerää arpojen myynnillä rahaa vesiprojekteihin (siirryt toiseen palveluun) Afrikassa.

Kirjanpitäjänä työskentelevä Borgogno sai arpalipun joululahjaksi pojaltaan. Voittajalippu arvottiin sähköisesti Pariisissa.

– En ole koskaan ennen voittanut mitään, 58-vuotias Borgogno kertoi uutistoimisto AP:lle kotoaan Ventimiglian kaupungista Pohjois-Italiassa.

Palkinnoksi Borgogno sai espanjalaisen taiteilija Picasson öljyvärimaalauksen "Nature Morte" vuodelta 1921. Pienikokoisessa maalauksessa on asetelma, joka esittää sanomalehtiä ja absinttilasia pöydällä. Arpajaistapahtuman järjestäjien mukaan maalauksen arvo on noin miljoona euroa.

Järjestäjien mukaan tapahtumalla kerättiin yli viisi miljoonaa euroa.

Summasta 900 000 euroa menee monacolaiselle taiteenkeräilijä David Nahmadille, joka myi palkintomaalauksen järjestäjille. Nahmadin mukaan maalauksen todellinen arvo olisi ainakin kaksin- tai kolminkertainen.

Loput yli neljä miljoonaa euroa käytetään Care-hyväntekeväisyysjärjestön vesiprojekteihin Kamerunissa, Madagaskarilla ja Marokossa. Kerätyllä rahalla rakennetaan ja kunnostetaan kaivoja, käymälöitä sekä pesutiloja kyliin ja kouluihin.

Arpajaislippuja myytiin yli 51 000 kappaletta sadan euron kappalehinnalla. Arpajaistapahtuma itsessään viivästyi koronaviruspandemian vuoksi.

– Koronaviruskriisi on tehnyt selväksi sen kuinka tärkeää käsiä on pestä, ja sen voi tehdä vain puhtaalla vedellä, veisteli arpajaistapahtuman järjestäjä Peri Cochin palkintotilaisuudessa.

Arpajaiset järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Silloin 25-vuotias amerikkalaisnainen voitti niin ikään Picasson maalauksen "Mies oopperahatussa". Ensimmäisen arpajaistapahtuman tuotot ohjattiin Libanoniin, Unescon maailmanperintoluettelossakin olevan Tyroksen kaupungin suojeluun.

Korjaus 21.5. klo 12.51: Korjattu, että David Nahmad myi Picasson maalauksen järjestäjille, tosin pienemmällä hinnalla kuin sen todellinen arvo. Jutussa luki aiemmin, että Nahmad olisi lahjoittanut maalauksen.