Hyppää sisältöön

Venezuelan armeijan laivasto ja lentokoneet saattamaan maahan Iranista saapuvia polttoainetta kuljettavia säiliöaluksia

Viiden iranilaisen säiliöaluksen odotetaan saapuvan Venezuelaan lähiviikkojen aikana.

Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino puhumassa lehdistötilaisuudessa viime syksynä. Kuva: Miguel Gutierrez / EPA

Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino sanoi keskiviikkona, että maan armeijan laivasto ja lentokoneet aiotaan laittaa saattamaan Venezuelaan saapuvia Iranilaisia säiliöaluksia, uutisoi Reuters (siirryt toiseen palveluun). Iranilaisalukset tuovat polttoainetta kipeästi bensiiniä vailla olevaan Venezuelaan.

Saattojoukoilla halutaan minimoida mahdollisuus Yhdysvaltojen vastaiskuun. Padrino antoi kommenttinsa keskiviikkona sen jälkeen kun oppositiojohtaja Juan Guaido sanoi, että polttoainetoimituksen pitäisi huolestuttaa Latinalaista Amerikkaa.

Sekä Venezuela että Iran ovat OPEC:n eli öljynviejämaiden yhteistyöorganisaation jäseniä. Molemmat ovat Yhdysvaltojen asettamien pakotteiden alaisia. Reutersin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallintovirkamiehet ovat sanoneet, että Yhdysvallat harkitsee vastatoimia polttoainetoimitukselle.

Viisi iranilaista säiliöalusta kuljettaa Reutersin mukaan noin 1,5 miljoonan barrelin suuruista lastia polttoainetta. Niiden odotetaan saapuvan Venezuelaan touko-kesäkuun vaihteessa.

– Kun alukset saapuvat meidän talousalueellemme, ne saavat saattajikseen kansallisten asevoimien veneet ja lentokoneet toivottamaan heidät tervetulleiksi ja kiittämään iranilaisia heidän solidaarisuudestaan ja yhteistyöstään, puolustusministeri Padrino sanoi valtion televisiossa antamassaan puheessa.

Reutersin mukaan Padrino kertoi myös olevansa yhteydessä Iranin puolustusministerin kanssa.

Oppositiojohtaja kritisoi polttoaineen maahantuontia

Oppositiojohtaja Guaidon mukaan Venezuelan presidentti Nicolas Maduron sosialistihallinnon aikeet polttoaineen tuomisesta maahan osoittaa hallituksen kyvyttömyyden huolehtia Venezuelan öljyteollisuudesta. Venezuelalla on kapasiteettia jalostaa 1,3 miljoonaa öljytynnyriä päivässä, mutta se on romahtanut vuosien korruption ja väärinkäytön jälkeen.

– Tämä Iranin läsnäoloyritys Venezuelan maaperällä aiheuttaa sen, että olemme erittäin huolissamme venezuelalaisten ja muiden Latinalaisen Amerikan asukkaiden turvallisuudesta, Guaido sanoi opposition kansalliskokouksessa.

Kymmenet valtiot ovat tunnustaneet Juan Guaidon Venezuelan lailliseksi presidentiksi, näiden mukana Yhdysvallat. Reutersin mukaan presidentti Maduro kutsuu Guaidoa Yhdysvaltojen "sätkynukeksi", joka yrittää syrjäyttää hänet vallankaappauksella. Maduro myös syyttää Yhdysvaltain pakotteita Venezuelan talousvaikeuksista.

Guaido uskoo Venezuelan viranomaisten maksaneen Iranille polttoainekuljetuksesta "verikullalla". Venezuelan eteläosien viidakoissa sijaitsee epävirallisia kultakaivoksia. Kaivokset ovat aiheuttaneet verisiä taisteluja alueiden hallinnasta.

Korjaus 21.5. klo 13.17: Korjattu 1,5 miljoonaa polttoainetynnyriä 1,5 miljoonaksi barreliksi, joka on öljyn määrää kuvaava mittayksikkö.

Lue lisää:

Venezuela pidätti kaksi Yhdysvaltain kansalaista epäiltyinä vallankaappausyrityksestä(5.5.2020)

Näin Venezuelasta tuli maa, jossa bensiini muuttui maailman halvimmasta maailman kalleimmaksi(27.4.2020)

Peli kovenee Venezuelassa – Jatkossa Yhdysvaltain pakotteet osuvat suoraan Venäjän hallitukseen (29.3.2020)