Rovaniemen Saarenkylään tehdään lisäaluesuojauksia tulvan varalta

Aiemmin Saarenkylässä on suojattu tulvalta jo muun muassa Pulkamontien terveyskeskus sekä Hiirilimpun päiväkoti.

Lyhyet
Hiekkasäkkejä tulvapenkkana Rovaniemen Saarenkylässä Halvarinrannassa.
Saarenkylään on tehty valleja hiekkasäkeistä.Maija-Liisa Juntti / Yle

Rovaniemen kaupunki tekee Saarenkylään lisäaluesuojauksia kevättulvan torjumiseksi. Suojaukset ovat hiekkasäkeillä tehtäviä lyhyehköjä valleja. Ne rakennetaan Saarenkylän mataliin kohtiin, joista vesi voi päästä pintaa pitkin leviämään alaville alueille.

Suojauskohteet on valittu Suomen ympäristökeskuksen tekemän tulvasuojelusuunnitelman perusteella. Tarkoitus on saada pienillä ja edullisilla toimilla lisäsuojaa Saarenkylään, todetaan Rovaniemen kaupungin tiedotteessa.

– Pyrimme vähentämään pintavirtauman vaikutusta näissä kohdissa. Emme siis suojaa yksittäisiä kiinteistöjä, vaan maastonkohtia. Nämä suojaukset eivät poista kiinteistökohtaisen suojautumisen tarvetta, joka on aina kiinteistön omistajan vastuulla, tähdentää Rovaniemen kaupungin vt. kunnossapitopäällikkö Marko Rautio.

Kaupunki on jo aiemmin aloittanut omien kohteidensa suojaamiset Saarenkylässä. Tällaisia kohteita ovat muun muassa Pulkamontien terveyskeskus sekä Hiirilimpun päiväkoti.

Pintavaluman lisäksi vesi voi päätyä tietyille alueille ja kiinteistöihin myös suodattumalla maan läpi, sekä vaikkapa hulevesiverkostoa tai viemäriä pitkin. Rovaniemen kaupunki muistuttaa, että viimeistään nyt kiinteistönomistajan kannattaakin tarkistaa viemärinsä padotusventtiilin toiminta mikäli sellainen kiinteistöstä löytyy.

Ohjeita padotusventtiilin tarkistamiseen löytyy Neven sivuilta osoitteesta www.neve.fi/padotusventtiili (siirryt toiseen palveluun).