Trumpin mielestä G7-maiden johtajat voisivat tavata Yhdysvalloissa jo kesäkuussa

Presidentti Donald Trump ehti jo kertaalleen vaihtaa G7-kokouksen etäkokoukseksi, mutta haluaa nyt palata alkuperäiseen suunnitelmaan.

Donald Trump
Trump får hård kritik av bistånds- och människorättsorganisationer för vad de ser som hans omänskliga beslut om kriget i Jemen
Presidentti Donald Trump toivoo G7-maiden johtajien tapaavan jo kesäkuussa.EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehdotti keskiviikkona, että G7-maiden johtajat tapaisivat kasvokkain Yhdysvalloissa mahdollisesti jo kesäkuussa. Ilmoitus on Trumpin viimeisin merkki Yhdysvalloille siitä, että koronavirusrajoituksia pitäisi hänen mielestään jo keventää.

Johtajien vuosittainen tapaaminen oli määrä järjestää tänä vuonna Yhdysvalloissa, mutta kesäkuuksi suunniteltu tapaaminen päätettiin maaliskuussa perua ja vaihtaa etäkokoukseksi koronaviruspandemian vuoksi. Nyt Trump haluaa palata alkuperäiseen suunnitelmaan. Hän kertoi asiasta tviitissä.

– Nyt kun maamme on palautumassa takaisin suuruuteensa, harkitsen G7-kokouksen palauttamista takaisin alkuperäiselle tai vastaavalle päivämäärälle, Trump tviittasi.

G7-maihin kuuluvat myös Kanada, Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Japani. Alustavasti Trumpin ideaan näyttää myötämielisimmin suhtautuvan Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Uutistoimisto AP:n tiedon mukaan Trump oli keskustellut aiheesta puhelimitse Macronin kanssa.

Eurooppalaiset ja kanadalaiset eivät tällä hetkellä pääse Yhdysvaltoihin matkustuskiellon vuoksi.

Lähteet: STT-AFP, AP